Werk je veel achter een bureau? 5 Tips voor ergonomisch werken

09 november 2017 - Door: Redactie Scouters

Heb jij een kantoorbaan of werk je veel achter de computer, thuis, in een café of bibliotheek? Om lichamelijke klachten te voorkomen of beperken, is het heel belangrijk om ergonomische te werken. Ergotherapeut Bastiënne de Regt weet hier alles van en deelt haar 5 tips met jou op Scouters.

Ergonomisch werken tips1. Neem voldoende rust

Continu inspannen werken is natuurlijk niet goed. Neem daarom elk half uur een micropauze. Dit een kleine pauze van enkele minuten, waarin je bijvoorbeeld even loopt, naar de WC gaat, koffie of thee haalt, de post ophaalt of jezelf even goed uitrekt of wat korte oefeningen doet.

2. Wissel je taken af

Als jij je taken afwisselt, voorkom je dat je steeds dezelfde bewegingen maakt. Zo belast je jezelf op een specifiek gebied minder en wissel je steeds iets van houding. Je kunt hierbij denken aan verschillende computertaken maar liever nog: aan andere taken naast werken op je computer. Denk aan: een document lezen op een andere plek of typen en ouderwets schrijven afwisselen.

3. Blijf in beweging

Wie in beweging blijft, zorgt goed voor zijn lichaam. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je regelmatig van houding wisselt, met of zonder steun van de rugleuning: actief, rechtop, etc. Ook kun je rekoefeningen doen, heel belangrijk om je lichaam actief te houden. Zo zijn er geschikte rekoefeningen voor de bovenrug, kun je denken aan het activeren van de monnikskapspier (van nek naar schoudertop) en oefeningen doen voor de armspieren.

4. Vergeet je ogen niet!

Denk om je ogen! Het is voor de ogen heel belastend om langdurig te focussen op een zelfde afstand naar het beeldscherm. Richt je blik daarom regelmatig op iets dat veel verder weg is, zoals: mooi uitzicht, kunst aan de muur. Bij voorkeur iets wat ten minste 6 meter van je af ligt.

Ook belangrijk voor je ogen: let op de helderheid van het beeldscherm.

5. Gebruik je handen ontspannen en alleen als dat echt nodig is

Veel computermuizen kun je op verschillende snelheden instellen. Voor ontspanning van arm en schouder heel belangrijk. Een langzaam ingestelde muis geeft veel grote armbewegingen – in plaats van kleine snelle polsbewegingen – waardoor minder klachten ontstaan.

Zonder dat je het merkt, span jij je handen en vingers misschien wel vaker in dan echt nodig is. Gebruik je het toetsenbord of de muis niet? Leg je handen dan ontspannen neer. Extra tip: een ergonomische muis is beter voor je hand dan een kleine simpele muis.

Verder lezen over zitten en werken

Lees op Scouters verder over zitten en werken, bijvoorbeeld op deze gerelateerde pagina’s:

Benieuwd wat een ergotherapeut voor jou kan doen? Lees verder >

Dit artikel is geschreven i.s.m. Bastiënne de Regt, ergotherapeut bij en eigenaar van Mens in Bedrijf in Utrecht.

Een reactie toevoegen

* Verplicht veld
** Verplicht veld, je e-mail adres wordt niet getoond op de site