Zijn de kosten voor hulpmiddelen aftrekbaar?

09 maart 2017 - Door: Redactie Scouters

Het is weer zover: de aangifte inkomstenbelasting moet worden gedaan. Een goed moment om na te gaan of de kosten voor hulpmiddelen aftrekbaar zijn. We zetten het voor je op een rij.

Aangifte 2016: zijn kosten hulpmiddelen aftrekbaar?

eigen bijdrage wmoJa, de kosten voor sommige hulpmiddelen zijn aftrekbaar. Hiervoor moet je aan 2 voorwaarden voldoen: 1) Je hebt het hulpmiddel zelf betaald en 2) het hulpmiddel of deze aanpassing staat in dit overzicht:

  • steunzolen
  • elastische kousen
  • prothesen
  • auto-aanpassingen
  • fietsaanpassingen
  • aanpassingen aan een ander vervoermiddel

Je ziet, hier staan lang niet alle hulpmiddelen. Want de volgende hulpmiddelen zijn bijvoorbeeld niet aftrekbaar: rolstoelen, scootmobielen, woningaanpassingen en eenvoudige loophulpmiddelen, zoals wandstokken, krukken en rollators. Op de website van de Rijksoverheid vind je een overzicht van kosten voor hulpmiddelen die niet aftrekbaar zijn.

Twijfel je of jij jouw kosten kunt aftrekken? Neem eens een kijkje op de site Meerkosten.nl van patiëntenkoepelorganisatie Ieder(in) of schakel deskundig advies in.

Let op: eigen bijdrage is niet aftrekbaar

Zoals je hierboven ziet, zijn de kosten voor hulpmiddelen die je zelf hebt aangeschaft soms aftrekbaar. Als jij jouw hulpmiddel via de WMO hebt en een eigen bijdrage betaalt, dan zijn die kosten niet aftrekbaar.

Aangifte over eerdere jaren: hoe zit het dan?

Als je aangifte over een jaar voor 2016 doet, dan gelden soms andere voorwaarden. Zo waren voor 2014 de kosten voor woningaanpassingen wel aftrekbaar, en nu niet meer. En tot 2012 waren loophulpmiddelen zoals een wandelstok, looprek en rollator nog wel aftrekbaar. Bekijk welke voorwaarden gelden voor het jaar waarover jij aangifte gaat doen op de site van de Rijksoverheid >

En andere zorgkosten dan hulpmiddelen: zijn die aftrekbaar?

Ja, soms zijn ook andere zorgkosten naast hulpmiddelen aftrekbaar. Op de website Meerkosten.nl van de patiëntenkoepelorganisatie Ieder(in) vind je daar nog veel meer informatie over. Op deze website vind je ook een uitleg over hoe je aangifte doet met aftrek van deze kosten. Super handig!

Direct naar Meerkosten.nl

Meerkosten.nl

Een reactie toevoegen

* Verplicht veld
** Verplicht veld, je e-mail adres wordt niet getoond op de site