Superfris het toilet af dankzij de Closomat CPV-301 met de douche-föhnfunctie én de sta-oplift TL-100

20 maart 2018 - Door: Redactie Scouters

Een toilet helemaal ingesteld op jouw behoefte. Is dat niet superhandig als jezelf je billen niet meer kunt afvegen! Esmeralde kende het gemak van het spoeltoilet uit haar verblijf in Egypte. Maar dat ze de Closomat in Nederland via de WMO kon krijgen, en dan ook nog in combinatie met een sta-oplift, was voor haar een aangename verrassing. “Het helpt me om zelfstandig naar de wc te kunnen gaan.”

EsmeraldeHoe ben je aan de Closomat CPV-301 met spoel-droogfunctie en de sta-oplift TL-100 gekomen?

“Door beperkingen in de draaiing in de romp, kan ik niet goed meer bij mijn billen. Verder heb ik ook moeite met opstaan van het toilet en met gaan zitten. De normale oplossing hiervoor is een verhoogd toilet, alleen is die niet voor iedereen geschikt. Ik ben niet klein maar heb wel korte benen. Dan heb je geen goede houding meer. Mijn ergotherapeut wist dat er ook een sta-oplift voor de wc was. Die helpt je met opstaan maar het toilet blijft op normale hoogte. Ze wist alleen niet of die in combinatie met een wc met spoel- en föhnfunctie te krijgen was.”

Dat bleek dus wel zo te zijn.

“Ja, zij heeft Sanmedi (de importeur, red.) gebeld. Die zijn komen kijken en hebben gezegd dat het kon. En nu heb ik dus een toilet met douche-droogfunctie en een sta-oplift. Het geheel werd ook nog vergoed vanuit de WMO.”

Heerlijk om met zo’n aangepast toilet de regie te houden over je toiletbezoek!

“Ja, ik vind dat daar wel eens aan voorbij wordt gegaan, ook vanuit de zorgverlening. Dan zeggen ze: ‘Dat geeft toch niet, we doen het graag voor je.’ Terwijl het juist zo belangrijk is dat je allerlei dingen zelf kunt blijven doen. In januari zat ik een maand in een MS-expertisecentrum. Daar hadden ze zo’n toilet niet. Ik moest dus inderdaad elke keer de verpleging bellen. Toen merkte ik dat ik ging kijken: oh, dit is misschien niet zo’n handig moment om naar de wc te gaan; het is nu spitsuur want ze zijn iedereen aan het wassen. Je wilt niet lastig zijn ondanks dat ze zeggen: ‘Daar zijn we toch voor.’ En dan wachtte ik nog maar even. Maar daardoor kreeg ik verstopping en moest ik daar weer iets tegen hebben.”

Sta op liftIs het makkelijk voor jou om op het toilet te gaan?

“Ik zit niet in een rolstoel, dus ik kan nog zelf naar het toilet lopen. Als ik ga zitten, plof ik het laatste stukje echt neer, ik heb niet voldoende kracht om rustig te gaan zitten. Dat ging op de wc eigenlijk ook zo. Verder heb ik veel minder spierkracht in mijn armen. Dus ik kan mezelf niet met beugels omhoogtrekken. Dan is z0’n sta-opsysteem bij het toilet ideaal. Het werkt hetzelfde als een sta-opstoel. Je zet hem op de juiste hoogte, gaat ertegenaan staan en dan zak je gewoon met de wc-lift naar beneden.”

Bedien je de sta-oplift TL-100 met een knop?

“Ja, er zitten armsteunen aan – dus je kunt je gewoon goed vasthouden – met daarop een omhoog en omlaag knopje. Voor het spoelen en het föhnen heb je ook een knop. Die kun je ook als voetpedaal gebruiken, dan leg je hem op de grond, maar voor mij is het handiger om hem met de hand te bedienen. Met één druk op de knop gaat hij de billen douchen en spoelt hij meteen het toilet door. Je kunt zelf op elk gewenst moment het drogen onderbreken door met de lift iets omhoog te gaan. Dan stopt het droogprogramma automatisch. Het duurt redelijk lang, zo’n 3 minuten, en aan het eind wordt het best wel warm.”

BidetdoucheZit die sproei- en droogfunctie van de Closomat CPV-301 op een hoogte die voor iedereen prettig is?

“Nee, het wordt helemaal ingesteld naar jouw behoeften. Dat doen ze op grond van een aantal vragen. Hoe hard je de straal wilt, hoe warm, wat voor soort ontlasting je hebt. Het is misschien een beetje gênant om met vreemde mannen over je ontlasting te praten, maar het is wel van belang om alles goed af te stellen. Ze gaan niet weg voordat jij het toilet even hebt uitgeprobeerd en zegt dat het oké is. Je krijgt hun telefoonnummer voor als je later iets bij wilt laten stellen. Bijvoorbeeld het douchestraaltje, omdat je het toch te hard vindt.”

Dan komen ze opnieuw langs?

“Ja, de dienstverlening is goed. Het was een prettige ervaring. Ze hebben beloofd dat als ik ooit ga verhuizen, ze de Closomat met sta-oplift komen afkoppelen en opnieuw installeren in het nieuwe huis. Dat zouden zij helemaal regelen! Ik vond dat wel een dingetje, want stel dat je naar een andere woning gaat. Wat doe je dan met je aangepaste toilet?”

Is het een grote investering?

“Dit kwam zonder btw toch wel op iets van € 10.000,- inclusief de sta-oplift. Maar de investering loont, want je doet minder een beroep op de zorghulpverlening. Dat levert ook weer een besparing op in de staatsportemonnee.”

Wat vind je van de kwaliteit van de Closomat en de sta-oplift?

“Hij is geplaatst op 20 december, dat is nog niet zo gek lang geleden… Als ik er dan al iets van moet vinden, dan vind ik het schoonmaken van het toilet net iets bewerkelijker. Normaal doe je de bril omhoog om de pot schoon te maken. Nu moet je eerst de lift schoonmaken, daarna moet je die omhoog zetten en dan kan de pot schoongemaakt worden. Maar je kunt er niet helemaal handig bij. Dat zou een minpuntje kunnen zijn voor de mantelzorgers of de schoonmakers. Verder is het een vrij groot ding, dus je hebt een ruimer toilet nodig dan in de meeste huizen zit. Als je aangepast huis hebt, is dat geen probleem. Maar hij past niet in de standaard toiletruimte die we in Nederland hebben.”

Een reactie toevoegen

* Verplicht veld
** Verplicht veld, je e-mail adres wordt niet getoond op de site