Nordic walking stokken als hulpmiddel: wat een vondst!
“Ja, soms ligt de oplossing voor een probleem eigenlijk heel erg voor de hand. Gewoon met andere ogen naar een product kijken. Mijn Leki Traveller nordic walking stokken zijn officieel dan wel geen hulpmiddel, maar ik gebruik ze wel als zodanig.”
Hoe is dat zo gekomen?
“Tijdens een revalidatietraject liet mijn fysiotherapeut me met nordic walking kennismaken. Ik wilde er eerst niet aan want ik vond het echt iets voor oudere mensen. Ik liet haar het geschuifel zien dat ik ooit tijdens een Nordic Walking workshop had opgepikt. Ze zei: ‘Als je het zo doet, dan kan ik me voorstellen dat je het iets voor bejaarden vindt.’ Daar moest ik wel om gniffelen. Ze liet me ervaren hoe ik nordic walking stokken ook actiever kon gebruiken. Eigenlijk om ermee te kunnen sporten. Zelf bedacht ik me dat ik de stokken net zo goed voor meer dan sporten kon gebruiken.”
En waarvoor gebruik je de stokken dan precies?
“Voor lichte ondersteuning bij het staan en lopen. In plaats van een wandelstok of elleboogkrukken. Ik kan niet meer zonder. Bij de fysiofitness merkte iemand op dat ik met die nordic walking stokken getrouwd was.”
Welk voordeel bieden nordic walking stokken je ten opzichte van meer gebruikelijke middelen?
“Ik kan niet goed staan. Dus je zou zeggen: doe dan een rollator. Maar nordic walking stokken verlichten het staan op zich, want je kan er lekker op leunen. Verder zijn ze licht en makkelijk te vervoeren. De stokken zijn al verschillende keren mee op vakantie geweest. Ik vind nordic walking stokken ook laagdrempeliger dan echte hulpmiddelen.”
Heb je er trouwens veel bekijks mee?
“Ja, dat kan je wel zeggen. Ik krijg een hoop opmerkingen naar mijn hoofd geslingerd. Of ik ga skiën of zo. Op Schiphol kennen ze trouwens alleen de wandelstok en de elleboogkrukken. Je mag er niet met nordic walking stokken lopen. Die moeten in de koffer.”
Zijn ze eigenlijk duur in de aanschaf?
“Ja, deze Leki Traveller nordic walking stokken waren niet goedkoop (ongeveer € 139,-, red.). Maar ze zijn vrijwel onverwoestbaar want ze zijn hoofdzakelijk gemaakt van carbon. Daardoor zijn ze ook zeer licht. Mocht je een iets zwaardere uitvoering willen, dan kan je aluminium stokken nemen. De goedkoopste nordic walking stokken vind je trouwens in de ANWB-winkel. Maar die zijn wel van een ander merk.”