Hoe voorkom je blaren bij rolstoel rijden? Scouters delen tips!

10 augustus 2016 - Door: Redactie Scouters

Hoe voorkom ik blaren bij het rolstoel rijden, vroeg Dagmar in de Scouters Facebook groep. “Ik draag 2 polsbraces ter ondersteuning, van siliconen. Prima, maar na een mini stukje om de flat ontstaan al blaren.. Hoe doen anderen dit? Zijn er handige huis tuin en keuken-tips voor?” Scouters deelden deze 6 tips.

1. Gebruik rolstoelhandschoenen

Misschien zijn rolstoelhandschoenen een uitkomst, tipt Heidi. Deze kleine handschoenen beschermen je handpalm en een deel van je vingers, en houden de vingertoppen vrij. Grofweg zijn er 2 soorten rolstoelhandschoenen: voor extra grip en wat sportiever van Revara. Beide kunnen helpen tegen blaren door het rollen, tippen de scouters. Rolstoelhandschoenen voor extra grip zijn stevige handschoenen die je met een gesp of bijvoorbeeld klittenband om je hand bevestigt. De handpalm van de rolstoelhandschoen bestaat uit antislipmateriaal. Je vingers en handpalm worden ontlast bij het rollen en zo wordt eelt voorkomen. Daarnaast zijn er dus rolstoelhandschoenen van het merk Revara. Deze zijn dunner en vallen in een lagere prijsklasse (vanaf ongeveer € 25,- in plaats van € 120,- voor die van Hoogstraat). De Revara rolstoelhandschoenen zijn er voor alleen binnen (Indoor), speciaal voor bij het sporten (Sports), van leer en voor de winter waarbij je vingertoppen ook in de handschoen zitten.

2. Ook goedkope handschoenen van bijvoorbeeld Lidl kunnen helpen

Misschien hoef je helemaal geen speciale rolstoelhandschoenen aan te schaffen, maar helpen de goedkopere handschoenen van de Lidl al genoeg, tipt Annemarieke. “Stukken goedkoper en eens in de zoveel tijd maar in hun assortiment. Het zijn wel handschoentjes voor de fiets.”

3. Oefenen, oefenen, oefenen en eelt kweken

Niet iedereen vindt rolstoelhandschoenen of gewone handschoenen een goede oplossing. Fem schreef: “Handschoenen e.d. (ik draag zilveren polsbraces en duimbraces, maar met wat knippen en sjorren krijg ik daar wel handschoenen overheen) maken geen verschil, of maken het erger als ze iets te groot zijn en kunnen schuiven.”

Robert beaamt dit: “Het enige wat helpt is rollen en eelt kweken. Beschermmiddelen schuren ook ….” Hij noemt rolstoelsporters als voorbeeld: “Ik ken jongens (en dames) die met een hoge dwarslaesie begonnen met wheelchairrugby en bijna niet vooruit kwamen. Na jaren bikkelen en afzien rijden ze nu fulltime handbewogen …”

4. Bewerk je wielen om met vlakke handen te rollen

Willie heeft een heel andere oplossing, ook uit de sport: “Als je een beschermplaat voor de spaken hebt kun je ook eens kijken in de sportwinkel. Die hebben een klevende goedje wat handballen gebruiken. Ook rolstoelrugbyers gebruiken het om grip te krijgen. Die spuiten het op de plaat en kunnen dan de hele oppervlakte gebruiken om met de vlakke hand kracht te zetten.”

Dit ‘goedje’ konden we niet direct vinden, maar misschien zijn er andere scouters die dit kennen en weten hoe je hieraan kan komen?

Laat het weten

Keuzehulp rolstoelaandrijving5. Gebruik elektrische wielen, zoals e-motion

Robert en Fem tippen allebei de elektrische wielen, ook wel hoepelaandrijving genoemd. Je hebt hoepelaandrijving met 2 handen (E-Motion, Twion, E-Move en Wheeldrive), met één hand (E-Move) of het alleen het licht aanduwen van de hoepel (Wheeldrive). Daarnaast is er elektrische ondersteuning voor je handbewogen rolstoel in de vorm van een motor en speciaal voor degene die je duwt. Wat het beste bij jou past, zie je in de onafhankelijke keuzehulp op Scouters.

Bekijk de keuzehulp rolstoelaandrijving

6. Vraag advies bij je ergotherapeut of dermatoloog

Kom je niet uit en denk je dat je iets anders nodig hebt dan deze oplossingen en hulpmiddelen? Je ergotherapeut of dermatoloog kan je ook helpen. Dat is zeker verstandig als je polsbraces gebruikt, zoals Dagmar. Misschien kan je ergotherapeut de rolstoelhandschoenen voor je aanpassen bijvoorbeeld of heeft de dermatoloog een slimme oplossing voor je onder de braces. “Handschoentjes aan dermatoloog vragen die zitten strak zijn dun en geven juist bescherming !passen onder je spalk zonder extra blaren!”, tipt Marjan.

Martijn heeft ervaring met samenwerken met zijn ergotherapeut: “Ik heb ze op maat laten maken door de ergotherapeut. (…) Deze laten echter een deel van mijn hand en duim vrij. Inmiddels moet ik wel een nieuw bandje en schuimrubber, maar ik heb er dan ook veel kilometers mee gerold.”

Mis je een tip? Reageer en voeg je tip zo toe!

Reacties (3)

  • Door R.Wiegeraad op 01 augustus 2018

    Siliconen hoepelhoezen kopen en om de metalen hoepels doen. Probleem opgelost. Kosten ca €70 per 2 stuks via internet

  • Door Sam op 17 januari 2018

    Je handen "harden" met kamferspiritus!

  • Door rik op 12 augustus 2016

    er bestaan ook rubberen banden die je op de hoepels kunt doen heb je ook meer grip vooral bij nat weer grtz rik

Een reactie toevoegen

* Verplicht veld
** Verplicht veld, je e-mail adres wordt niet getoond op de site