Mysterieuze vondst blijkt bliksems handig hulpmiddel: Twisty-Opener

Mysterieuze vondst blijkt bliksems handig hulpmiddel: Twisty-Opener

Mysterieuze vondst blijkt bliksems handig hulpmiddel: Twisty-Opener

De redactie van Scouters kreeg een berichtje van Minke Greve over een mooi verhaal en een handig hulpmiddel om potten en flessen te openen en sluiten: de Twisty-Opener. We geven graag Minke de ruimte voor haar verhaal.

“Bij het leegruimen van het ouderlijk huis vond ik in een keukenla een raadselachtig ding dat mijn vader gemaakt had van een stuk resthout en leer. Gelukkig raadde ik al gauw waarvoor hij dat uitgevonden had: ik bleek er verbluffend gemakkelijk een deksel mee te kunnen opendraaien. Ook een vriendin die het probeerde riep: ‘Waauw!’.

Wij hebben hier in huis door leeftijd en ziekte een ruime ervaring met frustraties met het openen van potten, ondanks het inzetten van allerlei hulpmiddelen. Daarom heb ik vrijwel meteen besloten deze mooie uitvinding niet in onze la te laten verdwijnen maar op de markt te brengen, in de overtuiging dat ik daar ook veel anderen blij mee kan maken.

Niet veel later promoveerde ik van mantelzorgster naar onderneemster. Mijn zoon (met beperkte handfunctie door zijn spierziekte) heeft het model van zijn grootvader aanzienlijk verbeterd: het is nu geschikt voor alle maten deksels en (schroef)doppen.

Orde van uitvinders

De Nederlandse Orde van Uitvinders zag meteen de meerwaarde van het product (‘er is een probleem en u heeft de oplossing’) en heeft me geholpen bij de verdere ontwikkeling. Het model is gedeponeerd: er bleek geen octrooi te zijn waardoor ik het niet als ons intellectueel eigendom kan beschouwen.

Luisteren naar de gebruikers

Toen de verkoop op gang kwam, kreeg ik veel positieve reacties, een paar mensen gaven aan dat ze nog steeds moeite hadden: de hand die de opener vasthield was wel geholpen, maar hun andere hand was te zwak of te pijnlijk om de pot of de fles vast te houden.

Toen zijn we (mijn man, mijn zoon en ik) aan het denken en experimenteren gegaan en hebben een soort ‘extra hand’ bedacht: dat is de Twisty-houder geworden. Dat houten houdertje bevestig je ergens op, of nog praktischer, onder een plank.

Inmiddels hebben tientallen praktijken van hand- en ergotherapeuten dit hulpmiddel in huis, zodat mensen met een beperkte handfunctie het kunnen uitproberen.

Duurzaamheid en Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Er is bewust gekozen voor duurzame, natuurlijke materialen. Het beukenhout (met keurmerk) en het tuigleer van topkwaliteit komen uit Europa en zijn, net als de schroeven, oerdegelijk.
Door deze keuze, die niet de goedkoopste is, komt er veel handwerk kijken bij de productie. Deze vindt plaats in sociale werkplaatsen.

Het resultaat is een hulpmiddel dat niet alleen aan veel mensen een stuk zelfredzaamheid biedt, maar dat er ook nog mooi uitziet, door het simpele ontwerp, de natuurlijke materialen en de zorgvuldige afwerking.”

De familie Greve: vader (uitvinder), dochter (onderneemster) en kleinzoon (verbetering):

Gerelateerde hulpmiddelen

Op Scouters vind je meer dan duizend hulpmiddelen om je te helpen bij dagelijkse activiteiten en om beperkingen te compenseren die worden veroorzaakt door een handicap, ouderdom, ziekte of letsel.