Leki Traveller nordic walking stokken als steun en toeverlaat

27 september 2016 - Door: Redactie Scouters

Astrid en haar nordic walking stokken zijn onafscheidelijk. Ze gebruikt ze dagelijks. Niet om een fikse wandeling te maken, maar simpelweg ter ondersteuning bij het staan en lopen. “Ik zet geen stap meer buiten de deur zonder die stokken.”

Astrid met haar Nordic WalkersNordic walking stokken als hulpmiddel: wat een vondst!

“Ja, soms ligt de oplossing voor een probleem eigenlijk heel erg voor de hand. Gewoon met andere ogen naar een product kijken. Mijn Leki Traveller nordic walking stokken zijn officieel dan wel geen hulpmiddel, maar ik gebruik ze wel als zodanig.”

Hoe is dat zo gekomen?

“Tijdens een revalidatietraject liet mijn fysiotherapeut me met nordic walking kennismaken. Ik wilde er eerst niet aan want ik vond het echt iets voor oudere mensen. Ik liet haar het geschuifel zien dat ik ooit tijdens een Nordic Walking workshop had opgepikt. Ze zei: ‘Als je het zo doet, dan kan ik me voorstellen dat je het iets voor bejaarden vindt.’ Daar moest ik wel om gniffelen. Ze liet me ervaren hoe ik nordic walking stokken ook actiever kon gebruiken. Eigenlijk om ermee te kunnen sporten. Zelf bedacht ik me dat ik de stokken net zo goed voor meer dan sporten kon gebruiken.”

En waarvoor gebruik je de stokken dan precies?

“Voor lichte ondersteuning bij het staan en lopen. In plaats van een wandelstok of elleboogkrukken. Ik kan niet meer zonder. Bij de fysiofitness merkte iemand op dat ik met die nordic walking stokken getrouwd was.”

Welk voordeel bieden nordic walking stokken je ten opzichte van meer gebruikelijke middelen?

“Ik kan niet goed staan. Dus je zou zeggen: doe dan een rollator. Maar nordic walking stokken verlichten het staan op zich, want je kan er lekker op leunen. Verder zijn ze licht en makkelijk te vervoeren. De stokken zijn al verschillende keren mee op vakantie geweest. Ik vind nordic walking stokken ook laagdrempeliger dan echte hulpmiddelen.”

Heb je er trouwens veel bekijks mee?

“Ja, dat kan je wel zeggen. Ik krijg een hoop opmerkingen naar mijn hoofd geslingerd. Of ik ga skiën of zo. Op Schiphol kennen ze trouwens alleen de wandelstok en de elleboogkrukken. Je mag er niet met nordic walking stokken lopen. Die moeten in de koffer.”

Zijn ze eigenlijk duur in de aanschaf?

“Ja, deze Leki Traveller nordic walking stokken waren niet goedkoop (ongeveer € 139,-, red.). Maar ze zijn vrijwel onverwoestbaar want ze zijn hoofdzakelijk gemaakt van carbon. Daardoor zijn ze ook zeer licht. Mocht je een iets zwaardere uitvoering willen, dan kan je aluminium stokken nemen. De goedkoopste nordic walking stokken vind je trouwens in de ANWB-winkel. Maar die zijn wel van een ander merk.”

Reacties (2)

  • Door Redactie Scouters op 18 november 2016

    Beste Toos, Bedankt voor je goede input! We zijn erg benieuwd waar je de loopinstructies hebt gevonden, zodat we die kunnen delen met de rest van de scouters. We horen het graag!

  • Door Toos Vanderslagmulders op 21 oktober 2016

    Ik lijd aan een incomplete dwarlaesie door een neurologisch defect en ben op rolstoel en rollator aan gewezen maar voor oefenen gebruik deze Nordic walkingstokken al jaren. Eerst een paar van de Lidl van 10 euro. Prima stokken en nu ook Leki stokken. Op internet vind je de loopinstructie's hoe ze het best te hanteren en de techniek van het lopen. Kan ik aanbevelen om te lezen en te leren om blessures aan pols etc. te voorkomen. Verder is het belangrijk dat de stokken zijn afgestemd op uw lichaamslengte voor de juiste houding. Ook deze tabellen vind je terug op internet. Hoop jullie op weg te hebben geholpen! vriendelijke groeten, Toos

Een reactie toevoegen

* Verplicht veld
** Verplicht veld, je e-mail adres wordt niet getoond op de site