Een tamelijk onbekend hulpmiddel, volgens mij, die loopfiets City van Van Raam.
“Terwijl je hem eigenlijk overal voor kunt gebruiken! Je kunt er wandelingen mee maken, boodschappen doen. Je kunt ermee naar de bibliotheek om langs de schappen te lopen en rustig een boek uit te zoeken. Je kunt ermee naar de bioscoop. Dan laat je hem vooraan in de zaal staan en ga je vervolgens op je stoel zitten. Ook op de markt is de loopfiets ideaal. Je staat natuurlijk steeds stil bij een kraam en omdat ik moeilijk kan staan, is het heerlijk dat je een soort zithouding hebt. Bij een rollator moet je er altijd eerst omheen lopen om erop te kunnen zitten.”
Multi-inzetbaar dus.
“Ik gebruik de loopfiets vooral bij uitstapjes, want dan ben je toch gelijkwaardig aan de andere mensen met wie je bent. Ik zit ook wel eens in een rolstoel maar dan zit je een niveau lager en praten ze over je heen. Degene die je duwt, bepaalt hoe lang je in een museum voor een schilderij staat of in winkel bij een rek met kleding. Op die loopfiets van Van Raam kun je lekker zelf bepalen wanneer je verdergaat.”
Heb je veel bekijks met de trapperloze 2-wielfiets?
“Ik ben wel een beetje een bezienswaardigheid op straat, zeker in het buitenland, daar kennen ze die dingen helemaal niet. Af en toe kost het me wel eens te veel tijd, want dan wil ik liever doorlopen. Maar het commentaar dat je krijgt, is altijd positief; mensen hebben veel belangstelling. Daarom vind ik het eigenlijk jammer dat het product zo slecht gepositioneerd wordt, want volgens mij is er een grote markt voor. Als je om je heen kijkt hoeveel mensen met een stok lopen, dan denk ik: er zouden zoveel mensen met zo’n hip fietsje geholpen zijn. Ik pleit er trouwens voor om het hulpmiddel geen loopfiets te noemen maar loophulp.”
Je vindt de naam niet goed gekozen?
“Die heeft me veel ellende bezorgd bij de luchtvaartmaatschappijen omdat een fiets beschouwd wordt als extra bagage en dan moet je dus betalen. Als het een loophulp is, en dat is het, dan valt hij gewoon in de categorie hulpmiddelen en mag je hem gratis meenemen. Maar ook in Nederland wekt het hulpmiddel verwarring. Als je er een winkel mee ingaat, dan houden ze je soms tegen of komen ze achter je aan en word je vriendelijk verzocht om weer naar buiten te gaan. Want per slot van rekening mag je niet met een fiets naar binnen! Hoezo fiets, ziet u ergens trappers dan? Oh nee, gaat u maar door.”
Kan de Loopfiets City van Van Raam makkelijk mee in de auto?
“Als iemand met me meegaat en me helpt, want zelf krijg ik hem de auto niet in. Een nadeel van deze loopfiets is dat je hem wel kunt dubbelvouwen maar dat hij dan niet kleiner wordt. Bovendien klemt hij niet vast. Ik snap niet waarom ze de techniek van een vouwfiets niet toepassen, want dan klikt alles in elkaar en krijg je een compact fietsje waarmee je ook makkelijk de trein in en uit kunt zonder tegen andermans benen aan te stoten. ”
Heb je meer verbeterpunten?
“Het pinnetje waarmee je loopfiets vastzet als je hem openvouwt, is er al een paar keer afgevallen. Daar hebben ze inmiddels wel iets stevigers voor bedacht, alleen heb ik daar natuurlijk nu niks aan. Verder kun je geen hoes krijgen – handig bij transport – en zijn er geen keuzemogelijkheden in de zadels. Terwijl het ene zadel het andere niet is en het qua prijs allemaal zo’n beetje vergelijkbaar is. Als je met de loopfiets naar buitengaat, moet je hem op slot kunnen zetten. Maar met zo’n klein wieltje is dat erg lastig. Daar zou je iets voor moeten bedenken. Bijvoorbeeld een vaste ring aan het stuur of aan het frame waar je een kettingslot doorheen haalt.”
Ben je wel tevreden over de algehele kwaliteit?
“Nederlandse fietsen horen gewoon goed en sterk te zijn, hooguit eens een nieuw bandje erom. Maar dat geldt niet vo0r de City. De spatborden laten los, de standaard is wankel en de handrem doet helemaal niets. Dat kan allemaal echt beter. Ze moeten volgens mij meer de kwaliteit van een goede vouwfiets leveren. Ik ben langzamerhand toe aan een nieuwe, na 5 jaar, en de fiets is niet vernieuwd, op dat klemmetje na dan. Ik denk erover een loopfiets met elektrische ondersteuning aan te schaffen. Die heb ik gezien op de website van Scouters. Fijn zo’n website met allerlei hulpmiddelen voor mensen met een bewegingsbeperking.”
Krijg je de trapperloze 2-wieler vergoed?
“Ja, ik had het alleen fout gedaan. Ik had hem eerst aangeschaft – hij kost zo’n € 550,- en dat is hij wel waard – en ging hem daarna aanvragen met de indicatie van de ergotherapeut. Dat hebben ze gelukkig voor mij terug kunnen draaien, alleen moest het fietsje toen wel eerst weer terug.”
Hoe was je op het product gekomen?
“Ik had hem op straat gezien en toen ben ik gaan googelen. Ze moeten echt beter reclame maken voor dit soort hulpmiddelen. Het is een artikel dat je prima naast de rollator kunt gebruiken. Als mensen zien wat voor aantrekkelijke innovatieve hulpmiddelen er zijn, gaan ze er veel sneller mee aan de slag. Ik raad wel aan de loopfiets eerst even uit te proberen voordat je hem koopt.”
Op zoek naar iets anders?