Treinreizen in je rolstoel: de opties en toekomst

20 april 2016 - Door: Redactie Scouters

Treinreizen met een bewegingsbeperking wordt steeds makkelijker, meldden NS en ProRail vorige week. Veranderingen in toegankelijkheid zijn er echter amper in vergelijking met 6 maanden geleden, blijkt uit onderzoek van de Scouters redactie. Je kan nog steeds bij 1 op de 4 NS-stations assistentie aanvragen, bijvoorbeeld bij het in- en uitstappen van de trein met een rolstoel. Wat zijn je opties bij het treinreizen met een rolstoel en wanneer wordt treinreizen toegankelijker? We zetten het voor je op een rij.

Reizen met ov met bewegingsbeperkingToegankelijk reizen met de trein: de mogelijkheden anno 2016

Loop je met een hulpmiddel, of gebruik je een rolstoel of scootmobiel? Dan is het goed om voorbereid naar het treinstation te gaan. Niet alle stations in Nederland zijn namelijk toegankelijk ingericht en het is ook niet bij alle treinen mogelijk om zelfstandig in- en uit te stappen, bijvoorbeeld met een rolstoel. Gelukkig worden wel steeds meer sprinters volledig toegankelijk, dat wil zeggen: de entree van sprinters is steeds vaker gelijk in hoogte aan de perrons. Je kan dan zo de trein in en uit rijden met een scootmobiel of rolstoel. In 2025 moeten alle sprinters in Nederland op die manier te betreden zijn. Ga jij reizen met een dubbeldektrein, intercity of internationale trein? Dan is de kans heel groot dat je die niet zelfstandig in komt met rolstoel of scootmobiel. Op 1 van de 4 stations in Nederland kan je daarom assistentie aanvragen, dan komt iemand je helpen met het in- en uistappen door een brug voor de trein te leggen. Op 3 van de 4 stations is dit nog niet mogelijk, en wanneer dat gaat veranderen, is onduidelijk.

De mogelijkheden op een rij:

  • Steeds meer sprinters zijn met een hulpmiddel goed en zonder trap bereikbaar
  • Gratis assistentie is mogelijk op ongeveer 102 van de stations (van de ruim 400)
  • Aanvragen van assistentie moet minimaal 1 uur van tevoren
  • Je moet minimaal 15 minuten voor vertrek aanwezig zijn op het perron
  • Rolstoel, scootmobiel of ander hulpmiddel mag gratis mee, onder voorwaarden
  • Met een OV-begeleiderskaart kan een begeleider gratis mee op pad

Meer over toegankelijk reizen met het Openbaar Vervoer

Hoe zit het met reizen met Arriva, Syntus, Connexxion, Breng of Veolia?

  • Arriva, Syntus, Connexxion en Breng:
    • De trein in en uit kan zelfstandig, omdat alle treinen op gelijke hoogte met de perrons zijn gemaakt. Assistentie bij het in- en uitstappen is daarom niet nodig.
    • Let op: er zijn uitzonderingen!
    • De OV-begeleidingskaart van de NS is ook geldig bij deze vervoerders.
  • Veolia:
    • Om de trein in- en uit te stappen kan je assistentie inschakelen. Dat werkt hetzelfde als bij de NS.
    • De OV-begeleidingskaart van de NS is ook geldig bij Veolia.

Toegankelijk treinreizen: de afspraken en voornemens van de overheid en NS

Veel websites, onder meer die van de Rijksoverheid, schrijven dat treinreizen voor iedereen toegankelijk is. Maar in de praktijk zal je merken dat dit niet klopt. De overheid heeft met de treinvervoerders en ProRail (die verantwoordelijk is voor de toegankelijkheid van de stations) afgesproken:

  • Dat je met alle sprinters zelfstandig moet kunnen reizen vanaf 1 januari 2025. Alle sprinters zouden dan een uitstaptrede moeten hebben die aansluit op het perron.
  • Dat de komende 10 jaar het aantal stations met persoonlijke assistentie uitgebreid met 45 stations.
  • Dat de intercity’s van de NS uiteindelijk ook allemaal zelfstandig met de rolstoel of scootmobiel te bereiken en betreden moeten zijn. Wanneer dit geregeld moet zijn, wordt nu besproken in de Tweede Kamer en hangt waarschijnlijk ook af van de regels die worden opgesteld naar aanleiding van de ratificatie van het VN-verdrag.

Kan jij niet met de trein reizen vanwege je blessure of handicap? Laat het horen en dien een klacht in bij de NS of meld dit bij een belangenorganisatie. Belangrijk, want alleen dan weet de NS dat het niet goed gaat en er iets moet gebeuren. Krijgt je klacht geen gehoor? Voor juridisch advies kan je terecht bij Ieder(in). Vind je dat er sprake is van discriminatie? Dan kan je dat melden bij het discriminatiebureau bij jou in de buurt, die je vindt via deze site.

Meer informatie over toegankelijk reizen met het Openbaar Vervoer

Als eerste op de hoogte van het laatste nieuws?

Abonneer je op Scouters nieuwsbrief!

Direct inschrijven

Met dank aan Blijf Veilig Mobiel voor gebruik van de beelden.

Een reactie toevoegen

* Verplicht veld
** Verplicht veld, je e-mail adres wordt niet getoond op de site