Vergoedingen en regels hulpmiddelen en WMO in 2017: wat verandert er?

05 januari 2017 - Door: Redactie Scouters

Het is 2017. Wat betekent dit voor de vergoedingen en regels rondom hulpmiddelen in de WMO en zorgverzekering? Wat is er veranderd? We zetten het voor je op een rij.

Eigen bijdrage WMO verlaagd en in sommige gemeenten geschrapt

Als je een vergoeding aanvraagt voor een hulpmiddel bij het WMO-loket van jouw gemeente, kan het zijn dat je een eigen bijdrage betaalt. Het verschilt per gemeente of je een eigen bijdrage moet betalen voor jouw hulpmiddel en ook de hoogte kan verschillen per gemeente. Het maximum dat je betaalt aan eigen bijdrage, is in 2017 verlaagd ten opzichte van vorig jaar. Volgens de overheid kan dit oplopen tot € 1.400,- per jaar, afhankelijk van onder andere de samenstelling van je huishouden en inkomen. Er zijn ook gemeenten die de eigen bijdrage schrappen, je leest er meer over op de ambtenarenwebsite Binnenlands Bestuur.

Meer over eigen bijdrage WMO

Gemeenten krijgen minder budget voor WMO

De budgetten bij gemeenten voor de WMO zijn dit jaar lager dan in 2016. In heel Nederland is in totaal voor 179 miljoen euro minder beschikbaar voor ondersteuning om zelfstandig te wonen, zoals een hulpmiddel. De afgelopen jaren besteedden gemeenten al minder aan zorg en WMO, waarover je op nrc.nl mogelijke verklaringen kan lezen.

Meer over vergoedingen hulpmiddelen

Basiszorgverzekering vergoedt dezelfde hulpmiddelen als in 2016

De hulpmiddelen die in 2016 werden vergoed vanuit de basisverzekering, worden dat ook in 2017. Op het gebied van vergoedingen van hulpmiddelen bij een bewegingsbeperking is namelijk niets veranderd in de basisverzekering. Bekijk het ‘Reglement hulpmiddelen’ en de polis van jouw zorgverzekering voor meer informatie over de mogelijkheden in jouw situatie, ook dit jaar. Over de andere veranderingen in de basisverzekering lees je meer op de website van de overheid.

Vergoeding hulpmiddel via aanvullende verzekering kan veranderd zijn

Ieder jaar veranderen zorgverzekeraars wel iets in de vergoedingen van zorg en hulpmiddelen in de aanvullende verzekering. Of dat ook voor jouw zorgverzekeraar en pakket geldt, kan je navragen bij jouw verzekeraar of lezen in de polis die hebt ontvangen. Op de vergelijkingssite Independer zie je ook een overzicht van alle vergoedingen per behandeling of hulpmiddelsoort in 2017 per verzekeraar.

Reacties (6)

 • Door Wout Bohmers op 12 oktober 2018

  Ik zoek een loopfiets het merk Alinker medium

 • Door marjan op 30 maart 2018

  ik wil heel graag zo loop fiets .ik heb nodig om aftevallen en wie kan mij helpen aan zo fiets

 • Door Gerard Libert op 07 juli 2017

  Ben op zoek naar de mogelijkheid van vergoeding voor de dagelijkse warme maaltijdenservice voor mijn 98 jarige, alleenwonende, dementerende moeder. Nu betaalt ze zelf voor die service, daar zelf koken uit veiligheidsoverweging onmogelijk is geworden

 • Door astrid wieringa op 16 januari 2017

  is het nou zo moeilijk om een falypas aan te vragen heb zware reuma kan bijna niet lopen kom nergens ben cronisch ziek uitgelegd aan de gemmente ben er geweest met al mijn paieren oke was goed krijg ik een brief dat ik een copie van wmo moet hebben weer gebeld zouden ze opsturen ben nog aan het wachtten weer gebeld vrouwtje aan de telefoon begreeep er niks van nee ik ook niet ik krijg alleen vergoeding als ik een rollator heb of een scootmobiel maar ben zo kom ik nergens wel cronisch ziek zou wel een keer naar me moeder willen of familie want zo kom ik nergens vind het schandalig heb jaren bij het cak gelopen kreeg altijd een vergoeding heb 3 x een maand in het ziekenhuis gelegen heb thuishulp gehad van viva zorggroep dat was het eigenlijk wel vind dit te zot voor woorden hoe bedoel je ziekenfonds en eigen bijdrage pfff hoe moet ik dit in godsnaam doen ben het ee beetje zat vr gr astrid

 • Door Marga op 05 januari 2017

  Heb eds en veel hulp middelen nodig. Ook me kids hebben dit en er is veel hulp nodig.

 • Door N Ducaat op 05 januari 2017

  Heb veel belangstelling voor alles van de hulpmiddelen.

Een reactie toevoegen

* Verplicht veld
** Verplicht veld, je e-mail adres wordt niet getoond op de site