Pijnstad, voor iedereen die te maken heeft met pijn

Pijnstad, voor iedereen die te maken heeft met pijn

Pijnstad, voor iedereen die te maken heeft met pijn

Pijnstad is een initiatief van de Landelijke Pijn Organisatie (LPO). Het is er voor iedereen met (chronische) pijn. Je kunt er betrouwbare informatie vinden over alles wat ermee te maken heeft. Zoals ervaringsverhalen, een keuzehulp voor een passende behandeling of therapie, tips voor zelfmanagement en lotgenotencontact.
 

Pijnstad met verschillende wijken

Pijnstad heeft verschillende wijken, net als in een gewone stad. Die wijken bestaan uit:

  • een informatiecentrum (betrouwbare informatie)
  • een keuzewijzer (beste behandeling en/of therapie)
  • zelfmanagement (leren omgaan met pijn)
  • een community voor contact met pijngenoten.

Het heeft zelfs een stadhuis, dat informatie geeft over de LPO.

Pijnstad is een bouwplaats

Omdat Pijnstad nieuw is zijn nog niet alle wijken klaar, maar daar wordt hard aan gewerkt. Zodat op den duur alle informatie over pijn centraal bij elkaar staat en je niet van het kastje naar de muur hoeft om te vinden wat je zoekt.

Communicatie tussen behandelaar en patiënt

Behandelaars begrijpen soms niet hoe mensen met pijn communiceren, of hoe behandelaar en patiënt op elkaars communicatie reageren. De LPO wil zorgverleners en pijnpatiënten dichter bij elkaar brengen om die communicatie beter op elkaar te laten aansluiten.

Podcasts

De LPO heeft podcasts gemaakt over verschillende onderwerpen. Bijvoorbeeld over chronisch ziek zijn en kinderen opvoeden. Binnen je eigen netwerk krijg je meestal wel steun, maar van de overheid hoef je dat niet te verwachten. Die werkt vaak tegen.

Pijn erkend als aandoening

Per 1 januari 2022 heeft de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) chronische pijn erkend als een zelfstandige aandoening. Chronische pijn is nu officieel opgenomen in de internationaal gehanteerde lijst van ziekten, de ICD-11. Daarin staan codes voor diagnoses en de meest voorkomende chronische pijnaandoeningen.

Pijn is onzichtbaar

Die erkenning door de WHO is een goede ontwikkeling, want pijn is niet zichtbaar en kan makkelijk over het hoofd worden gezien. Voortaan registreren artsen wereldwijd diagnoses met de nieuwe codes. Met de gegevens van die registratie kunnen statistieken worden gemaakt en behandelingen verbeterd.

Meer informatie over Pijnstad

Op de website van de Landelijke Pijn Organisatie vind je meer informatie, ook over Pijnstad.

Hulpmiddelen en tips

De website van Scouters geeft informatie over hulpmiddelen en tips om je leven aangenamer te maken. Voor wat je niet meer kunt of voor handelingen die pijn doen.