Zelfredzaam met slechts één functionele hand: Aflevering 1

Zelfredzaam met slechts één functionele hand:  Aflevering 1

Zelfredzaam met slechts één functionele hand: Aflevering 1

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Ik brak mijn bovenarm, ik woon alleen en moest dus van het ene op het andere moment éénhandig functioneren. Ik vroeg me af hoe ik me moest redden.

Dat dat gelukt is en welke oplossingen ik gebruikte lees je in de komende afleveringen.

De eerste regelklussen

Om 16.00 uur na een vergadering viel ik van de trap; ik had de laatste tree gemist.  Pijnlijk, mijn bovenarm bleek gebroken te zijn. Om negen uur 's avonds haalde de buurvrouw me van de Eerste Hulp op en bracht me thuis. Ze had maaltijdsoep voor me bewaard. Na het eten kreeg ik met moeite mijn schoenen en sokken uit, en appte Buuf dat ik naar bed ging, morgen zou ik verder kijken. Met mijn kleren aan ging ik naar bed, nadat ik een weekendtas onder het matras geprutst had, want ik moest rechtop slapen. 

Thuiszorg

De volgende ochtend vroeg ik thuiszorg aan. Zelf wassen en aankleden ging niet. Ik belde met de thuiszorgwinkel en vroeg een toiletverhoger aan. Een goede kennis die de volgende dag zou komen, haalde hem voor me op. Ook bestelde ik handgrepen met een zuignap (via bol.com),  buuf zette ze op de muur. Het beviel me prima, als een handgreep los ging zitten, zette ik deze gewoon weer even vast. Waarom ik niet van het toilet afkon? Blijkbaar gebruikte ik mijn rechterhand altijd, om me een beetje op te trekken. En die was nu uitgeschakeld. 

Afvalgrijper

Eén van mijn mantelzorgers haalde mijn afvalgrijper uit de berging, we stopten hem in een emmer water-met-chloor, spoelden hem schoon en droogden hem af. Hiermee kon ik gevallen zaken van de grond rapen, goedkoper dan een helping hand uit de (thuiszorg) winkel 😀. Als vrijwilliger bij de straatjutters had ik de afvalgrijper in de berging liggen. Anders had ik waarschijnlijk een helping hand of een afvalgrijper laten kopen. Afvalgrijpers zijn er in verschillende kwaliteiten, sommige zijn vrij zwaar, andere heel licht. Typ afvalgrijper in je zoekmachine en je krijgt er vele te zien.  Ook de helping hand vind je in diverse modellen en prijzen. 

Bloknoot

Ik legde een bloknootje op tafel, voor de klusjes die ik niet kon, zodat ik die gericht kon vragen aan passanten of bezoek. Als ik verwachtte dat ze hun leesbril nodig hadden, vroeg ik of ze die mee wilden nemen.

En dan mijn agenda. Ik verzette afspraken of zei ze af. Eén van mijn bezoekers was zo aardig om de doorgestreepte afspraken voor me uit te gummen, zodat ik weer overzicht kreeg. (gelukkig schrijf ik afspraken meestal met potlood in mijn agenda)

Eigen bed of hoog-laagbed?

Ik besloot in het bed van mijn (in maart 2021 overleden) echtgenoot te gaan slapen. Zijn bed stond bij een kast, waar ik kussens tegenaan kon zetten (Ik moest namelijk rechtop zittend slapen, een gebroken arm moet ‘hangen’, zei de chirurg). Het matras van mijn bed werd op zijn matras gelegd, omdat beide bedden erg laag zijn. De komende dagen experimenteerden we (mijn mantelzorgers en ik) met een  slaapzak onder het voeteneind van het matras, een rugzak achter een kussen, een stoel  of tafel aan het voeteneind van het bed, om te voorkomen dat de matrassen weggleden…. Uiteindelijk sliep ik met drie kussens achter me, tegen de kast aan gestapeld. Een deel van de nacht zat ik beneden op de bank, waar ik soms alsnog in slaap viel. Later kocht ik alsnog een ander bed. 

Tips van de Scouterssite

Kijk ook bij de keuzehulp/draaien-en-verplaatsen-in-bed voor allerhande tips. Er staan ook  tips hoe je van lig naar zit komt met maar één functionele hand.

Op de site van Scouters vind je in het Helpcentrum  uitgebreide informatie over onder andere hulpmiddelen aanvragen, Zorgverzekeraar, Wmo, PGB, en nog veel meer!

Meer handige tips voor als je plotseling (on) oeps… 😀 ik bedoel eenhandig wordt lees je de volgende keer! 😀

Heb je zelf nog een tip? Mail ze ons: redactie@scouters.nl

********************

In aflevering 2 vertel ik o.a. over eten, drinken en de afwas

Aflevering 3 gaat o.a. over het aandoen van een bh, broek, sokken (steunkousen)

In aflevering 4 vertel ik over schoenen aandoen met één hand, over verschillende soorten veters en over het strikken van veters met één hand.

 

Keuzehulp pijl

Keuzehulp

Draaien en verplaatsen in bed

Wat voor soorten hulpmiddelen zijn er om te draaien en verplaatsen in bed en waar let je op? We scoutten de beste hulpmiddelen voor je en zetten de verschillende mogelijkheden op een rij in een onafhankelijke keuzehulp.

Bekijk keuzehulp

Gerelateerde hulpmiddelen

Op Scouters vind je meer dan duizend hulpmiddelen om je te helpen bij dagelijkse activiteiten en om beperkingen te compenseren die worden veroorzaakt door een handicap, ouderdom, ziekte of letsel.