Supermobiel op de sportieve loopfiets Alinker

23 januari 2018 - Door: Redactie Scouters

Wat als Wilco de loopfiets Alinker niet had gehad! Dan was zijn ‘actieve’ actieradius veel kleiner geweest en zijn conditie en persoonlijk welbevinden stukken minder. Het leven van dit ‘drukke, sportieve baasje’ werd behoorlijk op zijn kop gezet door een plotselinge herseninfarct. Maar de coole Alinker gaf het weer een boost! Ondanks zijn halfzijdige verlamming, komt hij overal waar hij wezen wil.

Loopfiets Alinker 4Als ik zeg loopfiets Alinker, dan zeg jij?…

“Man, man wat een uitvinding! Sinds ruim een half jaar beschik ik nu over een Alinker en ik sta veel actiever in het ‘normale’ leven. Ik kan weer ‘gewoon’ wandelen, met het gezin naar een museum gaan of naar de dierentuin, of een middagje winkelen (mocht ik daar zin in hebben :)). In plaats van in een rolstoel plaatsnemen, om vervolgens rondgereden te worden, kan ik zelf lekker vooruit. Ik ben veel mobieler geworden en heb de touwtjes weer stevig in eigen hand(en). Zelfs wandeltochtjes, qua tempo en afstand, zijn mogelijk.”

Ook verder van huis?

“Het lukt mij zelfs , halfzijdig verlamd, om de Alinker te demonteren en in de auto te plaatsen! Erg gemakkelijk in gebruik dus. Mijn bewegingsvrijheid is echt enorm toegenomen.”

Is het een kwestie van plaatsnemen op die Alinker en gaan met die banaan?

“In het begin was het behoorlijk wennen. Je angst om te vallen, wennen aan de nieuwe manier van bewegen; je houding, je techniek, je nieuwe ik. Eerst kon ik alleen maar een klein blokje om in mijn eigen dorp. Maar inmiddels heb ik het stukje ‘voertuigbeheersing’ behoorlijk onder de knie en gaat het ‘Alinkeren’ me steeds makkelijker af.”

Alinkeren?!

“Zo noem ik het steppend met één been vooruitgaan. De Alinker heeft een goede stabiliteit. Zowel bij het op- en afstappen als bij het gebruik, of het nou lopend of steppend is. Je kunt de loopfiets prima met één been voortbewegen en met één arm besturen en bedienen.”

Wat bijzonder!

“Als je er in de juiste houding op zit – deze verschilt natuurlijk per persoon – komt de ingezette energie puur ten goede aan de voortbeweging. De schokbelasting is minimaal, de schokjes door oneffenheden in de ondergrond worden grotendeels geabsorbeerd door de verende zadelpen. Daarnaast is de hoeveelheid spierkracht (energie) die nodig is om de fiets in gang te zetten, relatief gering. Wel vereist het gebruik van de Alinker enige oefening. Dat kan eventueel met de fysio- of ergotherapeut.”

Op zo’n loopfiets blijf je natuurlijk ook fitter.

“Ja, ik werk zo meteen aan mijn algehele conditie, wat een prettige bijkomstigheid is. Ik heb op de Alinker alweer nieuwe, sportieve doelen weten te realiseren. Onlangs heb ik 20 kilometer steppend op de fiets afgelegd, met een snelheid van circa 11 km/u. En ik heb hem mee gehad op onze eerste vakantie sinds mijn CVA (herseninfarct, red.) per trein en vliegtuig naar een grote stad in Duitsland. Daar heb ik de loopfiets de hele week gebruikt als vervoer-/hulpmiddel, onder andere naar winkels en musea. Onnodig om te zeggen dat dit veel verbaasde, maar alleen zeer enthousiaste reacties opleverde!”

Ligt uitputting wel eens op de loer?

(Lachend) “Als je onverhoopt tijdens het ‘Alinkeren’ vermoeid raakt, geen probleem. Je zit heerlijk op het zadel of anders kun je even stoppen voor een bakkie!”

Kan ieder ander zomaar op de Alinker volgens jou?

“Ik heb gedurende ruim een half jaar alleen maar positieve ervaringen opgedaan met dit voertuig. Ik denk dat de loopfiets een goed hulpmiddel kan zijn bij het weer mobiel worden voor veel mensen met verschillende beperkingen en aandoeningen. Denk bijvoorbeeld aan diverse neurologische aandoeningen, partiële verlammingen, stabiliteitsproblemen, krachtsverlies, spierziekten, amputaties, maar ook bij (sport)revalidatie et cetera.”

Een uitstekend hulpmiddel dus om de draad weer op te pakken?

“Ja. Bij mij had de loopfiets een zeer positief effect op het revalidatieproces en het vitaal worden en blijven. Daarom wil ik anderen graag deelgenoot maken van mijn succes op deze geweldige loopfiets. Ik hoop ze met mijn verhaal te stimuleren om te gaan bewegen, vooral ook sportief, en om dat te blijven doen. Verder pept het je persoonlijke welzijn enorm op wanneer je je met dit vervoermiddel, zelfstandig bewegend, weer onder de mensen begeeft. De fiets heeft een sportieve, coole uitstraling en je kunt iemands beperking niet ‘aflezen’ aan de Alinker. Het komt het sociale aspect dus zeer ten goede.”

Kortom, een ideaal hulpmiddel voor meer mobiliteit!

“Mijn motto is: Denk in mogelijkheden, niet in beperkingen! Beweeg en leef!”

Meer over Alinker

Een reactie toevoegen

* Verplicht veld
** Verplicht veld, je e-mail adres wordt niet getoond op de site