Hulpmiddel kiezen lastig: daarom biedt Scouters.nl beoordelingen

10 mei 2016 - Door: Redactie Scouters

We worden ouder en hebben meer hulpmiddelen nodig om beter te bewegen. Steeds vaker betalen mensen zelf, helemaal of gedeeltelijk. En wie betaalt, bepaalt. Maar het kiezen van het juiste hulpmiddel is lastig: er zijn weinig ervaringen beschikbaar en ook zijn er geen onafhankelijke overzichten met de beste, innovatieve en hippe hulpmiddelen. Daarom kan iedereen nu ook het juiste hulpmiddel beoordelen op de onafhankelijke zelfhulpsite Scouters.nl. “Iedere dag ontvangen we beoordelingen, positief en negatief. Er ontstaat een rijke database ervaringen,” vertelt Sanne Gooskens, mede-oprichter van Scouters.nl.

Kiezen is knelpunt bij hulpmiddel kopen en aanvragen

Een groot knelpunt bij het aanvragen of kopen van een hulpmiddel is het kiezen van het juiste hulpmiddel. De vrijheid is niet alleen beperkt bij een aanvraag via de gemeente (toont onderzoek van NPCF en Ieder(in)), maar ook ontbreekt het aan transparante informatie zoals gebruikersbeoordelingen in de hulpmiddelenbranche, vertelt Gooskens. “Laatst bleek nog dat 91% van de 55-plussers bij een online aankoop gebruik maakt van reviews. Maar die over hulpmiddelen zijn vaak heel lastig of zelfs helemaal niet te vinden, zien we in onze dagelijkse praktijk.”

Rijke database ervaringen met hulpmiddelen

Tegelijkertijd worden hulpmiddelen steeds minder vaak vergoed of wordt door gemeenten een forse eigen bijdrage gevraagd. “Dan wil je wel weten of het product dat je koopt of aanvraagt bij het WMO-loket, wel het juiste voor jou is,” gaat Gooskens verder. Op de onafhankelijke zelfhulpsite Scouters.nl is het daarom nu mogelijk hulpmiddelen te beoordelen op vaste criteria.

Gooskens: “Iedere dag ontvangen we beoordelingen, positief en negatief. Er ontstaat een rijke database ervaringen.” Het was al mogelijk om een overzicht van de beste, meest innovatieve en hippe hulpmiddelen te vinden op Scouters. Ook konden bezoekers al verschillende persoonlijke testvideo’s bekijken op de website, waarin hulpmiddelen uitgebreid worden getest door een ervaren testteam.

Beoordelen hulpmidddel nu mogelijk op Scouters

“Ons doel? De keuzevrijheid bij hulpmiddelen vergroten”

Met deze nieuwe functionaliteit wil Gooskens de transparantie in de hulpmiddelensector vergroten, vertelt ze. “Het is een gesloten sector, waarin prijzen niet altijd openbaar worden gemaakt en je ook niet altijd de vrijheid krijgt om te kiezen, zeker niet met een kleine portemonnee.” Scouters is opgericht om mensen te stimuleren te kiezen en de informatie over de mogelijkheden en de ervaring met hulpmiddelen te vergroten, licht ze toe. “Nu beoordelen ook mogelijk is, willen we daar samen met alle enthousiaste bezoekers, fans, testers en vrijwilligers van Scouters, een bijdrage aan leveren.”

Beoordeel jouw product nu ook!

Je kan jouw beoordeling al binnen 5 minuten achterlaten op Scouters. Dat kan door jouw product of hulpmiddel op te zoeken op Scouters en daar direct jouw beoordeling achter te laten, of door onderstaand formulier in te vullen.

Meest beoordeelde hulpmiddelen

Beoordelingsformulier hulpmiddelen

 • Hoe vind je het product eruit zien? Wil je ermee gezien worden?
 • Vind je het product stoer, of zie je het als een gadget?
 • Is het product makkelijk te installeren?
 • Begrijp je meteen hoe het product werkt?
 • Hoe ervaar je het gebruiksgemak van het product in gebruik?
 • En hoe denk je dat het onderhoud is?
 • Hoe beoordeel je de kwaliteit van het product als het gaat om het materiaal?
 • Hoe veilig is het product?
 • Gaat het product lang mee denk je?
 • Wat vind je van de prijs? Is het product dit waard? Denk eventueel ook aan de prijs van het onderhoud.
 • Toegestane bestandstypen: jpg, gif, png, Max. bestandsgrootte: 2 MB.
  Upload een foto van jou met het hulpmiddel (als je die hebt)
 • Toegestane bestandstypen: jpg, gif, png, Max. bestandsgrootte: 2 MB.
  Upload een foto van jou met het hulpmiddel (als je die hebt)

Een reactie toevoegen

* Verplicht veld
** Verplicht veld, je e-mail adres wordt niet getoond op de site