VN-verdrag nu ook door Eerste Kamer, nu samen aan de slag!

13 april 2016 - Door: Redactie Scouters

Nederland moet toegankelijker, vindt ook de Eerste Kamer. Gisteren behandelde deze de ratificering (bekrachtiging) en uitvoering van het VN-verdrag, en de senatoren waren het over veel punten eens. De ratificatie heeft veel te lang geduurd; iedereen moet kunnen meedoen en ontoegankelijkheid moet de uitzondering worden. Het wetten rond het verdrag gaan vanaf 1 januari 2017 stapsgewijs gelden. En staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid) gaat nu samen met onder meer gemeenten, patiëntenorganisaties, ervaringsdeskundigen werken aan het plan van aanpak en de invoering. Aan de slag dus!

Mobiele drempelhulp aluminiumAl snel toegankelijker met kleine aanpassingen

Dit is fantastisch nieuws voor alle ruim 2 miljoen mensen met een bewegingsbeperking, want zo kan iedereen met een rollator elke winkel in en kan je ook in een rolstoel overal uit eten of een biertje drinken met vrienden. Met kleine aanpassingen kan een café, winkel of museum al toegankelijker worden gemaakt. We scoutten eerder enkele eenvoudige hulpmiddelen en aanpassingen voor je, die jij kan tippen aan bedrijfseigenaren, winkeliers en horecaondernemers.

Bekijk direct alle tips voor eenvoudige aanpassingen

Eenvoudige aanpassingen op een gebouw direct toegankelijker te maken

verenigde NatiesHoe de ratificatie van het VN-verdrag voor rechten van mensen met handicap tot stand kwam

In januari van dit jaar stemde een ruime meerderheid van de Tweede Kamer al voor ratificatie (bekrachtiging) van het VN-verdrag. Nu de Eerste Kamer ook voor heeft gestemd, kan er definitief aan wetten worden gewerkt die Nederland toegankelijker maken. De ratificatie van dit verdrag kent in Nederland een lange geschiedenis. Al 10 jaar geleden heeft Nederland het VN-verdrag ‘inzake de rechten van personen met een handicap’ getekend. Dat betekent dat we ons hebben verplicht ervoor te zorgen dat iedereen met een beperking gelijkwaardig mee kan doen. Het verdrag geldt alleen pas als het VN-verdrag ook geratificeerd (bekrachtigd) is. Na jaren van beloften maar geen besluiten, is gisteren eindelijk definitief gestemd over de ratificatie.

De wetten die voor een veel betere toegankelijkheid van Nederland gaan zorgen, worden stapsgewijs ingevoerd vanaf 1 januari 2017. Samen met gemeenten, patiëntenverenigingen en ervaringsdeskundigen wordt de komende maanden bepaald wat de eenvoudige aanpassingen precies moeten en kunnen inhouden. Ook gemeenten worden per volgend jaar verplicht om te beschrijven hoe ze het VN-verdrag uitvoeren in de Participatiewet, de Jeugdwet en de WMO.

Lees verder over het VN-verdrag op de website van Ieder(in).

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Wil jij het laatste nieuws over oplossingen, hulpmiddelen en toegankelijkheid als eerste in jouw mailbox?

Schrijf je in voor de nieuwbrief!

Reacties (1)

  • Door M.Harmsen op 15 april 2016

    Leuke hulpmiddelen, maar ik vind niet dat ik " maar" moet zorgen om overal in te kunnen . Het openbaar vervoer moet óók beter toegankelijk worden voor bijvoorbeeld rolstoelgebruikers , zowel het vervoermiddel zelf als in-en uitstapplaatsen. Dat mis ik in het hele verhaal.

Een reactie toevoegen

* Verplicht veld
** Verplicht veld, je e-mail adres wordt niet getoond op de site