Op eigen beenkracht vooruit op de loopfiets City van Van Raam

10 oktober 2017 - Door: Redactie Scouters

Een kleine 2-wielfiets zonder trappers. Wat een briljant idee! De bips op het zadel, de voeten op het plaveisel en Hup! met lijn 2 de benenwagen overal heen. Wilma doet het al 5 jaar lang: “Die loopfiets City van Van Raam geeft je zoveel vrijheid en zekerheid, dat is zo belangrijk, als je enigszins beperkt bent.” Zonder twijfel een aanwinst, al valt er wel wat te verbeteren.

Wilma en haar City LoophulpEen tamelijk onbekend hulpmiddel, volgens mij, die loopfiets City van Van Raam.

“Terwijl je hem eigenlijk overal voor kunt gebruiken! Je kunt er wandelingen mee maken, boodschappen doen. Je kunt ermee naar de bibliotheek om langs de schappen te lopen en rustig een boek uit te zoeken. Je kunt ermee naar de bioscoop. Dan laat je hem vooraan in de zaal staan en ga je vervolgens op je stoel zitten. Ook op de markt is de loopfiets ideaal. Je staat natuurlijk steeds stil bij een kraam en omdat ik moeilijk kan staan, is het heerlijk dat je een soort zithouding hebt. Bij een rollator moet je er altijd eerst omheen lopen om erop te kunnen zitten.”

Multi-inzetbaar dus.

“Ik gebruik de loopfiets vooral bij uitstapjes, want dan ben je toch gelijkwaardig aan de andere mensen met wie je bent. Ik zit ook wel eens in een rolstoel maar dan zit je een niveau lager en praten ze over je heen. Degene die je duwt, bepaalt hoe lang je in een museum voor een schilderij staat of in winkel bij een rek met kleding. Op die loopfiets van Van Raam kun je lekker zelf bepalen wanneer je verdergaat.”

Heb je veel bekijks met de trapperloze 2-wielfiets?

“Ik ben wel een beetje een bezienswaardigheid op straat, zeker in het buitenland, daar kennen ze die dingen helemaal niet. Af en toe kost het me wel eens te veel tijd, want dan wil ik liever doorlopen. Maar het commentaar dat je krijgt, is altijd positief; mensen hebben veel belangstelling. Daarom vind ik het eigenlijk jammer dat het product zo slecht gepositioneerd wordt, want volgens mij is er een grote markt voor. Als je om je heen kijkt hoeveel mensen met een stok lopen, dan denk ik: er zouden zoveel mensen met zo’n hip fietsje geholpen zijn. Ik pleit er trouwens voor om het hulpmiddel geen loopfiets te noemen maar loophulp.

Je vindt de naam niet goed gekozen?

“Die heeft me veel ellende bezorgd bij de luchtvaartmaatschappijen omdat een fiets beschouwd wordt als extra bagage en dan moet je dus betalen. Als het een loophulp is, en dat is het, dan valt hij gewoon in de categorie hulpmiddelen en mag je hem gratis meenemen. Maar ook in Nederland wekt het hulpmiddel verwarring. Als je er een winkel mee ingaat, dan houden ze je soms tegen of komen ze achter je aan en word je vriendelijk verzocht om weer naar buiten te gaan. Want per slot van rekening mag je niet met een fiets naar binnen! Hoezo fiets, ziet u ergens trappers dan? Oh nee, gaat u maar door.”

Kan de Loopfiets City van Van Raam makkelijk mee in de auto?

“Als iemand met me meegaat en me helpt, want zelf krijg ik hem de auto niet in. Een nadeel van deze loopfiets is dat je hem wel kunt dubbelvouwen maar dat hij dan niet kleiner wordt. Bovendien klemt hij niet vast. Ik snap niet waarom ze de techniek van een vouwfiets niet toepassen, want dan klikt alles in elkaar en krijg je een compact fietsje waarmee je ook makkelijk de trein in en uit kunt zonder tegen andermans benen aan te stoten. ”

Heb je meer verbeterpunten?

“Het pinnetje waarmee je loopfiets vastzet als je hem openvouwt, is er al een paar keer afgevallen. Daar hebben ze inmiddels wel iets stevigers voor bedacht, alleen heb ik daar natuurlijk nu niks aan. Verder kun je geen hoes krijgen – handig bij transport – en zijn er geen keuzemogelijkheden in de zadels. Terwijl het ene zadel het andere niet is en het qua prijs allemaal zo’n beetje vergelijkbaar is. Als je met de loopfiets naar buitengaat, moet je hem op slot kunnen zetten. Maar met zo’n klein wieltje is dat erg lastig. Daar zou je iets voor moeten bedenken. Bijvoorbeeld een vaste ring aan het stuur of aan het frame waar je een kettingslot doorheen haalt.”

Ben je wel tevreden over de algehele kwaliteit?

“Nederlandse fietsen horen gewoon goed en sterk te zijn, hooguit eens een nieuw bandje erom. Maar dat geldt niet vo0r de City. De spatborden laten los, de standaard is wankel en de handrem doet helemaal niets. Dat kan allemaal echt beter. Ze moeten volgens mij meer de kwaliteit van een goede vouwfiets leveren. Ik ben langzamerhand toe aan een nieuwe, na 5 jaar, en de fiets is niet vernieuwd, op dat klemmetje na dan. Ik denk erover een loopfiets met elektrische ondersteuning aan te schaffen. Die heb ik gezien op de website van Scouters. Fijn zo’n website met allerlei hulpmiddelen voor mensen met een bewegingsbeperking.”

Krijg je de trapperloze 2-wieler vergoed?

“Ja, ik had het alleen fout gedaan. Ik had hem eerst aangeschaft – hij kost zo’n € 550,- en dat is hij wel waard – en ging hem daarna aanvragen met de indicatie van de ergotherapeut. Dat hebben ze gelukkig voor mij terug kunnen draaien, alleen moest het fietsje toen wel eerst weer terug.”

Wilma en haar City Loophulp vriendenHoe was je op het product gekomen?

“Ik had hem op straat gezien en toen ben ik gaan googelen. Ze moeten echt beter reclame maken voor dit soort hulpmiddelen. Het is een artikel dat je prima naast de rollator kunt gebruiken. Als mensen zien wat voor aantrekkelijke innovatieve hulpmiddelen er zijn, gaan ze er veel sneller mee aan de slag. Ik raad wel aan de loopfiets eerst even uit te proberen voordat je hem koopt.”

Meer over de loopfiets

Gebruikertest loopfiets City

Op zoek naar iets anders?

Keuzehulp loopfietsen

Reacties (4)

  • Door Caat Wolvega op 20 april 2018

    Ik heb ook nu 4 jaar een loopfiets, kan nu wat beter lopen, maar gebruik hem wel in het bos of op een rommelmarkt want ik kan niet lang stilstaan.

  • Door Jan van Groezen op 20 april 2018

    Ik heb nu sinds één jaar de SITGO loopfiets met elektr. aandrijving in gebruik en vindt het een fantastisch goede oplossing voor hen die niet op een elektr. fiets durven en nog niet toe zijn aan een scootmobiel. Waarom wordt hier ook niet regelmatig aandacht aan besteed. Is voor velen de moeite waard. Ik zelf heb geen enkele connectie met de producent van de SITGO !!!!

  • Door Truusje Jore op 20 april 2018

    Ik kocht een paar jaar terug via Marktplaats een tweedehandse loopfiets, waarvan ik het merk niet weet, want verkleurde plakkertjes heb ik verwijderd. Ik heb er zelf een ander zadel voor gekocht via Internet en de zadelpen kun je verzetten zo vaak als je wilt onderweg, daarvoor heb je een greep onder de linkerkant van het stuur om de hydraulische werking aan te zetten. Onder de rechterkant zit een handrem, die perfect werkt en ook vastgezet kan worden. Verder een standaard, die niet werkt in het bos waar ik loop met mijn 2 Shelties, maar daar parkeer ik 'm niet. Verder ben ik ook een bezienswaardigheid in de buurt, zeker als ik zo de wachtkamer van de huisarts inrijd. Diverse mensen spreken mij aan, hoe of ik hierop ben gekomen, nou via Scouters dus waar ik er een paar zag met grote wielen zoals van een fiets, maar ik heb ze dus klein zoals van een autoped. Hij kan simpel dubbelgevouwen worden voor transport. Ik heb de verkeersregels opgezocht en de loopfiets valt onder de rollators, ik mag op het trottoir rijden, overal naar binnen en verder op het fietspad en ook nog op straat als dat nodig is. Ik moet zitten onder het lopen, omdat ik zenuwpijn heb in mijn rug, bij een rollator kun je alleen gaan zitten wanneer je stilstaat en ik zit altijd, lopend en ja ook als ik stilsta. Een ideaal verzonnen artikel, gezien bij kinderen, neem ik aan :) (foto's heb ik, maar weet niet hoe ik ze hier kan plaatsen.)

  • Door Joke Broersen op 14 oktober 2017

    Ik heb een loopfiets via Atlas KidTech. Hij is van Rollick maar die heeft geen contract met de verzekeraar. Na veel gedoe heeft Atlas KidTech deze voor mij besteld bij Rollick. Alle problemen met die van Raam zijn hierbij opgelost. Niet inklapbaar maar uitneembaar (dus in twee delen) Je hebt de keuze uit veel modellen zadels en sturen. Precies wat bij jou past. Ik heb dus een groter, verend zadel en een verende zadelpen zodat mijn rug en billen worden gespaard bij elk bobbeltje. Ook het stuur is veel fijner dan die van de City. Vergro (Van Raam) neemt de City kant en klaar mee en heb je dus verder geen keuze.

Een reactie toevoegen

* Verplicht veld
** Verplicht veld, je e-mail adres wordt niet getoond op de site