Misschien verandert de hoogte van je eigen bijdrage voor een hulpmiddel
In 2016 geldt het overgangsrecht niet meer. Als je in 2014 al zorg of een hulpmiddel ontving, zijn de tarieven hiervoor in 2015 gelijk bleven, zo regelde het overgangsrecht. Dat recht bestaat per 1 januari 2016 niet meer. Dat betekent dat je mogelijk een eigen bijdrage gaat betalen of dat de hoogte van je eigen bijdrage verandert. De hoogte van de eigen bijdrage verschilt per gemeente en hangt af van jouw persoonlijke situatie. Wil je alvast een idee krijgen van de hoogte van jouw eigen bijdrage? Je kan een schatting van je bijdrage berekenen op de website van het CAK, de instantie die jouw eigen bijdrage int.
Je vindt meer informatie over jouw persoonlijke situatie bij het WMO-loket van jouw gemeente.
Eigen bijdrage mag niet hoger zijn dan de aanschafkosten van het hulpmiddel
Over de eigen bijdrage gesproken, afgelopen jaar bleek de eigen bijdrage soms (fors) hoger te zijn dan de aanschafkosten van een hulpmiddel, zo bewees het tv-programma De Monitor. Staatssecretaris Van Rijn riep gemeenten daarom op om de prijzen van hulpmiddelen transparant te maken en deze hoge bijdragen niet meer te rekenen. Daarbij ging het innen van de eigen bijdrage een aantal keren goed mis vorig jaar. Zo ontvingen zo’n 7.000 mensen pas heel laat de rekening voor hun bijdrage in 2015, door een administratieve fout. Daardoor moesten mensen ineens een grote som geld betalen.
Betaal jij te veel eigen bijdrage? Dat wordt, voor zover bij ons bekend, niet gecontroleerd. Wil jij weten of jouw eigen bijdrage hoger is dan de kostprijs? Zoek je hulpmiddel dan op Scouters op en reken het uit. Kun je jouw hulpmiddel niet vinden? Laat het weten, dan speuren wij met je mee naar de prijs.
Basisverzekering vergoedt dezelfde hulpmiddelen als in 2015
De hulpmiddelen die in 2015 werden vergoed vanuit de basisverzekering, worden dat ook in 2016. Op het gebied van vergoedingen van hulpmiddelen bij een bewegingsbeperking is namelijk niets veranderd in de basisverzekering. Bekijk het ‘Reglement hulpmiddelen’ en de polis van jouw zorgverzekering voor meer informatie over de mogelijkheden in jouw situatie, ook in 2016. Er zijn wel andere behandelingen en vergoedingen toegevoegd aan het basispakket in 2016. Over de andere veranderingen in de basisverzekering lees je meer op de website van de overheid.
Regels in kaart bij het aanvragen van een vergoeding
Hoe je precies een vergoeding aanvraagt bij je gemeente, verschilt per gemeente. Maar er zijn ook duidelijke regels opgesteld waaraan jouw gemeente zich moet houden bij een aanvraagprocedure. Zo moet binnen 6 weken worden onderzocht of jij in aanmerking komt voor een vergoeding. En als jij hierover niet telefonisch maar ‘live’ wil praten, moet de gemeente je hiervoor de gelegenheid bieden. Gemeenten communiceerden in 2015 vaak onduidelijk of zelfs misleidend over deze regels, stelt de ANBO. Daarom heeft deze belangenorganisatie de regels op een rij gezet. Samen met een WMO-advocaat maakte de ANBO dit taaie maar volledige document. Handig om door te nemen voor een aanvraag of mee te nemen naar het WMO-loket.