Over toegankelijkheid gesproken

26 augustus 2016 - Door: Bart van der Dussen

“Mooi, bijzonder en liefdevol feestje gisteren! Vooral de muziek was helemaal te wauw! Met de rolstoel wat minder toegankelijk.. Ook op de dansvloer bleek de aanwezigheid van de rolstoel niet gewenst. Ondanks dat heb ik genoten!” Zo begon mijn feedback over een beach feest waar ik met mijn rolstoel heen ging omdat het ver lopen was en ik wilde kunnen zitten als ik te moe was. De meeste mensen dansten op blote voeten. Zo begon ik ook. Tot ik pijn in mijn voeten kreeg.

Bart van der Dussen

 

Door Bart van der Dussen

Toegankelijkheid op de dansvloer

Ik was lekker aan het dansen, op mijn manier, in mijn rolstoel en werd door de vrouw van de DJ verwezen van het midden van de dansvloer naar de kant, waar nog ergens een andere rolstoel en een driewielfiets bleek te zijn. Toen ik via Facebook mijn ongenoegen uitte over de toegankelijkheid van de dansvloer, leverde dat allerlei, vooral verontwaardigde reacties op van bevriende mensen, de meesten ook aanwezig op het feest. Dat ging met name om het ongeloof dat ik van de dansvloer af was gehaald met mijn rolstoel.

Ik ben vaak geneigd me dan maar aan te passen. Desnoods meer te gaan staan en lopen dan ik eigenlijk aan kan. Met de gedachte dat niet iedereen op deze wereld is ingesteld op toegankelijke plekken, zoals dansvloeren. Nou had ik er ook voor kunnen kiezen om maar thuis te blijven, maar ik ben niet de persoon die zich laat tegenhouden door zijn beperking.

Offer

toegankelijkheid dansvloer“Er zijn situaties dat je beperking een hindernis voor anderen kan zijn”, waren de woorden van de DJ die reageerde tijdens zijn vakantie nadat hij een telefoontje had gehad. Hij vervolgde zijn betoog: “En geloof me….. Iedereen heeft zo zijn beperkingen. Iedereen zal regelmatig moeten wijken of een offer maken omdat het beter is voor het geheel. Ik snap echt wel je teleurstelling maar ik hoop van harte dat je de hele situatie ook vanuit mijn perspectief kunt zien. Zolang die ruimte er is en we in gesprek blijven is er altijd een oplossing te vinden.”

Dat laatste ben ik met hem eens, dat er altijd een oplossing te vinden is als je in gesprek blijft..

Voorbereiding is het halve werk

Het bovenstaande illustreert voor mij dat de gedachte dat toegankelijkheid beperkt is de grootste beperking is. Er is van alles mogelijk als je je goed voorbereidt. Op internet en via apps is van alles te vinden op het gebied van toegankelijkheid. Je kunt de organisatie bellen over de mogelijkheden je voort te bewegen met je rolstoel. Een rolstoel neemt voor het geheel meer ruimte in maar er is altijd een oplossing. Het accepteren dat ik met mijn rolstoel niet alle ruimte in kan nemen ten koste van anderen was uiteindelijk goed mogelijk. Het lag niet aan mij als persoon dat ik van de dansvloer was gehaald maar de toenemende drukte werd een bottleneck.

Behalve mezelf te verdiepen in de mogelijkheden als rolstoeler me op een plek te begeven, is het uiteraard ook belangrijk dat er vanuit een locatie heel duidelijk gecommuniceerd wordt over de toegankelijkheid voor mensen met een beperking. Of dat nou gaat om een werkplek, een horecagelegenheid of een ander openbaar gebouw. In mijn geval was het heel fijn geweest als de DJ vooraf duidelijkheid had verschaft over de mogelijkheden om me met een rolstoel op de locatie goed voort te kunnen bewegen..

Zoektips voor toegankelijkheid

Ik ben op het internet gaan speuren naar sites met nuttige informatie over toegankelijkheid. Er zijn apps en sites waar je mee geholpen kan zijn, bijvoorbeeld de site van Accessibility en de onderstaande apps Ongehinderd en Sportdrempelvrij.

Doe er je voordeel mee!

Reacties (1)

  • Door Claudia op 28 augustus 2016

    In laat me ook nergens weg houden alleen omdat ik in n rolstoel zit. Ik ga op festivals niet in mijn rolstoel t rolstoel podium op. Als ik er echt niet doorkom pas ?. Laat je niet kisten en blijf echt leuke dingen doen. Liefs ...

Een reactie toevoegen

* Verplicht veld
** Verplicht veld, je e-mail adres wordt niet getoond op de site