Koppel de handbike Stricker Lipo Smart aan je rolstoel en ga erop uit!

20 december 2016 - Door: Redactie Scouters

Martijn was voor zijn ritten buitenshuis volledig afhankelijk van de auto. Totdat de Stricker Lipo Smart aankoppelbike in zijn leven kwam. Eenvoudig te bevestigen, eenvoudig te bedienen. Op armkracht of met elektrische ondersteuning. En wil je even uithijgen? Dan laat je de elektrische ondersteuning al het werk doen. Met recht een praktisch hulpmiddel voor wie wil blijven fietsen.

Martijn en zijn Stricker Lipo SmartHoe is het zo gekomen met die Stricker Lipo Smart handbike?

“Vanwege armproblemen kon ik niet meer met een standaard handbike overweg. Ik had elektrische ondersteuning nodig. De Stricker Lipo Smart is een hybride handbike. Die kan je dus behalve met elektrische ondersteuning, ook volledig elektrisch rijden. Daardoor is hij op praktisch alle afstanden te gebruiken. Tenminste tot een km of 50, want dan is de accu leeg. Voor mij prima, want ik gebruik de handbike voornamelijk in de buurt en voor fietstochten in de stad. Ter vervanging van de auto.”

Hoe bedien je de handbike Stricker eigenlijk?

“Met je armen draai je de ‘trappers’ rond – om het zo maar even te noemen. Voor het wegrijden, want dat is natuurlijk zwaar, gebruik je een knop. Daardoor krijg je het eerste zetje. Als je eenmaal vaart maakt, kan je zelf ‘meetrappen’. Je kan er ook voor kiezen om dat niet te doen en dan kan je toch met een snelheid van zo’n 25 km per uur volledig elektrisch rijden. De Smart Lipo heeft een sterke motor en een sterke accu.”

Wat speelde nog meer een rol bij je keuze voor de Stricker?

“Ik wilde geen extra buizen op het frame van mijn rolstoel om de stoel zo licht mogelijk te houden. Ik zet mijn rolstoel namelijk ook zelf in en uit de auto. Mijn vorige handbike had een zware adapter op de stoel, bijna 1,5 kg. Terwijl de Stricker voorzetfiets adapterloos aan de stoel is te koppelen.”

’s Nachts gaat de accu ‘aan het infuus’…

“Ja, en het grote voordeel is dat je de accu eraf kan tillen en gewoon binnen kan opladen. De accu hoeft niet aan een speciaal laadpunt te liggen. Met de snellader is hij, geloof ik, in 3 uur volledig opgeladen.”

Heb je een speciale rolstoel nodig voor de Stricker aankoppelbike?

“Ik heb een op maat gemaakte Wolturnus W5, het luxepaardje onder de rolstoelen. Maar je ziet de Stricker ook op standaard rolstoelen. De enige voorwaarde is eigenlijk dat het een vaste rolstoel is. De Stricker handbike wordt wel eens op vouwstoelen gebruikt, maar dat is geen ideale combinatie. Dan wordt het een hele losse wiebelige bedoening.”

Martijn koppelt zijn handbike aanJe bevestigt de handbike ook makkelijk op je rolstoel?

“Ja, dat stelt niets voor. Je bevestigt de voorzetfiets met 2 klemmen aan weerszijden van je rolstoel. Die klemmen zet je een stuk boven de voetplaat op de framebuizen. Alles is simpel aan te draaien. Om te gaan rijden druk je eerst die klemmen naar beneden en daarna duw je de handbike een stukje van je af. Hierdoor komen de voorwieltjes van je rolstoel los van de grond en kan je op pad.” 

Zie ook deze video voor een instructie >

Wat vind jij de grootste voordelen van de Stricker?

“Ten eerste dat het een hybride handbike is, die je volledig elektrisch kan rijden en die je daarnaast als (elektrische) fiets kan gebruiken. Die combinatie vind ik ideaal. Want voor de armspieren is een handbike die alleen maar elektrisch kan rijden natuurlijk helemaal niks. Een ander bijkomend voordeel vind ik, zoals ik al zei, dat er geen extra adapters aan de stoel gekoppeld hoeven te worden. Mijn rolstoel weegt een kleine 8 kg inclusief wielen en banden en die wil ik niet zwaarder maken dan strikt noodzakelijk. Verder is de Stricker voorzetfiets licht en makkelijk te bedienen.”

Wat vind je van het ontwerp?

“Ik vind geen enkele handbike mooi, dat staat voorop. Fietsen kunnen ze heel mooi maken, maar handbikes niet. Maar dat doet er niet toe, hij is functioneel. Hij is gemaakt van gewapend aluminium en dat is vrijwel onverwoestbaar. De handgrepen van de ‘trappers’ zijn extreem fijn: ook met een slechte handfunctie kom je er prima mee weg en schakelen gaat makkelijk. Er zitten 8 versnellingen op en 2 handremmen: een ouderwetse knijprem en een schijfrem. Dus om stil te kunnen staan, zit er in elk geval voldoende kracht in. Verder zit er een snelheidsmeter op en een display voor de accu: hoe vaak hij is geladen, hoeveel hij nog heeft.”

Ben je zichtbaar in het donker?

“Er zit een hele grote halogeen lamp op. Die geeft bijna net zoveel licht als een autolamp, daar kan je een huis mee verlichten.”

Is de Stricker een Nederlands product?

“De Stricker komt van een Duits bedrijf en die hebben de aankoppelbike volgens mij zo ongeveer uitgevonden. Ik verwacht dan ook niet dat er nog veel aan te verbeteren valt. Het is een uitermate uitgebreide voorzetfiets, maar het is geen goedkope fiets. Hij kost ongeveer € 6.500.”

Ben je er makkelijk aangekomen?

“Haha, ik heb mazzel gehad. Het is altijd een gevecht met de gemeente, maar dit maal was de gemeente vrij snel overstag. Die hadden zoiets van: we snappen je probleem, we zien dat je zonder handbike niet meer weg komt. Het was snel beklonken. Daarna kwam de leverancier om de handbike aan te meten en die zei: ‘Pas op, ze vragen tegenwoordig overal een eigen bijdrage voor.’ Toen dacht ik: Oh ja, dat is waar ook. Ik heb het uitgezocht en realiseerde me: dat wordt en hele dure fiets. Ik werk nog, mijn vrouw heeft een eigen bedrijf, dan verdien je op zich redelijk. We hebben 3 dochters, dus het vliegt er net zo hard weer uit, maar die eigen bijdrage wordt gebaseerd op je inkomen. Ik heb de gemeente gebeld en tot mijn grote blijdschap vertelden ze me dat ze in Hengelo nog niet aan een eigen bijdrage doen!”

Je hebt echt geboft!

“Ja, ik kreeg een bruikleen overeenkomst en zolang ik deze handbike gebruik, hoef ik nooit een cent te betalen. De grap van het verhaal is dat ze het niet meer terug kunnen draaien. Hij kost me niks. Ook de jaarlijkse onderhoudsbeurt zit erbij inbegrepen. En bij pech kan ik met de leverancier bellen en dan komen ze de fiets ter plekke repareren.”

En moet je rijvaardig zijn om met de Stricker aankoppelbike te kunnen rijden?

“Dat hoeft allemaal niet, ik weet ook niet of Hengelo zo’n training aanbiedt. Ik wilde destijds toen ik in een rolstoel kwam rijles hebben, en dat bleek heel moeilijk te regelen. De ergotherapeut heeft me toen geholpen. Die zei dat het eigenlijk gewoon een kwestie is van oefenen. Op een aantal dingen moet je goed letten. Je moet bijvoorbeeld niet vol gas willen wegrijden vanuit stilstand want dan gaan de wielen spinnen. Er zit veel kracht in het motortje!”

Meer informatie over de Stricker

Ook je ervaring delen over jouw favoriete hulpmiddel?

Wil jij net als Martijn je ervaring delen over jouw favoriete hulpmiddel? Dat kan, heel leuk zelfs!

Mail de redactie

Reacties (1)

  • Door Siona Bakker op 12 oktober 2017

    Goed om te lezen,ik heb er zelf ook een en ben hier zeer tevreden over. Een paar boodschapjes doen moet ik nog even iets voor bedenken.ik heb wel een rollator mandje aan de achterzijde van m'n rolstoel maar kan hier zelf moeilijk iets in doen. Misschien heb jij een idee. Vrij.groet Siona

Een reactie toevoegen

* Verplicht veld
** Verplicht veld, je e-mail adres wordt niet getoond op de site