Super thrillseeker

01 december 2017 - Door: Henriette Nooren

Er zou zoiets bestaan als een ‘thrillseeker-gen’. Ook zonder testen weet ik dat ik dat niet heb. Zelfstandig in mijn elektrische rolstoel naar buiten gaan vind ik eng.

Door Henriëtte Nooren

Henriette Nooren - blog ScoutersJaren geleden, toen ik nog werkzaam was in de gevangenis bij de financiële administratie, hadden wij jaarlijks met collega’s een teamdag. Daarvoor was een keer attractiepark De Efteling uitgekozen. Ik vind dat heel leuk met al die prachtige sprookjes: Het land van Laaf, Droomvlucht, het Sprookjesbos. Maar er zijn ook een aantal attracties waar ik toen al niet zo gecharmeerd van was, zoals de stalen achtbaan De Python, de houten achtbaan Joris en de draak, de overdekte achtbaan Vogel Rok, het vervloekte huis Villa Volta.

In de attracties zonder wachten…

Een fantastische verrassing die dag was voor ons wel, dat de broer van Inge hier in de Efteling werkte als manager bij al deze akelige attracties, waardoor hij ons deze attracties ook achter de schermen kon laten zien.

Bovendien mochten wij in alle attracties zonder in de wachtrij te hoeven staan. Dat was een hele leuke eer!

Maar voor mij dus eigenlijk niet. Normaal gesproken sta ik al zwevend van angst naar de attracties te kijken, laat staan dat ik er vrijwillig zelf inga. Toch heb ik het nu echt gedaan, ik ging in alle enge dingen. Ik word gelukkig nooit ziek, ik heb geen hoogtevrees, maar ik ben gewoon erg bang. Wel heb ik gegild of mijn leven er vanaf hing, zo erg dat onze collega Harrie zich verwonderd afvroeg hoe het in godsnaam mogelijk was dat ik zo hard kon gillen. Enfin, dit doe ik nooit meer!

De wetenschap

Laatst deed men bij Galileo, een wetenschappelijk programma gepresenteerd door Luuk Ikink, een onderzoek naar het thrillseekersgen.

Ze lieten een man zien, die vrijwillig in een hele hoge kraan, wel 30 meter of hoger, klom om gezellig daar naar beneden te kijken. En er was een reporter die ook deze klim maakte, maar hij was bang. Hij heeft het ook opgegeven en klauterde terug naar beneden.

Na deze klimacties werd van beide mannen het bloed wetenschappelijk getest, om het thrillseekersgen vast te stellen. Uiteindelijk bleek, zoals te verwachten, dat de reporter het gen niet had. Maar de Dappere man had het ook niet! . Heel vreemd, maar goed ik heb het ook niet. Dit weet ik zo wel en ik hoef het dus niet door de wetenschap vast te laten stellen.

Beren op de weg..

Ik vind het zelfs eng om met mijn elektrische rolstoel zelfstandig naar buiten te gaan. Wil ik bijvoorbeeld een boodschapje halen bij de Jumbo, dan bedenk ik in mijn hoofd van alles. Oh nee, wanneer ik dan naar buiten ga, gaat Klaasje (onze kat) misschien met me mee naar buiten en zij kan niet terug in de tuin en oh jee, dat is een probleem. En als ik wel zonder Klaasje naar buiten zou kunnen, dan zijn er allerlei ongelijke wegen op weg naar de Jumbo en moet ik een hele drukke weg oversteken. Dat vind ik eng!

Mocht ik het toch redden tot aan de Jumbo, dan ben ik al blij. Als ik iets niet zou kunnen pakken, dan zou ik aan iedereen hulp kunnen vragen, dat is geen probleem. De terugweg is misschien ook geen probleem, behalve de drukke weg dan. Maar dan kom ik thuis en dan moet ik de sleutel in het sleutelgat zien te krijgen. Dat lukt nooit en… als het dan wel lukt en Klaasje rent naar buiten kan ik haar ook niet vangen, pffffff.

Kortom, allerlei beren op de weg. Misschien zijn deze beren niet realistisch, maar voor mij zijn ze er wel!

Misschien durf ik het ooit nog wel eens…

Reacties (1)

  • Door Hans op 02 december 2017

    Knap hoor dat je er vooruit kom en wat je fobie betreft daar is vast wel een oplossing voor en klaasje kan aan de ketting(arme poes) of een poeze riem groetjes en veel succes Vraag weet jij misschien een goede neuroloog in het Amphia ik had een hele goede dr stroy helaas met pensioen en nu hè ik de graaf gaat in maart met pensioen ik moet zelf een naam van een dokter noemen.( ik zit niet op dit medium)

Een reactie toevoegen

* Verplicht veld
** Verplicht veld, je e-mail adres wordt niet getoond op de site