Makkelijk omhoogkomen in bed door je op te trekken met de bedtouwladder

14 februari 2017 - Door: Redactie Scouters

Midden in de nacht wakker worden met een enorme kriebel in je keel. Gauw rechtop gaan zitten om uit te hoesten en weer rustig adem te kunnen halen. Wie maakt het niet af en toe mee? Maar wat doe je als je zoals Claudia regelmatig het gevoel hebt te stikken ’s nachts? Terwijl je weinig kracht hebt in je lijf en alleen de beschikking hebt over je rechterarm. Dan richt je jezelf een stukje op met behulp van de bedtouwladder.

Bedtouwladder VitilityJijzelf noemt het geen bedtouwladder maar een trapladder, nietwaar?

“Ja, mijn revalidatiearts sprak over een trapladder. Het is een hulpmiddel om mee rechtop te gaan zitten in bed. De ladder ligt rechts naast me in bed. Dan kan ik me met mijn rechterhand optrekken om ’s nachts uit een aanval te komen. In mijn linkerarm heb ik helaas weinig kracht meer.”

Heb je vaak het gevoel dat je bijna stikt?

“Ja, ik produceer veel te veel speeksel. Ik heb daar nu tabletten voor, dus het is een stuk minder. Ook ’s nachts. Maar in het begin was het zo erg dat ik wel 3 keer per nacht rechtop moest gaan zitten. Het voelt echt alsof je stikt. Nu is het gelukkig meestal maar één keer.”

Je bent de bedtouwladder dus op het spoor gekomen via je revalidatiearts?

“Ja, die zei: ‘Luister, ik ken jou, jij wilt niet een papegaai in je slaapkamer aan het plafond. Waarom neem je niet een trapladder om met je hoofd een stukje omhoog te komen als je ’s nachts een aanval hebt.’ Toen hij dat zei, dacht ik: Huh, een trapladder? Die hangt toch zeker ook aan het plafond! Ik keek hem aan of ik water zag branden.”

En toen?

“Hij bleek er een te hebben liggen. Die liet hij me zien en toen zag ik wat hij bedoelde. Het bleek een soort touwladder met 4 stevige plastic staafjes (handgrepen, red.) te zijn. De uiteinden van de touwen maak je met een lus vast aan het voeteneinde van je bed. En dan leg je de ladder op – of in mijn geval onder – het dekbed, zodat je je aan de sporten makkelijk omhoog kunt trekken.”

Je hebt de trapladder meteen mee naar huis genomen, neem ik aan.

“Hij was van een andere patiënt, die hem de dag erna zou komen halen, dus dat ging niet. Maar volgens mijn arts kon ik het hulpmiddel bij de revalidatiewinkel om de hoek krijgen. Daar bleken ze het artikel niet te hebben. Ik ben doorgereden naar de gehandicaptenwinkel in de stad om er een te kopen.”

Bedtouwladder Vitility

Waarom wilde je eigenlijk geen papegaai?

“Als je maar de beschikking hebt over één arm, is een papegaai niet zo handig. Als je je daaraan optrekt met je ene hand, ga je slingeren. Je zwabbert zo’n beetje van links naar rechts heen en weer omdat je armfunctie niet zo goed is. De trapladder kan ik wel met één arm bedienen, zonder al te veel kracht te hoeven zetten. En als het bed ’s morgens wordt opgemaakt, dan ligt de ladder onder de dekens. Dus overdag zie je hem niet.”

Kun je met behulp van de ladder ook uit bed komen?

“Ja, dat denk ik wel maar ik gebruik hem daar niet voor. Je moet allebei je armen kunnen gebruiken om één voor één de handgrepen vast te pakken en zo langzaam rechtop te gaan zitten. Ik heb tijdens het slapen mijn rechterhand op het bovenste plastic staafje liggen en hoef mezelf eigenlijk alleen een beetje rechtop te trekken. Alleen mijn hoofd hoeft maar een stukje van het kussen. Dat is meer dan genoeg om verslikken tegen te gaan.”

Heb je de trapladder al lang?

“Een jaar of 4 en ik heb nog nooit een nieuwe nodig gehad. De touwen – of liever touwtjes, want ze zijn maar heel dun – zijn heel sterk. En de handgrepen zijn stevig. En je hoeft ze eigenlijk nooit schoon te maken. Echt heel handig.”

Was hij duur?

“Volgens mij kosten ze rond de € 25. Maar er zijn er ook van €20.

Heb je de bedtouwladder vergoed gekregen?

“Ik heb hem zelf aan moeten schaffen. Ik wil niet veel zeggen, maar alles wat ik heb, heb ik eigenlijk zelf aan moeten schaffen.”

Ook je ervaring delen over jouw favoriete hulpmiddel?

Wil jij net als Claudia je ervaring delen over jouw favoriete hulpmiddel? Dat kan, heel leuk zelfs!

Mail de redactie

Een reactie toevoegen

* Verplicht veld
** Verplicht veld, je e-mail adres wordt niet getoond op de site