Veilige wandbeugel zonder te boren: de opties

10 november 2016 - Door: Redactie Scouters

Welke wandbeugel is het beste als je niet kan boren in je badkamer- of toiletmuur? Wandbeugels met zuignappen zijn niet altijd veilig: wat zijn alternatieven? Samen met scouters van de Facebook-groepen scoutten we de beste oplossingen.

1. Een verticale paal met beugel: pakpaal of grijppaal

Als je geen wandbeugel kan bevestigen aan je muur, kan een pakpaal ook een oplossing zijn. Een pakpaal wordt ook wel grijppaal genoemd en is een verticale stang die je tussen je vloer en plafond zet. Aan de paal zit een beugel die je steun geeft in de badkamer. Je kan zo’n pakpaal in verschillende maten en met diverse soorten grepen kopen. Vaak kan je de greep draaien op de paal. Een pakpaal of grijppaal is te koop vanaf ongeveer € 250,-.

2. Papegaai aan je plafond of op de grond

Inderdaad, een papegaai wordt vaak in en rond bed gebruikt. Maar waarom zou deze beugel ook niet handig zijn in de badkamer? Een papegaai is bedoeld om steun van boven te geven bij het op staan en gaan zitten. Je kan een papegaai bevestigen aan je plafond of op de grond neerzetten. Een bedpapegaai is te koop tussen de € 65 en € 400,-

3. Opklapbare beugel bij je toilet

Als je bij je toilet extra steun kan gebruiken, is een opklapbare beugel die je bevestigt aan de grond misschien iets voor jou. Dit wordt ook wel een toiletbeugelpoot genoemd. Het is een toiletbeugel op een poot die stevig op de grond staat en die je makkelijk kan inklappen voor extra ruimte in je toilet of badkamer. Handicare brengt een toiletbeugel uit die op een poot staat, onder het merk LinidoSolutions voor € 85,-

4. Toch grepen met zuignappen, bij incidenteel gebruik

Beugels en grepen met zuignappen zijn niet de veiligste oplossing. Omdat ze alleen met zuignappen vast zitten, kunnen ze loslaten. Ze kunnen een oplossing zijn op vakantie of tijdelijk thuis, maar dan alleen als je ze niet intenstief hoeft te gebruiken. Ook heel belangrijk is dat je ze regelmatig opnieuw bevestigt en er niet met je hele gewicht op leunt. Zie hieronder de grepen en beugels met zuignappen.

Waarom verschillen de prijzen zo sterk?

De prijsverschillen tussen grepen, pakpalen en wandbeugels zijn groot. Waardoor zijn die te verklaren? De duurdere producenten verklaren dit met de kwaliteitsverschillen en de kwaliteitscertificering. De materialen waarvan beugels zijn gemaakt zijn vaak hetzelfde: roestvrij staal (rvs). De goedkopere aanbieders spreken de kwaliteitsverschillen zelf tegen. Waarschijnlijk voeren de duurdere producenten de prijzen die zij eerder hanteerden binnen contracten met zorgverzekeraars en gemeenten. Goed dus om na te gaan per product of die kwaliteitsverschillen er echt zijn en of de niet-gecertificeerde producten ook veilig zijn.

Reacties (8)

 • Door Ellen op 27 augustus 2018

  Incidenteel of continue gebruik, dit mag niets uit maken. Het moet ieder moment veilig zijn. Let dan ook op gebruikersgewicht, vermeld op de verpakking. Hieruit blijkt dan toch weer dat de duurdere, degelijker, veiliger en beter zijn. Echter bij toilet zou ik altijd de Aquatec adviseren, toiletbril 2 cm, huidige bril gaat eraf, je hoogte blijft dus hetzelfde maar je hebt tevens aan beide zijde steunen. Net zoals op een stoel.

 • Door J.W. Kemna op 24 augustus 2018

  die zuignappen houden soms niet goed op tegels die poreus zijn!! Dat hebben wij meegemaakt en toen hebben we de zuignappen op de deur van het toilet bevestigd!!!!En daar bleven ze uitstekend op vastitten!!!

 • Door Astrid van der Plank op 20 oktober 2017

  Voor op vakantie ben ik dus ontzettend blij met mijn glasdrager die ik gebruik als wandbeugel. Aangeraden door een ergotherapeute. En niet zo schreeuwend duur. Wat mij betreft ook een goede optie! Ik heb hem gekocht via bol.com https://www.bol.com/nl/p/dubbele-glasdrager-70-kg/9200000049889991/?suggestionType=suggestedsearch maar ik hoorde dat je 'm ergens anders goedkoper kan krijgen.

 • Door Gerold Meenhuis op 21 november 2016

  Wij als hulpmiddelenleverancier en lid van "Lang Zult U Wonen" een project gesubsidieerd door Provincie Overijssel vinden het essentieel dat wandbeugels, van welke soort ook, op de juiste wijze worden bevestigd. Er is een tendens gaande dat iedereen maar beugels koopt bij een willekeurige bouwmarkt en deze door een handige kennis laat bevestigen. Wij vinden dit een levensgevaarlijke ontwikkeling, zeker gezien de toch al kwetsbare doelgroep. MCS Keuken & Comfort is gespecialiseerd in het ontzorgen van mensen die langer zelfstandig thuis willen wonen en wij maken helaas nog regelmatig mee dat er ondeugdelijk wordt omgegaan met hulpmiddelen waardoor ongelukken niet te vermijden zijn. Laat u dus goed informeren en laat u vooral begeleiden door mensen die er ervaring mee hebben! Dat is ons devies!

 • Door ed op 18 november 2016

  ik hoop dat pascal al wat info naar de redactie gestuurd heeft, ik ben erg benieuwd. ik reis nml veel en dit maakt kiezen makkelyker. redactie willen jullie my dan aub informeren?

 • Door Redactie Scouters op 18 november 2016

  Beste Pascal, We horen graag je suggesties over de mobiele wandbeugels. Deze kan je mailen naar redactie@scouters.nl.

 • Door Claudia Diependaal op 14 november 2016

  Pascal leg uit. Ben nu benieuwd uiteraard. Maar ziek zijn kost al n vermogen. Dus ben dan ook benieuwd naar de prijs. Die met zuignap worden hier heel vaak opnieuw gehangen. En dan gaat manlief er even aan hangen werkt prima. Alleen in de zomer laten ze vaker los.

 • Door Pascal op 11 november 2016

  Zou jullie graag kennis willen laten maken met mobiele wandbeugels die wel veilig te gebruiken zijn.

Een reactie toevoegen

* Verplicht veld
** Verplicht veld, je e-mail adres wordt niet getoond op de site