Zeven vragen (en antwoorden) over de ZelfredzaamheidsRadar van Scouters: Ik wil beter…

10 mei 2023 - Door: Francis

1. Is de ZelfredzaamheidsRadar evidence based?

De ZelfredzaamheidsRadar is gebaseerd op de goed gevalideerde en als betrouwbaar beoordeelde Care Dependency Scale (CDS). Meer weten? Download dan hierde publicatie ‘Beoordelen zorgafhankelijkheid met de Care Dependency Scale (CDS). Een handleiding’ van Ate Dijkstra, Judy Smith en Margaret White (2021).

2. Waar kan ik uitleg vinden over de 15 domeinen?

In de onlineversie van de ZelfredzaamheidsRadar zie je in de linker kolom de 15 domeinen. Als je op zo’n domein klikt (bijvoorbeeld ‘Eten en drinken’), verschijnt er een korte omschrijving van dat domein. Je kunt ook dit filmpje bekijken. 

3. Ik begrijp niet goed wat er wordt bedoeld met het domein ‘Normbesef’

Dat is inderdaad een lastige. De omschrijving van dat domein is: ‘Ik kan mijn persoonlijke belangen en behoeften zodanig verwoorden, dat anderen er rekening mee houden’. Het gaat dus over het rekening (kunnen) houden met anderen en er voor (kunnen) zorgen dat anderen rekening houden met jou. Heel praktisch moet je dan denken aan het niet te hard zetten van je TV, een beetje normaal gekleed en gewassen zijn, je huis redelijk fris en op orde houden, niet amicaal of aanrakerig zijn etc.

4. Hoe vaak en wanneer moet je de ZelfredzaamheidsRadar invullen?

In principe net zo vaak en op welk moment als dat jij vindt dat het zinvol is. Maar het kan bijvoorbeeld zijn dat je bij een zorgorganisatie werkt die van jou als zorgverlener vraagt om de ZelfredzaamheidsRadar voor of bij de zorgstart in te vullen en dat na een vaste periode te herhalen.

5. Hoe bewaar ik mijn scores?

De website bewaart je scores niet. Dus als je de website afsluit is alles weg. Wil je de score toch bewaren, klik dan rechtsboven op het downloadtekentje (wolkje met een pijltje er onder). Dan wordt er een .pdf gemaakt. Die kun je bewaren, doorsturen, printen, in een digitaal dossier voegen, etc.

6. Is het doel dat je uiteindelijk voor alle domeinen een 5 scoort ‘geheel zelfredzaam’

De ZelfredzaamheidsRadar maakt inzichtelijk waar je geheel of minder zelfredzaam bent. Het kan echter heel goed zijn dat je met een lage score op een bepaald domein erg tevreden bent. Bijvoorbeeld omdat je alles al hebt geprobeerd, het domein voor jou geen prioriteit is of je je energie liever in een ander domein stopt. Dus een 5 op alle domeinen hoeft geen doel op zich te zijn.

7. Soms twijfel ik of ik bijvoorbeeld een 2 of 3 moet scoren. Hoe precies komt dat?

De ZelfredzaamheidsRadar is een meetinstrument, dus die score betekent ook echt wat. Je kunt het instrument namelijk ook voor wetenschappelijk onderzoek gebruiken. Anderzijds is de ZelfredzaamheidsRadar ook een bewustwordingsinstrument: hoe zelfredzaam ben ik, waar liggen nog mogelijkheden voor zelfredzaamheid en hoe krijg ik dat voor elkaar? En bij dat laatste is de precieze score (ergens tussen de 1 en de 5) wat minder belangrijk.

Je vindt de ZelfredzaamheidsRadar hier. Meer artikelen over de ZRR vind je via de website van Scouters.

Foto: Unsplash

Vrouw werkt op haar laptop voor het open raam.

Een reactie toevoegen

* Verplicht veld
** Verplicht veld, je e-mail adres wordt niet getoond op de site