Waarom heb je specifiek naar dit product gezocht?
“Ik had nog liever jaren gebruikgemaakt van mijn 3-wiel loopfiets! Maar ik wilde mijn actieradius vergroten en met mijn huidige lichamelijke beperkingen, zou ik dan in een scootmobiel terechtkomen. Als je in een scootmobiel zit, zit je laag, je kijkt de mensen niet recht in de ogen aan. Dat wil ik niet. Ik ben gewend met mensen op ooghoogte te communiceren. Zolang het niet echt hoeft, zeg ik Nee tegen de scootmobiel. Maar dan is de keuze in Nederland heel beperkt.”
Dus werd het de 3-wiel zitscooter TP012B van Topwheel uit het verre China!
“Ik had een zitscooter in Nederland gezien maar die kan maar 6 km/u. Het model leek me wel wat, dus ik ben gaan zoeken. Eerst kwam ik in Amerika terecht, daarna in Engeland. Ook e-bay en Amazone heb ik geprobeerd. Geen enkel bedrijf verzond het hulpmiddel naar Nederland. Toen ben ik het bij AliExpress (Chinese webshop, red.) gaan kijken. Op de site heb ik ‘3-wieler’ ingetikt en meteen kwam er eentje tevoorschijn.”
Wat is het verschil met een scootmobiel?
“Technisch werkt het als een soort scootmobiel maar je zit niet op een stoeltje maar op een vrij breed zadel. Op ooghoogte, zoals ik al zei. Verder haalt hij de 40 km/u – ik heb het een keer geprobeerd – maar dan wordt het wel gevaarlijk. Er zitten 3 standen op. De eerste is een flinke doorloopstap. In de tweede houd je een normale fiets bij. Bij de derde is het alsof er een wielrenner voorbijkomt die vol gaat. Dat is niet voor hier in Nederland, je moet altijd je verstand gebruiken.”
Waarvoor gebruik je de zitscooter TP012B van Topwheel?
“Om met de hond te wandelen of met mijn vrouw op pad te gaan. Zij gaat op de fiets en ik ga op de scooter mee. Zelf fietsen gaat niet meer met mijn evenwichtsproblemen maar met die zitscooter kun je toch lekker weg. Je kunt erop zitten maar af en toe ga ik ook staan om de benen even te strekken. Afgelopen weekend heb ik hem gebruikt in een dorpje bij ons in de buurt. Heel veel mensen kwamen naar me toe: ‘Wat is dat een gaaf ding!’ Dit soort zitscooter is onbekend in Nederland. Je kunt er trouwens ook de winkel mee in.”
Hoe groot is je bereik op die zitscooter eigenlijk?
“Je kunt hem zo’n 30 km rijden als hij vol. Daarna moet je de accu weer opladen. Je krijgt er een aparte oplader bij, een kastje zo groot als een sigarendoosje. Daar zit een stekker aan. Je plugt de scooter in, steekt de stekker in het stopcontact en hij laadt op. Als de accu helemaal leeg is, ben je met opladen wel een uur of 6 zoet.”
Is het ingewikkeld om met deze 3-wiel scooter van Topwheel te rijden?
“Helemaal niet. Ik rijd hem de deur uit, zet mijn voeten op het plateau, ga op het zadel zitten, draai de sleutel om in het contact, geef gas en rijd weg. Het werkt net als bij een brommer. Hij remt snel. Het enige is dat hij voorwielaandrijving heeft. Als het regent en je gaat een helling op, dat is wel even een aandachtspunt. Want dan gaat hij slippen!”
Wat vind je van het design van de Chinese scooter TP012B van Topwheel?
“Hij is gewoon stoer! Hij is compact en klein. Alles zit erop: achteruit, toeter, verlichting, mandje voorop. Je hebt ze ook met armleuningen en een rugleuning. Dus voor ouderen is hij ook goed te gebruiken. Voor ’s avonds in het donker zit er een goede lamp op. Je moet natuurlijk afwachten of de kwaliteit goed is, maar vooralsnog heb ik geen klachten.”
Hoe zit het met de verzekering van deze Chinese zitscooter?
“Het heeft me een dag gekost om hem te verzekeren. De zitscooter is niet door de RDW (Rijksdienst voor wegverkeer) gekeurd, dus er zit geen toelating op en dan is het ingewikkelder om het vervoermiddel te verzekeren. Maar als je met zo’n ding de weg op gaat, moet je wel voor aansprakelijkheid verzekerd zijn. Voor het geval dat je onverhoopt ergens tegenaan rijdt, dan worden de kosten van die ander vergoed.”
En de elektrische scooter zelf?
“Die kun je niet verzekeren, in tegenstelling tot een scootmobiel. Ik heb alleen WA bij de Vereende in Den Haag, een firma die verzekeringen verzorgt met een hoog risicogehalte. Het duurde wel 5 weken voordat de verzekering rond was. Ze hebben daar een werkvoorraad, dus je komt onderop de stapel te liggen. Nu ik een plaatje heb, vragen ze me niet meer de hele tijd of ik wel verzekerd ben.”
Straks weer lekker even een ritje maken met de hond?
“Het is echt een ideaal hulpmiddel, ik ben er lyrisch over. In Nederland word je gewoon in een scootmobiel gepropt en dat is het. Dat was jaren geleden al zo, toen ik naar de gemeente ging. Misschien dat iemand dit leest en denkt: maar zo’n product kunnen we in Nederland ook bouwen. Het is een vrij simpel apparaat. Als ze een zitscooter van Nederlands fabricaat op de markt brengen, wordt hij ook door de RDW gekeurd. Dan kun je hem makkelijker verzekeren. Nu kost het je gewoon het dubbelle van wat je voor een normale verzekering betaalt.