Zelf kopen soms goedkoper dan vergoed hulpmiddel gemeente

26 november 2015 - Door: Redactie Scouters

Soms is het voordeliger om zelf een hulpmiddel te kopen, dan die te lenen, huren of een vergoeding bij je zorgverzekeraar of gemeente aan te vraag. Huh, hoe kan dat? En wat kan je daartegen doen?

Eigen bijdrage kan hoger zijn dan aankoopwaarde hulpmiddel

De MonitorJe hebt vast over de tv-uitzending van De Monitor in april 2015 gehoord. Daarin bleek dat bijvoorbeeld de gemeente Amsterdam soms wel 369 euro bijdrage per 4 weken vraagt van gebruikers van een gehandicaptenvoertuig, sinds de invoering van de Nieuwe Zorgwet in 2015. Na 2,5 jaar zijn daarmee de kosten van de nieuwwaarde van het vervoermiddel betaald, maar de eigen bijdrage moeten Amsterdammers wel blijven betalen.

“Na een jaar of 6 heb je [het gehandicaptenvoertuig] 2 keer betaald. Dat is natuurlijk idioot,” reageerde Wilna Wind, toenmalig directeur van de patiëntenfederatie NPCF, in de uitzending. Deze vreemde constructie wordt in Amsterdam niet alleen toegepast in op gehandicaptenvoertuigen, maar ook op andere hulpmiddelen.

En niet alleen in Amsterdam, maar ook wanneer je in een andere gemeente woont of een vergoeding bij je verzekeraar aanvraagt, kan het zijn dat je goedkoper uit bent wanneer je een hulpmiddel zelf aanschaft. Dit is een belangrijke reden om, voor je een hulpmiddel aanvraagt of koopt, eerst te onderzoeken hoe het zit met je eigen bijdrage of kosten van een hulpmiddel. 2 voorbeelden om dit verder te illustreren.

Je hebt krukken nodig om te herstellen van een operatie

KrukkenKrukken kan je huren, lenen en kopen. Veel thuiszorgwinkels zeggen dat huren voordeliger is dan kopen, maar dat is lang niet altijd het geval. Je ziet het aan het volgende voorbeeld:

Stel: je hebt 2 krukken nodig voor 6 weken. De huur van krukken ligt vaak tussen de 4 en 10 euro per week en dan krijg je de meest simpele krukken mee. Als we uitgaan van 4 euro per week, betaal je voor 6 weken dus 24 euro. Nieuw kosten deze zelfde krukken ongeveer 25 euro voor een paar. Dat scheelt dus maar 1 euro! En als je de krukken niet meer nodig hebt, kan je ze weer tweedehands verkopen. Laten we het niet hopen, maar het kan natuurlijk zo zijn dat jij of iemand in jouw omgeving, later nog eens krukken nodig heeft. In dat geval heb je de aanschaf er lang en breed uit. Op tweedehandssites als Marktplaats kan je bovendien al krukken kopen voor 12,50 euro. Dat is nog voordeliger dan nieuw kopen via een thuiszorgwinkel of webshop.

Je hebt een scootmobiel nodig om je boodschappen zelf te kunnen blijven doen

Opvouwbare scootmobiel Capri Pro 4Een scootmobiel kan je huren, kopen en via je gemeente aanvragen. Of jouw scootmobiel wordt vergoed, hangt af van jouw gemeente en je beperkingen. Maar zelf kopen kan goedkoper zijn dat een scootmobielvergoeding aanvragen bij je gemeente. Je ziet het aan het volgende voorbeeld:

Stel: je hebt voor lange tijd een scootmobiel nodig die je via je gemeente hebt aangevraagd. Je betaalt er een maandelijkse eigen bijdrage van 60 euro voor. Hiervoor wordt de scootmobiel ook onderhouden en verzekerd. Als je dezelfde scootmobiel zelf koopt, kost je dat ongeveer 1.000 euro. Misschien wil je er graag een verzekering, onderhoud en pechhulp bij. Dat kost 20 euro per maand. Je ziet: als je de scootmobiel zelf koopt, heb je binnen 25 maanden je scootmobiel terugverdiend. Bovendien is je scootmobiel dan van jou en niet van de gemeente. Je betaalt vervolgens alleen nog maar je verzekering, onderhoud en pechhulp van 20 euro. Dat scheelt per maand dus 40 euro ten opzichte van de 60 euro maandelijkse bijdrage die je anders aan de gemeente zou moeten betalen. En als je de scootmobiel niet meer nodig hebt of een nieuwe wil, kan je die oude verkopen.

Informeer je goed voor je een hulpmiddel koopt of aanvraagt

Je ziet aan deze voorbeelden, dat het goed is om jezelf goed te informeren voor je een hulpmiddelen aanvraagt, koopt of huurt. Hoe het precies zit rond vergoedingen in jouw situatie, hangt af van wat je nodig hebt en bij welke gemeente of zorgverzekering je een vergoeding aanvraagt. En buiten dat: als je zelf betaalt, kan je zelf kiezen welk hulpmiddel je neemt en hoef je niet te wachten op een goedkeuring.

Lees meer over vergoedingen van hulpmiddelen

Deel ook jouw ervaring!

Heb jij ervaring met het aanvragen van een vergoeding of een tip die je met anderen wil delen? Laat gerust je reactie achter op het forum of neem contact op met de redactie van Scouters, zodat we deze informatie nog verder kunnen aanvullen.

Reacties (1)

  • Door TjerkBouma op 05 januari 2017

    Dit is ook precies wat de wmo wil, je ontmoedigen om het aan te vragen en dat hé zelf bekostigd.

Een reactie toevoegen

* Verplicht veld
** Verplicht veld, je e-mail adres wordt niet getoond op de site