De Patiëntenfederatie Nederland maakte voor zorgverleners de informatiekaart Toegang tot zorg tijdens corona: hoe informeer ik mijn patiënten? Dus, geschreven voor zorgverleners, maar ook een handig overzicht voor jou als patiënt.
Door coronazorg gaat de gewone zorg niet altijd door zoals gepland. Wat kun je doen en waar mag je op rekenen bij het verlenen van zorg als je dat nodig hebt?
Vragen, vragen, vragen
Veel patiënten vragen zich in deze tijd af of ze wel de nodige zorg kunnen krijgen. Acute zorg gaat natuurlijk altijd door, maar gaan al geplande afspraken nog wel door? Kun je nu een nieuwe afspraak maken bij een specialist? Zijn er alternatieven? Dat is niet voor iedereen duidelijk.
De Patiëntenfederatie Nederland heeft alle informatie gebundeld en overzichtelijk op een kaart gezet: de informatiekaart Toegang tot zorg tijdens corona. De rode draad in het hele stuk is communicatie: overleg met elkaar welke zorg door moet gaan, wat nog even kan wachten en of er andere opties zijn.
Zorg op afstand
Zorg op afstand (digitale zorg) kan een alternatief zijn. Je blijft lekker thuis en je belt met je smartphone, telefoon of online met je zorgverlener. Zo heb je wel toegang tot zorg tijdens corona, al is dat niet fysiek.
Veilige verbinding
Voor zorg op afstand (beeldbellen) kunnen zorgverleners tegenwoordig kiezen uit verschillende veilige verbindingen. Jouw medische gegevens zijn vertrouwelijk en je zorgverlener moet er voor zorgen dat jouw gegevens veilig zijn.
Wachttijdbemiddeling
Als het nodig is dat je naar een specialist gaat en de wachttijden zijn lang, dan kan je zorgverzekeraar kijken waar je sneller geholpen kunt worden. Deze regeling, wachttijdbemiddeling, bestaat al langer – maak er zo nodig gebruik van! Het is gratis.
Kijk op thuisarts.nl
Heb je een klacht en weet je niet zeker wat je moet doen? Kijk eens op de website van thuisarts.nl. Daar vind je informatie over allerlei aandoeningen en adviezen over wat je het beste kunt doen.
Overleg bij vragen
Realiseer je dat corona een grote belasting is voor de zorgverleners en dat niet alles mogelijk is. Overleg als je vragen hebt of angst hebt, altijd met je (huis)arts. Zij weten wat je kunt verwachten, hoe lang de wachttijden zijn en of je op een andere manier kunt worden geholpen.
Meer informatie
Op de website mijnzorgverzekeraar.nl staan veel vragen en antwoorden. En ook het nummer van je zorgverzekeraar dat je kunt bellen voor advies. In korte, duidelijke filmpjes worden antwoorden gegeven op veel voorkomende vragen. Kosteloos zorgadvies. Wat dat is zie je op de flyer Mijn Zorgverzekeraar helpt.