Uitspraak: gemeente mag mensen niet dwingen tot extra lenen

28 januari 2020 - Door: Ardy

De Centrale Raad van Beroep heeft in hoger beroep uitspraak gedaan in de zaak van een vrouw met beperkingen die via de Wmo om aanpassing van haar badkamer had gevraagd. Vanwege haar beperkingen was het niet meer veilig voor haar om in bad te gaan en daarom heeft zij via de Wmo om vervanging van het bad door een douche gevraagd.

De gemeente had de aanvraag afgewezen, omdat zij vonden dat het vervangen van een bad door een douche niet speciaal is bedoeld voor gehandicapten, maar onder normaal onderhoud valt en dat moet iedere woningbezitter zelf betalen. De gemeente vond ook dat de vrouw, hoewel ze een minimuminkomen heeft en al 94 jaar is, een extra hypotheek zou kunnen nemen voor de verbouwing.

De rechter oordeelde in deze zaak, dat de hypotheek een extra vermogens- en inkomensvoorwaarde stelt om die noodzakelijke aanpassing te doen en dat staat niet in de Wmo, dus dat mag niet. De gemeente moet de aanpassing van de badkamer betalen.

Wil je meer weten, kijk dan op de webpagina van Ieder(in). Daar staat ook de link naar de uitspraak van de Centrale Raad van Beroep.

Reacties (2)

  • Door Bert van Gent op 05 maart 2020

    Let op: Er zijn goede WMO-gemeenten maar ook een aantal rotte appels in de WMO-mand. Laat voordat u een voorziening aanvraagt ALTIJD een gespecificeerde offerte maken door een gecertificeerde aannemer en laat u niet afschepen met een fooi. De WMO is een RECHT! en die wet moeten gemeentes correct uitvoeren. Laatste advies: laat u altijd bijstaan bij gesprekken door een goed geinformeerd iemand of raadpleeg een ouderen vereniging. Niet zelf doen als je een zwak hart hebt!!!

  • Door J.A. van Gent op 05 maart 2020

    Zelfde meegemaakt met B&W Heusden. WMO afdeling liet zich adviseren door onbevoegde externe adviseur die hen totaal verkeerd adviseerde en ze door hun eigen onwetendheid achter bleven staan. Samen met mr. A. van 't Laar van KBO Brabant een zaak aangespannen bij de bestuursrechter Oost-Brabant. Uitspraak op 12 juni 2017: primair besluit WMO wordt vernietigd evenals besluit B&W Heusden.Lees het gehele besluit en onderbouwing op zaaknummer: SHE17/319WMO V99. Extra letten op het volgende: gemeentes proberen dikwijls de leeftijd van je badkamer mee te laten tellen in hun beslissing maar dat mag alleen maar als deze eerder door de WMO is verstrekt en dus NOOIT als deze door jezelf en met eigen middelen is gebouwd.Deze zaak was jurisprudentie voor alle bestuursrechtbanken op Nederlands grondgebied v.w.b. de praktische toepassing WMO.

Een reactie toevoegen

* Verplicht veld
** Verplicht veld, je e-mail adres wordt niet getoond op de site