Waarom kan je niet overal toegankelijk winkelen? En wat wordt hieraan gedaan?

03 november 2015 - Door: Redactie Scouters

Lang niet alle winkels en andere openbare gelegenheden zijn toegankelijk voor iedereen. Dat kan behoorlijk lastig zijn, want hoe doe je dan je boodschappen met een rollator of rolstoel bijvoorbeeld? En waarom zijn eigenlijk niet alle winkels in Nederland toegankelijk met een hulpmiddel?

Wet en regelgeving rond toegankelijke gebouwen

Toegankelijk winkelenOver de toegankelijkheid van winkels zijn geen wetten geschreven. In 2007 heeft Nederland wel een VN-verdrag ondertekend: het zogenaamde VN-verdrag inzake de rechten van personen met een handicap. Hierin zeggen landen toe de rechten en waarden van alle personen met een handicap te beschermen, waarborgen en te bevorderen.

Er is veel geschreven over het verdrag de laatste maanden, omdat Nederland tot nog toe het verdrag niet had geratificeerd. Dat wil zeggen: bekrachtigd, zodat het ook wordt toegepast in Nederland. De regering heeft toegezegd dit te doen in de huidige ambtstermijn. 

Concreet maken van het VN-verdrag

Als het verdrag is bekrachtigd, wordt het vertaald naar Nederlandse wetten die winkels bijvoorbeeld toegankelijker maken. Er wordt op dit moment een groep expers gevormd die zich hiermee bezig gaat houden vanuit het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in samenwerking met belangenorganisaties.

Wij staan op: 12 eisen voor toegankelijkheid

Wij staan opWil jij dat het VN-verdrag eerder wordt bekrachtigd? Of heb jij concrete ideeën wat er moet worden gedaan aan de toegankelijkheid? Steun dan bijvoorbeeld het manifest Wij staan op. 10 jongeren hebben hierin 12 eisen geformuleerd ‘aan de regering en aan de samenleving’.

Verder lezen over toegankelijk winkelen

Wil je tips voor bij het winkelen en boodschappen doen? Bekijk alle oplossingen, hulpmiddelen en ervaringen bij beter:

Een reactie toevoegen

* Verplicht veld
** Verplicht veld, je e-mail adres wordt niet getoond op de site