Een elektrische trippelstoel, wat is dat voor hulpmiddel?
“Je zou het kunnen zien als een veredelde bureaustoel, maar dan heel licht lopend en met een hele goede zit. Verder zijn de zitting en de rugleuning verstelbaar, en ook de hoogte. Al naargelang wat je nodig hebt, kan je een trippelstoel krijgen met een elektrische of een mechanische hoogteverstelling. Een mechanische zet je met de hand hoger of lager. Ikzelf heb een elektrische trippelstoel.”
En wat kan je ermee?
“Je kan je met de trippelstoel goed verplaatsen bij je dagelijkse werkzaamheden binnenshuis. Wanneer je moeilijk ter been bent en kans hebt op vallen, zoals ik, dan is een trippelstoel een ideaal hulpmiddel. Ik ga de hele huiskamer door op de trippelstoel door mijn benen voort te bewegen en me vast te houden aan de meubels. Ik kom ook zonder problemen de keuken in waardoor ik nu voor mijn vrouw en mezelf weer eten kan koken.”
Dus als ik het goed begrijp, dan gebruik je de trippelstoel heel actief in het huishouden.
“Ja, daar is hij ook voor bedoeld! Zonder dit hulpmiddel zou ik me ernstig beperkt voelen in huis. Ik stofzuig sinds kort weer dankzij mijn trippelstoel. En als ik aan het koken ben, kan ik met een knopje mijn zitting 40 cm hoger zetten. Daardoor kan ik ook bij het bovenste kastje om de koffie te pakken. Ik ben daar heel blij en tevreden over.”
Dat kun je allemaal niet in je rolstoel?
“Nee, ik heb een rolstoel met een vast frame. Voor mij zit een beugel waar mijn voeten op staan, waardoor ik geen mogelijkheid heb om te trippelen. Helaas zijn mijn voeten en benen regelmatig spastisch. Ik moet eerlijk zeggen dat ik me meer voortbeweeg door me te duwen langs de meubels, dan dat ik echt trippel. Trippelen kost me relatief gezien toch wel veel moeite. Maar de stoel rolt soepeltjes mee, ook als je niet trippelt.”
Kan je iets zeggen over het ontwerp van de trippelstoel Mondo 900400?
“Niet alleen de zitting en de rug zijn verstelbaar, maar ook de armleuningen. En je kan de stoel krijgen met kunstleren of stoffen bekleding. Kunstleer is prettig voor mensen met incontinentieproblemen. Je kan ook kiezen tussen een hoge of lage rug. Dat moet je allemaal duidelijk aangeven als je er een gaat uitkiezen.”
Valt de trippelstoel trouwens onder de basisverzekering?
“Ja, de stoel wordt vergoed via de basisverzekering van de zorgverzekering. Alleen zijn er per zorgverzekeraar andere indicaties voor. Dus het is heel belangrijk om te weten hoe je zo’n trippelstoel precies aanvraagt. Als je denkt dat een trippelstoel een goed hulpmiddel is voor jou, dan raad ik je aan een ergotherapeut in te schakelen. Dat kan trouwens gratis via de basisverzekering. Via je huisarts kan je een verwijzing voor de ergotherapeut krijgen.”
Waar heb je de ergotherapeut precies voor nodig?
“Die gaat samen met jou een trippelstoel uitproberen. Daarna schrijft de ergotherapeut het verslag en doet de aanvraag bij de zorgverzekeraar. Waarbij het heel belangrijk is dat de ergotherapeut aangeeft dat je je met je standaard rolstoel niet voldoende in huis kan voortbewegen. Anders zegt de zorgverzekering al gauw: ‘Jij hebt een standaard rolstoel, daar kan het ook mee.’ Ook als je ziektes hebt, zoals reuma, met pijnlijke gewrichten of armen, is het belangrijk dat je dat aangeeft. Dan krijg je de armleggers ook vergoed.”
Hoe gaat het verder als je de trippelstoel krijgt toegewezen?
“In feite hoef je je daar helemaal niet druk over te maken. Als je via de zorgverzekeraar toestemming krijgt om de stoel aan te schaffen, dan geeft de zorgverzekeraar opdracht aan de leverancier. Maar eerst sturen ze de dealer met wie ze een contract hebben naar je toe en dan ben je zelf aan zet. Dan is het zaak dat je je van te voren goed hebt laten informeren wat de verschillende fabrikanten voor trippelstoelen hebben.”