“Je bent tot alles in staat, als je je zinnen erop zet…” Nicola Dutto, 1e motorrijder met een dwarslaesie finisht in de Africa Eco Race

28 januari 2020 - Door: Ardy

Nicola Dutto is door een dwarslaesie vanaf zijn middel verlamd en zit in een rolstoel. Toch is hij professioneel offroad motorrijder. Op 7 januari 2020 begon hij in Marokko aan de eerste etappe van de ruim 6.000 km lange Africa Eco Race. In 12 loodzware etappes over eindeloze zandvlakten en metershoge zandduinen reed hij naar Senegal, om daar op 19 januari in Dakar over de finish te rijden. Een droom die uitkwam!

Menig motorrijder zónder lichamelijke beperking kan enkel dromen van het uitrijden van de Africa Eco Race. Het is dan ook een zeer bijzondere prestatie dat Nicola dit heeft kunnen doen mét een dwarslaesie! Dutto kwam in 2010 met 160 km per uur ten val tegen een rots tijdens de Italian Baja. De destijds regerend Europees Kampioen is vanaf dat moment vanaf zijn middel verlamd. Ondanks zijn beperking bleef bij Nicola zijn passie voor motorrijden bestaan en wilde hij de uitdaging aangaan om weer te rijden.

Vorig jaar reed Nicola 4 etappes van de Dakar Rally in Peru, waar hij door miscommunicatie uitviel. Hij was er zeker van dat hij de race had kunnen uitrijden. “Het belangrijkste voor mij: het team en mijn lotgenoten over de hele wereld laten zien dat je tot alles in staat kunt zijn als je je zinnen erop zet. Zelfs als het iets is zoals het uitrijden van een race als de Dakar Rally.” Dit jaar heeft hij dat met het uitrijden van de Africa Eco Race meer dan bewezen.

Een bijzondere prestatie met een Nederlands tintje

Vicair ontwierp speciaal voor Nicola een antidecubitus kussen voor zijn KTM-motor. Dit kussen, gebaseerd op basis van de door Vicair ontwikkelde luchttechnologie geeft hem stabiliteit en balans. Waar andere motorrijders eigenlijk altijd staan om de schokken van de rotsen en zandduinen tijdens het rijden op te vangen, vangt het Vicair-kussen deze op voor Nicola. De open structuur zorgt voor voldoende ventilatie tijdens het rijden, zodat temperatuur en vocht zo min mogelijk schade aanrichten. Zo kan Nicola zich tijdens het racen volop focussen op zijn uitdaging, zonder zich zorgen te hoeven maken om zijn huid en houding.

Meer zien en lezen over deze race en Nicola’s uitdaging? Ga naar: VICAIR.com

Een reactie toevoegen

* Verplicht veld
** Verplicht veld, je e-mail adres wordt niet getoond op de site