Woningselectie en aanpassingen voor Piet

Woningselectie en aanpassingen voor Piet

Woningselectie en aanpassingen voor Piet

In de serie over aanpassingen in de privé situatie van de Scouters redactieleden schreven we over hoe deze kunnen bijdragen aan het zo goed mogelijk mee kunnen doen in de maatschappij. We schreven over Eric en zijn aanpassingen voor zijn rolstoel om te kunnen filmen vanuit de rolstoel en hoe hij zijn zware fotoapparatuur kan vervoeren. En we schreven over de selectiecriteria voor de woning voor Koen en de daarbij horende woningaanpassingen.
Deze keer vertellen Elly en Piet hoe zij een nieuwe woning zochten en deze hebben aangepast, nadat Piet na een herseninfarct halfzijdig verlamd is geraakt en daardoor afhankelijk is van een rolstoel en andere hulpmiddelen.

Een oud monumentenpandje en een herseninfarct is geen goede combinatie

Elly en Piet woonden in hartje Amsterdam in een zelf opgeknapt monumenten pandje met vier verdiepingen en ook vier trappen. Na Piet’s herseninfarct werd tijdens de revalidatieperiode duidelijk, dat het aanpassen van de huidige woning geen haalbare kaart was. Dus ging Elly op zoek naar een nieuwe rolstoelgeschikte woning. Met de ontslagdatum hijgend in haar nek was het een hectische tijd, en wilde het niet echt vlotten om een woning te vinden die aan hun wensen voldeed. Elly zocht een gelijkvloerse woning met veel ruimte en uitzicht in Amsterdam. Het monumentenpandje stond in een steeg en had geen uitzicht, nu met veel thuis werken en wonen was uitzicht een droom.

Een nieuwe woning, maar niet rolstoel geschikt

Na diverse appartementen bezocht te hebben, vonden ze een appartement met een prachtig uitzicht over het IJ, maar wel met twee verdiepingen, dus weer een trap. Het appartementencomplex beschikt wel over liften naar de verdiepingen. De eerste uitdaging was hoe Piet de woning kon bezoeken om een indruk te krijgen of dit het droomhuis was. Op de 7e verdieping kon hij naar binnen, maar de trap naar de 8e, was krap en had een draai. Piet kan een paar stappen lopen, maar zo’n trap oplopen is te zwaar. Elly nodigde een trapliftleverancier uit, die in zijn pakket ook een trappenklimmer had om Piet met zijn rolstoel naar boven te krijgen. Helaas bleek dit niet te lukken, ondanks uitgebreid meten vooraf: de trappenklimmer haalde de bocht niet. Maar met vereende krachten kwam Piet toch boven en werd het appartement gekocht.

Geen WMO bijdrage voor verhuiskosten naar een woning die niet geschikt is

Omdat het nieuwe appartement niet geschikt was voor iemand met een beperking kregen Elly en Piet geen bijdrage voor aanpassingen en verhuiskosten, ook al was die aanpassing wel mogelijk. Eerst moesten ze zelf de woning rolstoeltoegankelijk laten maken met een lift. Daarna stond de WMO er wel voor open om andere aanpassingen en de verhuisvergoeding te betalen.

Selectie lift

Omdat de trap een draai heeft, kon er geen plateaulift geplaatst worden zoals bij Koen. Dus er moest gekozen worden tussen een traplift of een verticale lift. Elly en Piet kozen voor de laatste optie, omdat je dan geen extra transfers en geen extra rolstoel nodig hebt. Maar het ziet er ook gewoon mooier uit.  De lift is in het trapgat geplaatst en in een vide van de werkkamer naar woonkamer is nu een wenteltrap gemaakt.

De lift gaat omhoog en omlaag met behulp van een elektrisch aangedreven spindel en kan daardoor vrij eenvoudig in een appartementencomplex of bestaande woning gemonteerd worden. En kat Charley komt gelijk aangerend als hij het piepje van de lift hoort, hij wil altijd op Piets schoot mee als passagier.

Overige aanpassingen

Verder bleven de aanpassingen beperkt tot een aantal beugels aan de muur bij het toilet. Het appartement beschikt over brede deuren en is geheel drempelvrij. Alleen de badkamer was een puzzel, dus een leuke uitdaging voor Elly, die lang geleden als ergotherapeut werkte in de advisering voor woningaanpassingen en tijdens de verhuizing werkte aan de eerste opdracht van haar nieuwe adviesbureau: een update van het “Het Arjo Handboek voor architecten en ontwerpers” over het bepalen en inrichten van de ideale ruimte voor het ergonomisch zorgen voor mensen met een beperking.

Aanpassingen badkamer

De badkamer was voldoende ruim. Elly wilde echter graag een ligbad, maar dat zou betekenen dat er onvoldoende ruimte zou zijn om te kunnen draaien met de rolstoel van Piet. Door ruimte onder de kastjes vrij te laten kan Piet er met zijn voeten in de rolstoel onderdoor draaien en ontstond er wel voldoende ruimte. De lades tussen de doucheruimte en de wasbak zijn handig, zo kun je je kleren en handdoek droog wegleggen tijdens het douchen en kun je ze er makkelijk uitpakken als je je aan wilt kleden. Alles bij de hand! En de anti-slip tegels op de vloer maken het voor zowel Elly als Piet tot een super en veilige badkamer.

Gezocht: meer ervaringen over aanpassingen

Wil jij ook laten zien welke aanpassingen voor jou ideaal zijn? Laat het de redactie van Scouters weten!

Je kunt zelf een stukje schrijven voor de volgende Scouters Nieuwsbrief, maar je kunt je ook je telefonisch laten interviewen door een van de redactieleden.