Wat als je traplift niet wordt vergoed? 2 alternatieven om toch boven te komen

11 november 2015 - Door: Redactie Scouters

Gaat traplopen niet goed? Kost het je veel kracht of ben je niet zo stabiel op de trap? Vaak wordt direct aan een traplift gedacht als oplossing. Deze is prijzig, lastig te installeren en wordt bovendien steeds minder vaak vergoed door de gemeente. Hoe kom je zonder een traplift toch goed boven?

De traplift wordt steeds minder vaak vergoed vanuit de WMO

Bij het WMO-loket van jouw gemeente kan je aankloppen voor een vergoeding van een traplift. Je moet wel aan veel strengere eisen voldoen dan enkele jaren geleden, om in aanmerking te komen. Kun je de traplift echt niet zelf betalen? En hoe ernstig zijn je problemen bij het traplopen? Bovendien: een aanvraag kan lang duren, je hebt soms niets te zeggen over het type traplift als die vergoed wordt en betaalt vaak ook een eigen bijdrage.

Wat zijn er nog meer voor mogelijkheden? Je kan er natuurlijk voor kiezen om zelf een traplift aan te schaffen. Dat is wel een forse investering. Een traplift kost al gauw duizenden euro’s. Om een idee te geven: de meest simpele traplift voor een rechte trap kost ten minste 3.000 euro en de meeste luxe variant voor een trap met een bocht erin kan wel 15.000 euro kosten. Wat zijn betaalbaardere alternatieven om toch boven te komen?

Meer grip bij het traplopen met een extra leuning

Om veilig trap te lopen is het allereerst natuurlijk belangrijk dat je trap opgeruimd en droog is en dat je trapleuning stevig bevestigd is aan de muur. Hoe zorg je voor meer grip bij het traplopen? Het kan heel simpel zijn: met een extra trapleuning kan je aan beide kanten leunen. Misschien ben je zelf handig of iemand uit jouw omgeving en kan je zo de extra trapleuning installeren. Lees verder over deze oplossing voor veilig traplopen >

Makkelijker traplopen met tussentreden

Traptreden ComfortstepsTussentreden maken je het traplopen ook makkelijker. Deze op maat gemaakte houten blokken worden op je trap geplaatst. Het aantal treden van je trap wordt daarmee verdubbeld en de hoogteverschillen tussen de treden gehalveerd. De kosten voor de tussentreden zijn afhankelijk van het aantal treden, de hoogten van je treden en de bouw van je trap (recht, met bocht).

Lees verder en deel jouw ervaring

Lees meer over veilig traplopen of bekijk ook de informatie over vergoedingen van een hulpmiddel. Wil jij jouw ervaring met hulpmiddelen bij het traplopen delen?

Laat je ervaring achter op het Scouters-forum!

Reacties (4)

 • Door M.Harmsen op 01 december 2017

  Misschien zo'n ding tweedehands aanschaffen? Stel, die traplift is een jaar oud. Dan is hij nog prima te gebruiken.

 • Door m.voets op 05 juli 2017

  alternatieven om boven te komen? naar boven kruipen zeker! Gemeente wmo en zorgverzekering allen doen moeilijk. juliie komen me tallerlei altenatieven en laten de mensen naar boven kruipen als zij nog kunnen.

 • Door Frans Rutgers op 14 maart 2017

  Steeds meer aftrekposten worden door de belastingdienst ten onrechte afgewezen Daarnaast wil men info hebben over je handicap. Iets waar ze overigens geen recht op hebben.Wat mijn aangiftes over 2012, 2013 en 2014 betreft vind er in april een zitting in Arnhem plaats. Ervaring heeft mij inmiddels geleerd dat de belastingdienst, net als de gemeenten of ziektekostenverzekeringen, zich niet aan wetgeving storen , maar gewoon hun eigen gang gaan.

 • Door aad groen op 09 augustus 2016

  wat als je, zoals bij mijn buurman in 1 jaar tijd beide benen zijn geamputeerd, en WMO (gemeente Rotterdam) doof is om een traplift te plaatsen, en doodleuk zegt: "dan ga je toch verhuizen!'. ze wonen reeds lang in een eengezinswoning, ze mogen dan naar een galerijwoning. wat moet je nog meer hebben om toch in aanmerking te komen?

Een reactie toevoegen

* Verplicht veld
** Verplicht veld, je e-mail adres wordt niet getoond op de site