Meer grip met de lichtgewicht grijpstok van Helping Hand

25 oktober 2016 - Door: Redactie Scouters

Laat je regelmatig iets uit je handen vallen? Heb je te weinig grip in je vingers om het vast te pakken? Gebruik de grijpstok. “Met dit hulpstuk in de hand vis ik van alles in een wip van de vloer,” aldus Corinne over deze onmisbare metgezel in haar dagelijks bestaan.

Helping Hand VegroEen handig hulpmiddel, die grijpstok van Helping Hand, volgens mij.

“Absoluut! Ik kan weinig kracht zetten met mijn handen en armen en moeilijk bukken. En er vallen natuurlijk regelmatig dingen op de grond. Zonder die grijpstok zou dat blijven liggen totdat er iemand langskomt die het op kan rapen. En ik wil natuurlijk wel zelfstandig blijven.”

Hoe gaat dat oprapen met de grijpstok in zijn werk?

“Heel eenvoudig. Als je iets hebt laten vallen, dan plaats je de grijper onderaan de stok eromheen. Daarna knijp je in de handgreep tot je het voorwerp goed vasthebt. Alsof je de trekker van een pistool overhaalt. Op die manier pak je allerlei spullen zó van de vloer. Ook als het op een moeilijk bereikbare plek ligt, bijvoorbeeld onder een stoel of tafel.”

Moet je veel kracht zetten bij het aanknijpen?

“Mijn grijpstok van Helping Hand heeft onderaan de handgreep een touwtje. Daarmee kan je hem afstellen. Als je dat touwtje inkort, gaat de grijparm strakker zitten en krijg je – met iets meer moeite – beter grip op het voorwerp. Je kan de grijper dus aanpassen aan de kracht die je nog wel in je vingers hebt. Je hebt ook wat kracht nodig om de grijpstok op te tillen, maar hij weegt gelukkig weinig.”

Pak je alles met hetzelfde gemak van de grond met de grijpstok?

“Het een gaat beter dan het ander. Het moet wel voldoende ‘body’ hebben, maar het mag ook weer niet te zwaar zijn. Een doekje of een trui gaat makkelijk, maar een leren jasje lukt niet. En bij een vel papier of een krant moet je inventief zijn. En ook snel! Ik heb twee katten en die zijn erger dan een papierversnipperaar.”

Helping hand van CorinHoe doe je dat dan?

“Een vel papier verkreukel ik eerst een beetje met de haak, een krant schuif ik ergens tegenaan omhoog. Daarna lukt het goed met de grijphaak. Ach, en soms moet je naar andere oplossingen zoeken. Als ik een blik heb laten vallen, pak ik het stoffer en blik met de hoge steel en rol ik het erop.”

Wat vind je van het ontwerp van de grijpstok van Helping Hand?

“Het eerste woord dat in me opkomt, is oubollig. Het is niet zo’n spannend ontwerp, maar het is een nuttig hulpmiddel en daar gaat het om. Je kan er niet alleen spullen mee oprapen, maar ook lichte dingen mee van de bovenste plank halen. En op de stang zit een verschuifbare klem waarmee je de stok kan vastmaken aan je rolstoel of scootmobiel. Dan heb je hem altijd bij de hand. Ik neem de grijpstok mee bij het boodschappen doen. Producten die hoog of laag of juist ver naar achteren geschoven staan, haal ik ermee uit het schap. (Geen glas!) Dan hoef ik niet steeds op zoek naar een medewerker. Verder zit er aan de punt van de grijpstok een magneet. Dat is fijn voor als je naalden, spelden of nietjes op het kleed hebt laten vallen. Zeker met die katten van mij!”

Vind je de grijpstok een onmisbaar hulpmiddel voor mensen in dezelfde omstandigheden als jij?

“Jazeker. Niet alleen om zelfstandig te blijven in je eigen woning, het komt ook de veiligheid ten goede. Je hoeft je niet in allerlei bochten te wringen om dingen te pakken. En de mijne vervangt ook een uittrekhulp voor sokken, die kan ik niet gebruiken omdat bukken me te veel moeite kost. Ik schuif mijn sokken gewoon uit op de vaste vloerbedekking en til ze daarna met de grijpstok van de grond.”

Gaat de grijpstok van Helping Hand lang mee?

“Ik heb deze grijpstok geërfd van mijn vader, die is in 2007 overleden. Hij gebruikte de stok toen al een paar jaar. Dat zegt wel iets over de kwaliteit van de grijpers van Helping Hand.”

Waar kunnen anderen de grijpstok kopen?

“Volgens mij kan je de grijpstokken van Helping Hand gewoon via thuiszorgwinkels krijgen. De mijne kost ongeveer € 16. Hij is 67 cm lang, maar je kan hetzelfde model ook krijgen met een lengte van 82 cm. En er zijn luxere uitvoeringen, met een kleurtje, of opvouwbaar. Soms zijn er aanbiedingen bij de Blokker, Gamma of Action. Die stokken zijn goedkoper en dat merk je wel aan de kwaliteit. Ik heb op verschillende plekken in mijn huis een grijpstok liggen. Dan hoef ik niet altijd naar boven of beneden te lopen om hem te halen als ik iets heb laten vallen. Als je er vooral lichtere dingen mee optilt, dan voldoen ook die goedkopere best goed.”

Ook je ervaring delen over jouw favoriete hulpmiddel?

Wil jij net als Corinne je ervaring delen over jouw favoriete hulpmiddel? Dat kan, heel leuk zelfs!

Mail de redactie

Een reactie toevoegen

* Verplicht veld
** Verplicht veld, je e-mail adres wordt niet getoond op de site