Sjaak en de Chinese 3-wiel zitscooter TP012B van Topwheel

21 november 2017 - Door: Redactie Scouters

“In Nederland ga je van de stok naar de rollator naar de scootmobiel,” volgens Sjaak. Nou hij mooi niet. Hij wenste een elektrisch hulpmiddel met een jeugdiger uitstraling; eentje waarmee je ook voldoende snelheid kunt maken. Sinds de zomer is hij de gelukkige bezitter van een 3-wiel zitscooter van Shenzhen Topwheel Technology uit China. “Het is een superhulpmiddel. Het heeft de draaicirkel van een postzegel.”

Sjaak en zijn scooterWaarom heb je specifiek naar dit product gezocht?

“Ik had nog liever jaren gebruikgemaakt van mijn 3-wiel loopfiets! Maar ik wilde mijn actieradius vergroten en met mijn huidige lichamelijke beperkingen, zou ik dan in een scootmobiel terechtkomen. Als je in een scootmobiel zit, zit je laag, je kijkt de mensen niet recht in de ogen aan. Dat wil ik niet. Ik ben gewend met mensen op ooghoogte te communiceren. Zolang het niet echt hoeft, zeg ik Nee tegen de scootmobiel. Maar dan is de keuze in Nederland heel beperkt.”

Dus werd het de 3-wiel zitscooter TP012B van Topwheel uit het verre China!

“Ik had een zitscooter in Nederland gezien maar die kan maar 6 km/u. Het model leek me wel wat, dus ik ben gaan zoeken. Eerst kwam ik in Amerika terecht, daarna in Engeland. Ook e-bay en Amazone heb ik geprobeerd. Geen enkel bedrijf verzond het hulpmiddel naar Nederland. Toen ben ik het bij AliExpress (Chinese webshop, red.) gaan kijken. Op de site heb ik ‘3-wieler’ ingetikt en meteen kwam er eentje tevoorschijn.”

Wat is het verschil met een scootmobiel?

“Technisch werkt het als een soort scootmobiel maar je zit niet op een stoeltje maar op een vrij breed zadel. Op ooghoogte, zoals ik al zei. Verder haalt hij de 40 km/u – ik heb het een keer geprobeerd – maar dan wordt het wel gevaarlijk. Er zitten 3 standen op. De eerste is een flinke doorloopstap. In de tweede houd je een normale fiets bij. Bij de derde is het alsof er een wielrenner voorbijkomt die vol gaat. Dat is niet voor hier in Nederland, je moet altijd je verstand gebruiken.”

Sjaak en zijn scooter staandWaarvoor gebruik je de zitscooter TP012B van Topwheel?

“Om met de hond te wandelen of met mijn vrouw op pad te gaan. Zij gaat op de fiets en ik ga op de scooter mee. Zelf fietsen gaat niet meer met mijn evenwichtsproblemen maar met die zitscooter kun je toch lekker weg. Je kunt erop zitten maar af en toe ga ik ook staan om de benen even te strekken. Afgelopen weekend heb ik hem gebruikt in een dorpje bij ons in de buurt. Heel veel mensen kwamen naar me toe: ‘Wat is dat een gaaf ding!’ Dit soort zitscooter is onbekend in Nederland. Je kunt er trouwens ook de winkel mee in.”

Hoe groot is je bereik op die zitscooter eigenlijk?

“Je kunt hem zo’n 30 km rijden als hij vol. Daarna moet je de accu weer opladen. Je krijgt er een aparte oplader bij, een kastje zo groot als een sigarendoosje. Daar zit een stekker aan. Je plugt de scooter in, steekt de stekker in het stopcontact en hij laadt op. Als de accu helemaal leeg is, ben je met opladen wel een uur of 6 zoet.”

Is het ingewikkeld om met deze 3-wiel scooter van Topwheel te rijden?

“Helemaal niet. Ik rijd hem de deur uit, zet mijn voeten op het plateau, ga op het zadel zitten, draai de sleutel om in het contact, geef gas en rijd weg. Het werkt net als bij een brommer. Hij remt snel. Het enige is dat hij voorwielaandrijving heeft. Als het regent en je gaat een helling op, dat is wel even een aandachtspunt. Want dan gaat hij slippen!”

Wat vind je van het design van de Chinese scooter TP012B van Topwheel?

“Hij is gewoon stoer! Hij is compact en klein. Alles zit erop: achteruit, toeter, verlichting, mandje voorop. Je hebt ze ook met armleuningen en een rugleuning. Dus voor ouderen is hij ook goed te gebruiken. Voor ’s avonds in het donker zit er een goede lamp op. Je moet natuurlijk afwachten of de kwaliteit goed is, maar vooralsnog heb ik geen klachten.”

Hoe zit het met de verzekering van deze Chinese zitscooter?

“Het heeft me een dag gekost om hem te verzekeren. De zitscooter is niet door de RDW (Rijksdienst voor wegverkeer) gekeurd, dus er zit geen toelating op en dan is het ingewikkelder om het vervoermiddel te verzekeren. Maar als je met zo’n ding de weg op gaat, moet je wel voor aansprakelijkheid verzekerd zijn. Voor het geval dat je onverhoopt ergens tegenaan rijdt, dan worden de kosten van die ander vergoed.”

En de elektrische scooter zelf?

“Die kun je niet verzekeren, in tegenstelling tot een scootmobiel. Ik heb alleen WA bij de Vereende in Den Haag, een firma die verzekeringen verzorgt met een hoog risicogehalte. Het duurde wel 5 weken voordat de verzekering rond was. Ze hebben daar een werkvoorraad, dus je komt onderop de stapel te liggen. Nu ik een plaatje heb, vragen ze me niet meer de hele tijd of ik wel verzekerd ben.”

Straks weer lekker even een ritje maken met de hond?

“Het is echt een ideaal hulpmiddel, ik ben er lyrisch over. In Nederland word je gewoon in een scootmobiel gepropt en dat is het. Dat was jaren geleden al zo, toen ik naar de gemeente ging. Misschien dat iemand dit leest en denkt: maar zo’n product kunnen we in Nederland ook bouwen. Het is een vrij simpel apparaat. Als ze een zitscooter van Nederlands fabricaat op de markt brengen, wordt hij ook door de RDW gekeurd. Dan kun je hem makkelijker verzekeren. Nu kost het je gewoon het dubbelle van wat je voor een normale verzekering betaalt.

Reacties (8)

  • Door Sander Mestriner op 30 november 2017

    Beste Sjaak, Dat stukje is niet geschreven om mensen bang te maken maar om je te informeren over de wettelijke regels en veiligheidsmaatregelen die er mede voor zorgen dat een grote groep producten ( die vaak in een Chinees halletje op een handige wijze samengesteld worden) niet zomaar op onze openbare weg kunnen verschijnen (pitbikes, hoverboards, foldable scooters, segway-achtigen etc etc.).Regelgeving zorgt er mede voor dat allerlei interessante producten daardoor prijziger worden. Producten, vergelijkbaar aan die van jou, die wel aan de Nederlandse en Europese regels voldoen en ook al jaren beschikbaar zijn, zijn gewoon duurder maar wel legaal voor gebruik in openbare ruimten. Je hebt dan, op bijzondere wijze, een WA verzekering geregeld, maar het valt nog te bezien of die vlag de lading dekt. Datzelfde geldt bij schade die niet onder de WA valt. Maar ik begrijp wel dat je heel veel lol heb aan je product dus dat is weer mooi meegenomen. Grtn Sander

  • Door Sjaak op 29 november 2017

    Als ik het eerdere bericht lees dan zou je bang worden van het verhaal . Zelfs en economisch delict ( een crimineel met illegale spullen ) CE , RDW , medisch hulpmiddel klasse 1 . Ik gebruik de scooter nu 3 maanden Wow ,wat een vrijheid . Alleen of met de hond lekkere lange wandelingen in de vrije natuur . Of met mijn vrouw gezellig fietsen . Heel gemakkelijk een boodschapje halen , geen massaal hulpmiddel maar gewoon klein , wendbaar en sportief. Dan maar een crimineel, maar wel een die heelveel plezier en vrijheid heeft . Nederland , regeltjes land . MAAR IK BEN SUPER BLIJ MET MIJN SCOOTER . Groet , Sjaak

  • Door Sander op 28 november 2017

    Besten, Het is wat ingewikkelder en minder onschuldig dan het lijkt. Voor de RDW dient het voertuig te voldoen aan de wegenverkeerswet, als je het gebruikt op de openbare weg. En; Als je het voertuig wil gebruiken als alternatief voor een scootmobiel dan dien je het te bezien als een Medisch Hulpmiddel klasse 1 en de daarbij behorende CE waardigheid..... Omdat je het voertuig importeert dien je te voldoen aan de regels die daarbij horen anders bega je een economisch delict. In beide gevallen voldoe je niet dus mag je er alleen mee rijden op privé terrein....... Omdat dit duur en tijdrovend is zijn er een hele grote groep buitenlandse producten die interessant zijn maar niet aan de wettelijke regels voldoen Beetje leesvoer? : http://www.euronorm.net/content/template2.php?itemID=250

  • Door Van de wiel op 24 november 2017

    Ik heb ook een electrische Sitgo.prima om je te verplaatsen in of naar winkelcentrum,maar ik denk niet ,dat het getolereerd word in de winkel zelf.. Grote wielen en onbekend. Ik zou graag de prijs willen weten van deze 3 wielige scooter. Lijkt me handig voor erbij.

  • Door Jan van Groezen op 24 november 2017

    Omdat ik 'zitscooter' niet zelf heb gereden daarover geen oordeel. Wel heb ik de Nederlandse SITGO de laatste elektr. uitvoering met een bereik van zo'n 40 KM. Haalt in snelheid zelfs de 24 KM/p. uur. Na drie maanden gebruik zéér tevreden, beter als de elktr. fiets. (mijn leeftijd = 80)

  • Door Dirk van Meer op 24 november 2017

    Hallo , Wat een mooie en uitgebreide info, wat is dat een heerlijke machine zeg, zit zelf in een scootmobiel ivm amputatie van mijn linkerbeen en door problemen zal ik altijd moeten blijven zitten op dat ding, heb gelukkig wel een hele goeie, maar zo'n scooter is toch echt geweldig. Hartelijk dank voor het delen van uw ervaringen. Gr. Dirk van Meer

  • Door Tiny Brunott op 24 november 2017

    Beste Sjaak Heel erg bedankt voor de info over de zitscooter. Ik las uw overweging waarom de scooter en niet scootmobiel . Het zinnetje raakte me diep en ik wist ineens waarom ik zo geïrriteerd naar mijn partner reageerde toen wij met rolstoel in Randstadrail naar de film gingen. Teneerste bleef hij achter me staan en ten tweede als ik iets zei moest het twee keer en hij boog echt behulpzaam om laag! Net als u wil ik mensen in ogen kijken. Het doet anders kleuterachtig aan of zelfs vernederend en het is niet zo bedoeld. Als iets woorden heeft kun je er iets mee. Ik heb hoop ik tijdelijk scootmobiel nodig maar ik ga me nu zeker verdiepen in scooter?bedankt voor u informatie groet Tiny brunott

  • Door Jan Hazenbroek op 24 november 2017

    Mag ik vragen wat deze scooter kost en is hij makkelijk te vervoeren

Een reactie toevoegen

* Verplicht veld
** Verplicht veld, je e-mail adres wordt niet getoond op de site