Vertel eens: hoe ziet een zitski eruit?
“Er zijn verschillende soorten. Je hebt een zitski op 1 ski (mono-ski, red.) en een op 2 ski’s (duo-ski, red.). Vanaf de ski’s heb je eerst een frame, daar zit de vering in. Bij het gewone skiën zit je dan ongeveer op kniehoogte. Op het frame staat de kuip waar je in zit, die is meestal gemaakt van carbon. Er zitten gordels in voor je heupen en je buik. Daarnaast heb je outriggers, dat zijn twee kleine skietjes aan een stok. Die gebruik je om jezelf vooruit te prikken als het terrein te vlak is en om evenwicht te houden.”
Wanneer gebruik je een zitski met 1 ski wanneer met 2?
“Een zitski met 2 ski’s is meestal voor beginners, dan heb je wat meer balans. Met 1 ski kan je harder en dan kan je scherpe bochten maken, dicht naar de grond toe komen en zo…”
Hoe ski je eigenlijk precies in een zitski?
“Vooral door met je heupen te bewegen, dan duw je de bak waar je in zit naar de zijkant. Je moet ook goed je evenwicht kunnen bewaren. Om het echt helemaal perfect te kunnen, ben je wel even bezig, het vergt wel enige oefening. Het verschilt ook per handicap en per persoon, hoeveel je kan met je heupen. Hoe meer kracht je daar hebt, hoe makkelijker het gaat. Maar het kost heel veel energie. En als je begint, val je ook vaak om.”
Kost het moeite om weer overeind te komen?
“Ja, in het begin wel, dan heb je hulp nodig. Je moet jezelf namelijk helemaal omdraaien zodat je ski naar het dal gericht is, dan kan je makkelijker omhoogkomen. Sinds 3 jaar ga ik in mijn eentje de pistes af, voor die tijd ging mijn vader met me mee. Niet alleen om me te helpen bij het omdraaien als ik was gevallen, maar ook bij de liften. Nu mag ik meestal langs de rij, waardoor ik alle ruimte heb om in de lift te komen.”
En hoe gaat het dan in alle drukte boven tussen al die andere skiërs en snowboarders? Je zit natuurlijk wat lager in je zitski.
“Het liefst heb je natuurlijk dat het iets rustiger is, dat je meer bewegingsruimte hebt. Maar als het druk is, ga ik meestal wat rustiger skiën. De mensen kijken ook naar me en stellen vragen. Die belangstelling vind ik wel leuk.”
Kan je de tiefschnee in of is dat niet aan te raden?
“Ja, ik ben vorig jaar in Flachau buiten de piste geweest. Niet heel ver, maar er was 20 cm sneeuw gevallen en toen we een mooi paadje zagen, zijn we daar doorheen gegaan. Je bent natuurlijk iets minder wendbaar dan mensen die op twee benen op hun ski’s staan, dus je moet wel oppassen. Maar het is heel gaaf om een stuk in de tiefschnee te skiën.”
Jouw doel is deelnemen aan de Paralympics. Vind je zit skiën iets voor andere mensen met een bewegingsbeperking?
“Ik denk dat sommige mensen die in een rolstoel zitten of zo, zich niet helemaal vrij voelen als ze anderen een bepaalde sport zien doen. Maar met zitskiën kan je net zo goed worden als die andere skiërs, je kan zelfs sneller gaan. Bij de VGW (Vereniging van Gehandicapte Wintersporters, red.) zijn zitski’s te huur, dan kan je kijken of het iets voor je is.”
Is er veel concurrentie voor de Paralympics?
“Ja, Nederland heeft goede zitskiërs, dus het is lastig om tegen hen te skiën. Ik zit nu bij het team van de Nederlandse Skivereniging, maar ik wil proberen over 6 jaar de Paralympische Spelen te halen. Ik ben nu 16, dus op mijn 22ste zou ik heel graag mee willen doen. Door de Europacup en de Worldcup te skiën moet ik me kwalificeren.”
Aan welke discipline wil jij graag meedoen?
“Ik ben nu vooral aan het trainen voor slalom, want als je daar goed in bent, dan gaan de andere disciplines je ook makkelijker af. Per jaar heb ik 12 trainingen in Landgraaf, daar ligt de langste baan van Nederland. Het zijn trainingen van 2 keer 2 uur per dag. Meestal gaan we de eerste 2 uren techniek trainen, en de laatste 2 uren gaan we in de slalom, dus met palen.”
Heb je een speciale outfit nodig voor de slalom?
“Ik heb altijd een helm op. En als we in de slalom gaan, heb ik ook nog protectie voor mijn borst en schouders, want dan beuk je alle palen omver. Verder gebruik je voor de slalom een korte ski, ik heb er nu een van 155 cm. Met een kleinere ski ben je wendbaarder en kan je sneller bewegen, waardoor je kortere bochten maakt. Eens per jaar ga ik naar een trainingsweek in Oostenrijk om de reuzenslalom te oefenen. Dan heb ik een ski van 180 tot 190 cm.”
Dus er is veel variatie in de zitski…
“Er zijn natuurlijk verschillende merken en types. Ik heb de zitski Scarver van Tessier. Daarmee kan je de Paralympics halen, want met deze ski ga je het snelst. Tessier is een Frans merk, maar je hebt ook de Duitse Praschberger en Japanse Nissin. Tessier heeft naast de Scarver verschillende andere modellen, die je als beginner kan gebruiken. Die modellen staan dichter bij de grond, dus dan ben je minder wendbaar.”
Wat is je indruk van de kwaliteit van de zitski van Tessier?
“Hij gaat wel 10 jaar mee of langer. Want als je groter wordt, hoef je alleen maar de kuip te vervangen waar je in zit.”
En hoe heb je de zitski gefinancierd?
“Een zitski is niet goedkoop. En je hebt ook nog opties die je erop kan zetten, zoals carbon beenkappen. Mijn zitski kostte rond de 5000 euro. Van de gemeente hebben we volgens mij een tegemoetkoming van 2000 euro gekregen. Verder heeft mijn oom geholpen met de financiering en voor de rest mijn hele familie.”
Wat zou je nog kwijt willen over de producent?
“Wat heel fijn is aan Tessier is, dat als je een zitski van hun merk koopt, ze die eerst met jou uittesten en afstellen. Dan wordt hij dus helemaal voor jou op maat gemaakt. Het gaat er vooral om dat de vering goed wordt afgesteld. Dat heeft met je gewicht en je skistijl te maken. In het begin stond de vering nog een beetje te los, want toen ik bochten maakte, werd ik zo ongeveer gelanceerd! Dan kan je niet hard skiën en dat is best wel irritant, want dan kan je niet voluit gaan, en dat wil je natuurlijk wel. Toen hebben ze de veer van de zitski wat strakker gezet. Daardoor ben je stabieler en kan je meer doen waar je zin in hebt.”