Hoe gaat spraakherkenning in zijn werk?
“Ik spreek teksten in en die verschijnen dan geschreven op mijn beeldscherm. Het product dat daarvoor op mijn laptop is geïnstalleerd heet Dragon NaturallySpeaking Premium. Het is van de firma Nuance. Ik heb versie 13. Om de spraakherkenning te gebruiken, moet je duidelijk spreken en in volzinnen praten.”
Kon je snel met de spraakherkenning uit de voeten?
“Vooraf heb ik een training gehad van 2 maal 3 uur. Gewoon bij me thuis, op mijn eigen computer, met een privé-docent. In eerste instantie stellen ze het hele systeem af op jouw stem. Het is heel belangrijk dat het systeem jouw stem echt goed leert kennen. In de tweede plaats leren ze je alle basisformules, want je werkt met commando’s om de spraakherkenning te besturen.”
Bijvoorbeeld als je wil inspringen of een witregel wil tikken…
“Ja, dat doe je allemaal met commando’s. Stel dat je een deel van een tekst vet wil hebben. Dan geef je eerst aan welke regels het systeem moet selecteren en daarna zeg je dat ze vet moeten worden. Bij een commando als: typ mijn adres, verschijnt automatisch mijn volledige adres. Wil ik even een korte pauze inlassen, dan zeg ik: ga slapen. Dat levert wel eens rare gezichten op bij mensen die binnen komen lopen. Hoezo, ga slapen?!”
Die commando’s moet je je dus wel eigen maken?
“Na de training ga je de spraakherkenning toepassen en leer je spelenderwijs een heleboel. Een 30-tal spraakopdrachten schud ik zo uit mijn mouw. Voor commando’s die ik niet zo vaak gebruik, kijk ik in de handleiding die je bij de training krijgt. Daarin staat alles stap voor stap uitgelegd. Verder is het van belang dat je het systeem zelf ‘voedt’. Dat je documenten die je hebt geschreven, door de spraakherkenning laat analyseren, want daar leert het systeem weer van. Iedereen heeft wel eigen woorden. Bij mij pakte hij eerst het woord ReumActief (Anita’s patiëntenorganisatie, red.) niet op, maar nu weet hij dat goed te spellen. Zo maak je van een algemeen programma je eigen persoonlijke programma.”
Zou je anderen het spraakherkenningsprogramma aanraden?
“Absoluut! Zeker mensen met een functiestoornis aan de handen. Als je moeite hebt met typen, om het langere tijd vol te houden, dan is het echt een uitkomst. Ik doe veel vrijwilligerswerk voor de reumapatiëntenvereniging en daarbij is dit een belangrijk hulpmiddel. Je kan de spraakherkenning heel breed inzetten en er zelfs het hele internet mee op. Al je social media kan je ermee doen. Het pakket is ook uit te breiden, zodat je de tv erop kan aansluiten, je telefoon ermee kan bedienen, je verlichting…”
Kan het spraakprogramma Dragon van Nuance op willekeurig welke computer worden geïnstalleerd?
“Er gelden bepaalde systeemvereisten, maar elke moderne pc voldoet daar volgens mij wel aan. Je krijgt 3 licenties, dus je kan de spraaksoftware op 3 verschillende pc’s zetten. Dat is een groot voordeel. Verder kan je kiezen tussen een staande microfoon of een headset. Ik heb een headset, zodat ik kan weglopen terwijl ik blijf doorkletsen. De computer gaat dan braaf door met het typen van mijn berichten.”
Moeten nieuwe gebruikers nog ergens speciaal op letten?
“In het begin vergeet je wel eens dat het programma aanstaat en dan krijg je echt hele leuke teksten want hij tikt gewoon door. Verder weten veel mensen niet dat je er een vergoeding voor kan krijgen. Zelfs zorgverzekeraars weten dat vaak niet. Ik ben uiteindelijk terechtgekomen bij een bedrijf in Enschede (RDG Kompagne, red.). Hun afdeling Binnendienst Oost verzorgde de intake en de aanvraag. Toen bleek dat je wel degelijk een vergoeding kan krijgen, ook voor de training. Exclusief training kost het pakket rond de € 170,- en dat is best veel geld. Na aankoop heb je het eerste half jaar recht op ondersteuning. Wil je daarna nog geholpen worden, dan moet je een abonnement aanschaffen.”
Gaat er wel eens iets mis met de spraakherkenning?
“Af en toe hapert er wel eens iets, dan herkent het programma bepaalde dingen niet helemaal of kan het iets niet openen. Als je dat doorgeeft aan de producent, dan gaat die met je feedback aan de slag. En bij een volgende software-update worden jouw opmerkingen meegenomen. Die updates zijn trouwens gratis. Ook zijn er enkele programma’s waarmee de spraaksoftware nog niet helemaal matcht, zoals ons boekhoudsysteem. Daar wordt ook aan gewerkt. Ach, en soms is het lastig om verbeteringen aan te brengen als iets er eenmaal staat. Dan moet je wel eens corrigeren met de hand.”