Website Scouters vermindert zorgvraag bij traditionele zorgverlener

30 mei 2017 - Door: Redactie Scouters

Scouters.nl beantwoordt de zorgvraag van mensen met een bewegingsbeperking en vermindert die bij de traditionele zorgverlener. Dat is de conclusie van het onderzoek van Denise Rosheuvel, 3e-jaars student Communicatiewetenschap aan de Vrije Universiteit, in opdracht van Scouters. Al ruim 100.000 mensen vonden een oplossing of hulpmiddel op Scouters.nl.

Zo zelfstandig mogelijk leven met zelfhulp van Scouters

Kernbeeld zelfhulpsite Scouters 600De website Scouters helpt mensen zelf keuzes maken op het gebied van zelfstandig leven en wonen, en voorkomt soms zelfs dat mensen andere zorg inschakelen. Dat blijkt uit het onderzoek van Denise Rosheuvel. Hiervoor vroeg zij mensen na hun bezoek aan Scouters.nl of zij een oplossing voor hun probleem hadden gevonden op Scouters, en of zij voor dit probleem nog een zorgverlener zullen bezoeken. 81% van de respondenten gaf aan dat hun vraag veelal via Scouters beantwoord werd en dat daardoor een bezoek aan een traditionele zorgverlener niet meer nodig was.

De kosten voor de zorg, zoals die voor het eigen risico, en de tijd die een bezoek aan of van een zorgverlener kost, worden als drempel ervaren om een traditionele zorgverlener in te schakelen. Tegelijkertijd beoordelen de respondenten de zelfhulpsite Scouters als betrouwbaar, gebruikersvriendelijk en een belangrijke ondersteuning om zelfredzaam te kunnen zijn. “We zijn natuurlijk heel blij met deze resultaten. Dit hadden we 1,5 jaar niet durven verwachten, toen we met de steun van fondsen Scouters gestart zijn. Inmiddels is een team van 10 vrijwilligers dagelijks aan de slag met Scouters en hebben we samen al meer dan 100.000 mensen verder kunnen helpen,” aldus Erica Bouma, één van de oprichters van Scouters.

Advies traditionele zorgverlener blijft van groot belang

Hoewel van mensen wordt verwacht zij steeds zelfredzamer zijn en Scouters in deze behoefte voorziet, blijft de inzet van traditionele zorgverleners cruciaal. Scouters werkt daarom samen met ergotherapeuten en verwijst veelvuldig naar de zorg van (revalidatie)artsen, ergotherapeuten en fysiotherapeuten. Bouma: “Dat is ontzettend belangrijk. Op Scouters vind je veel informatie die je verder helpt, maar je ergotherapeut kent jouw persoonlijke situatie. Die kan je advies op maat geven, wat vaak cruciaal is bij de keuze voor een hulpmiddel. En verder zijn het WMO-loket, de gemeente, het zorgkantoor en de zorgverzekeraar natuurlijk cruciaal voor de verstrekking van hulpmiddelen die vergoed worden.”

Over Scouters en het onderzoek

Scouters werd 1,5 jaar geleden opgericht voor en door mensen met een bewegingsbeperking, in Nederland gaat dat om een groep van ruim 2 miljoen mensen. De onafhankelijke zelfhulpsite biedt oplossingen en hulpmiddelen zodat mensen met een blessure, handicap of bewegingsbeperking door ouderdom, zoveel mogelijk kunnen blijven doen wat ze willen doen. Dat kan een oplossing zijn bij het huishouden, een hip alternatief voor de rollator of de meest innovatieve rolstoel.

Het onderzoek werd afgenomen onder 70 Scouters-bezoekers, in de leeftijd van 24-86 jaar; 41% van de respondenten was man en 59% vrouw. De data werden verzameld in de periode november 2016 tot en met januari 2017.

Meer informatie

Voor meer informatie en vragen kunt u contact opnemen met Erica Bouma, mede-initiatiefnemer van Scouters, via e.bouma@scouters.nl en 06 29 14 20 00. Ook kunt u de managementsamenvatting van het onderzoek downloaden.

Download managementsamenvatting

Een reactie toevoegen

* Verplicht veld
** Verplicht veld, je e-mail adres wordt niet getoond op de site