Ik heb een hulpmiddel nodig, wordt dit vergoed?

Er is in de laatste jaren veel veranderd rondom de vergoedingen van hulpmiddelen. Steeds meer hulpmiddelen betaal je zelf. Veel kleine hulpmiddelen die jou het huishouden makkelijker maken, worden bijvoorbeeld niet vergoed. Ook eenvoudige loophulpmiddelen zoals krukken, een rollator en kleine hulpmiddelen in huis betaal je vaak zelf.

Andere hulpmiddelen die jij nodig hebt om te revalideren of om zelfstandig te kunnen wonen, worden vaak wel vergoed. Dat betekent niet dat we je adviseren altijd je hulpmiddel aan te vragen. Het voordeel van zelf aanschaffen en betalen is dat je zelf kunt kiezen en niet hoeft te wachten op een goedkeuring van instanties. Natuurlijk is het wel fijn zijn als een hulpmiddel wordt vergoed, daarom hieronder een overzicht van de vergoedingsmogelijkheden. Tot voor kort betaalde je een inkomensafhankelijke eigen bijdrage voor hulpmiddelen uit de WMO, maar sinds 2020 heeft de WMO een abonnementstarief van €19 per maand. Meer informatie lees je hier. Je kunt nog steeds ook met een PGB zelf een hulpmiddel aanschaffen. Informeer je hierover wel goed, hier zitten voor- en nadelen aan. Meer informatie vind je hier. 

Vergoedingen

Ik heb voor korte tijd een hulpmiddel nodig bij mijn behandeling of revalidatie

Als je net bent geopereerd of een blessure hebt, heb je misschien krukken, een rollator of andere eenvoudige loophulpmiddelen nodig. De vergoeding hiervoor hangt af van je zorgverzekering, maar je betaalt steeds meer zelf. Je kan deze eenvoudige loophulpmiddelen voor een korte tijd vaak lenen of huren, maar ook kopen, nieuw of tweedehands. Lenen en huren doe je vaak via een thuiszorgwinkel. Wat is het verschil tussen lenen en huren? Bij veel thuiszorgwinkels kun je een hulpmiddel lenen. Als je lid lid bent van een (thuiszorg)organisatie is lenen vaak gratis. Je betaalt dan natuurlijk wel het lidmaatschap van de (thuiszorg)organisatie, dus helemaal gratis is lenen niet. Bij huren betaal je huurkosten, vaak per dag of week. Als je van je zorgverzekeraar een vergoeding krijgt, moet je een hulpmiddel vaak in de thuiszorgwinkel lenen, huren of kopen waarmee jouw zorgverzekeraar een contract heeft. Vraag ernaar bij je zorgverzekeraar. Bij Independer vind je een overzicht van vergoedingen per verzekeraar.

Soms is het duurder om een hulpmiddel te huren dan te kopen. Lees er meer over verder op deze pagina onder ‘Hoe zit het met het betalen van een eigen bijdrage en eigen risico?’.

Andere hulpmiddelen die je gebruikt om goed te kunnen herstellen, worden meestal door je zorgverzekeraar vergoed. Dit is geregeld in de Zorgverzekeringwet (ZVW). Een grove beschrijving van de hulpmiddelen die in het basispakket vallen staan in de zorgverzekeringswet artikel 2.12,  een uitgebreidere uitleg vind je op het zvw-kompas. Denk hierbij aan een rolstoel of trippelstoel, een drempelhulp, een toiletverhoger, een douchestoel, een speciaal kussen, een aangepast bed zodat de thuiszorg je kan verzorgen, of aan een speciaal matras zodat je goed je bedrust kan nemen. Soms moet je hiervoor wel een eigen bijdrage betalen. En voor alle vergoedingen geldt dat je ieder jaar eerst je eigen risico betaalt. Bekijk het ‘Reglement hulpmiddelen’ en de polis van jouw zorgverzekering voor meer informatie over de mogelijkheden in jouw situatie. Bij Independer vind je een overzicht van vergoedingen per verzekeraar

Ik heb voor lange tijd een hulpmiddel nodig en ik woon thuis

Je wil boodschappen doen, maar kan niet goed lopen of fietsen waardoor de supermarkt niet zo makkelijk te bereiken is. Of je slaapkamer is boven, maar traplopen gaat erg lastig. Als je hulpmiddelen of aanpassingen nodig hebt om zoveel mogelijk zelf te kunnen doen, ook in en om huis, kan het zijn dat je gemeente dit voor een deel of helemaal vergoedt. Dit is geregeld in de

Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO), in natura of via een PGB. Of jij één van deze vormen vergoeding kan krijgen, hangt af van waar je woont, van welke regelingen je gemeente gebruik maakt. Bezoek het WMO-loket van jouw gemeente voor meer informatie. Je vindt een overzicht van de contactgegevens van alle WMO-loketten in Nederland bijvoorbeeld op Alleszelf.nl. Elke gemeente bepaalt zelf hoe ze beoordelen of en welk hulpmiddel jij vergoed krijgt.

Ook als je zorg uit de WLZ krijgt en je woont thuis, krijg je mobiliteitshulpmiddelen vergoed van de gemeente. Als je in een instelling woont, worden je hulpmiddelen vergoed uit de WLZ. Lees hier meer informatie.

jacqueline-leendersTip van ergotherapeut Jacqueline

“Wist je dat een ergotherapeut met jou kan meedenken over de juiste oplossing, de keuze voor een hulpmiddel en je aanvraag? Marijke Verbeek vertelt je hier meer over in dit Scouters artikel. Je kunt ook een kijkje nemen op de site van beroepsvereniging Ergotherapie Nederland.”

Jacqueline Leenders, ergotherapeut

 

 

Ik heb voor lange tijd een hulpmiddel nodig en ik woon in een zorginstelling

Hulpmiddelen die je voor lange tijd nodig hebt als je in een zorginstelling woont, worden vergoed vanuit de Wet langdurige zorg (WLZ). Je leest er meer over op Zorgen.nl en op de website van de overheid.

Ik heb een hulpmiddel nodig om te kunnen werken

Je bent er samen met jouw werkgever verantwoordelijk voor dat jij naar je werk kan gaan en je werk goed kan doen. Ook als je een blessure hebt. Ben je langer dan een jaar geblesseerd of heb je een handicap? Dan kan het zijn dat de aanpassingen en hulpmiddelen voor op je werk (deels) worden vergoed door het UWV (vanuit de Wet sociale werkvoorziening (WSW)). Hieraan zijn wel voorwaarden verbonden. Ook goed om weten: je kan geen vergoeding krijgen als je het hulpmiddel al voor je aanvraagt hebt aangeschaft. Jij of je werkgever kan hierover meer te weten komen bij het UWV.

Ben je zelfstandig ondernemer? Ook dan kan het zijn dat de aanpassingen die je gebruikt, worden vergoed. Maar ook dan alleen als je voldoet aan de voorwaarden. Lees erover op de website van het UWV voor ondernemers.

Waar moet ik op letten voordat ik een vergoeding aanvraag?

Soms krijg je een (gedeeltelijke) vergoeding, maar dat hangt af van je situatie, je verzekering en gemeente. Goed om te weten voordat je een vergoeding aanvraagt:

  • Eerst je vergoeding, dan de aanschaf
    Hulpmiddelen en aanpassingen worden meestal achteraf vergoed. Als je wil weten of jij een vergoeding kan krijgen, is het daarom verstandig om hier naar te informeren voordat je iets koopt of laat aanpassen.
  • Zorgverzekeraar, gemeente of UWV werken met vaste leveranciers
    Je kan lang niet altijd het hulpmiddel vergoed krijgen dat jij het liefste wil. Niet omdat het dan te duur is, maar omdat verzekeraars, gemeenten en het UWV veel met vaste leveranciers werken. Dat is natuurlijk niet altijd prettig, want je weet zelf heel goed waarvoor je het hulpmiddel gaat gebruiken en wat dus het beste bij jou past. Geef daarom de moed zeker niet op om je voorkeur aan te blijven geven en uit te leggen waarom dat hulpmiddel of die aanpassing voor jou het beste is. Als iedereen dit doet, kan deze manier van werken en inkopen misschien veranderen.
  • Eigen bijdrage huur kan duurder zijn dan koop
    Het kan zijn dat je een eigen bijdrage moet betalen voor het gebruik van een hulpmiddel, bijvoorbeeld als maandelijks bedrag. Afhankelijk van het aantal maanden dat je het hulpmiddel gebruikt, kan het zijn dat de kosten hoger oplopen dan wanneer je het hulpmiddel zou kopen. Dit is bij de gemeente eigenlijk niet meer zo relevant omdat je tegenwoordig een vast bedrag van 19 euro (abonnementstarief) betaalt voor al je hulpmiddelen samen. Huren bij de zorgverzekeraar kan nog wel oplopen, dus informeer je daar goed over. Vaak is kopen op de lange termijn voordeliger.

Hoe zit het met het betalen van een eigen bijdrage en eigen risico?

Krijg je een vergoeding van je zorgverzekeraar? Dan krijgt je te maken met je eigen risico. Je betaalt dan meestal aan het hulpmiddel tot een bepaald bedrag, als je dat nog niet hebt opgemaakt dit jaar. Lees er meer over op de website van de overheid.

In sommige gevallen betaal je ook een eigen bijdrage voor je hulpmiddel of hulp, als het hulpmiddel wordt vergoed door je zorgverzekeraar. Je aanvullende verzekering vergoedt soms (een deel van) de eigen bijdrage. Informatie hierover vind je in het reglement hulpmiddelen van je zorgverzekeraar. Vraag hiernaar bij je eigen zorgverzekeraar.

Als je een hulpmiddel vergoed krijgt van je gemeente, betaal je een vast abonnementstarief van 19 euro per maand. Dat is in elke gemeente en voor iedereen hetzelfde.

Goed om te weten is dat deze eigen bijdrage niet aftrekbaar is bij je inkomstenbelasting, maar de kosten voor hulpmiddel als je die zelf koopt soms wel. Lees meer over de aftrek van hulpmiddelenkosten op de site Meerkosten.nl van Ieder(in) >

Wat is het voordeligst: een eigen bijdrage betalen of zelf kopen?

Soms is het voordeliger om zelf een hulpmiddel te kopen, dan dit te lenen, huren of leasen. Ook als je hiervoor een vergoeding van je zorgverzekeraar of gemeente krijgt maar wel een eigen bijdrage betaalt. Bij de gemeente betaal je een vaste eigen bijdrage van €19 voor al je hulpmiddelen, dus voor kleine WMO hulpmiddelen koop je beter zelf. Let altijd op waarvoor je tekent, want contracten lopen soms door, ook als je het hulpmiddel niet meer kan gebruiken en zijn pas te stoppen bij overlijden.

Om je te laten zien hoe dat precies zit, geven we je hier onder 2 voorbeelden.

Je hebt krukken nodig om te herstellen van een operatie

Krukken kan je huren, lenen en kopen. Veel thuiszorgwinkels zeggen dat huren voordeliger is dan kopen, maar dat is lang niet altijd het geval. Je ziet het aan het volgende voorbeeld:

Stel: je hebt 2 krukken nodig voor 6 weken. De huur van krukken ligt vaak tussen de 4 en 10 euro per week en dan krijg je de meest simpele krukken mee. Als we uitgaan van 4 euro per week, betaal je voor 6 weken dus 24 euro. Nieuw kosten deze zelfde krukken ongeveer 25 euro voor een paar. Dat scheelt dus maar 1 euro! En als je de krukken niet meer nodig hebt, kan je ze weer tweedehands verkopen. Laten we het niet hopen, maar het kan natuurlijk zo zijn dat jij of iemand in jouw omgeving, later nog eens krukken nodig heeft. In dat geval heb je de aanschaf er lang en breed uit. Op tweedehandssites als Marktplaats kan je bovendien al krukken kopen voor 12,50 euro. Dat is nog voordeliger dan nieuw kopen via een thuiszorgwinkel of webshop.

Je hebt een scootmobiel nodig om je boodschappen zelf te kunnen blijven doen

Stel: je hebt voor lange tijd een scootmobiel nodig die je via je gemeente hebt aangevraagd. Je betaalt er een maandelijkse eigen bijdrage van 19 euro voor. Hiervoor wordt de scootmobiel ook onderhouden en verzekerd. Als je dezelfde scootmobiel zelf koopt, kost je dat ongeveer 1.000 euro. Dan moet je ook zelf de verzekering, onderhoud en de pechhulp betalen. Het grote voordeel is wel dat als je de scootmobiel zelf koopt, hij van jou is en niet van de gemeente. Als je de scootmobiel niet meer nodig hebt, dan kun je deze tweedehands verkopen. Zo kun je een deel van het aankoopbedrag terugverdienen. Anders zul je je scootmobiel terug moeten geven aan je gemeente.

Kan ik een tegemoetkoming krijgen voor de kosten die ik maak omdat ik een handicap heb?

Als je voor lange tijd of voor altijd een handicap hebt, heb je waarschijnlijk veel kosten aan je eigen risico, reizen naar het ziekenhuis en hulpmiddelen om zoveel mogelijk zelf te kunnen doen. Je kan hiervoor soms een tegemoetkoming aanvragen. Op meerkosten.nl lees je meer over tegemoetkomingen en regelingen rond vergoedingen. Dit een website van Ieder(in), een koepelorganisatie voor mensen met een beperking.

WWW-wijzerKinderhulpmiddelen en vergoedingen

Hoe zit het met kinderhulpmiddelen en vergoedingen? Dat zochten de onderzoekers achter de WWW-wijzer al eens voor je uit. Bekijk de informatie over wetgeving en vergoedingen en nog veel meer over ouderschap van een kind met een beperking op de website van (Sch)ouders.

Bezoek WWW.schouders.nl

Vergoeding per hulpmiddel: wat wordt waar vergoed?

Ga jij een hulpmiddel aanvragen? Zorg dat je goed voorbereid bent. Onderstaand overzicht helpt je op weg, maar je ergotherapeut of revalidatiearts kan je persoonlijk nog verder op weg helpen. Want of jouw hulpmiddel wordt vergoed hangt niet alleen af van het hulpmiddel zelf, maar ook van jouw persoonlijke situatie, welke hulpmiddelen je nog meer hebt en van je verzekering of woonplaats.

Hulpmiddel Aanvragen bij
45 km auto Gemeente: WMO

CIZ: WLZ

Anti decubitus rolstoelkussen Gemeente: WMO

CIZ: WLZ

Anti decubitus stoelkussen Zorgverzekering
Boekenstandaard Geen vergoeding
Boodschappentrolley Geen vergoeding
Loopfiets volwassenen Zorgverzekering
Elektrische loopfiets volwassenen Gemeente: WMO
Rolstoelaandrijving Gemeente: WMO

CIZ: WLZ

Scootmobiel Gemeente: WMO

CIZ: WLZ

Steunkousen aantrekhulp Zorgverzekering
Tandem Gemeente: WMO

CIZ: WLZ

Duofiets Gemeente: WMO

CIZ: WLZ

Traplift Gemeente: WMO

CIZ: WLZ

Wandelstok Geen vergoeding

Persoonlijk advies en hulp

Kom je er niet uit of heb je een persoonlijke vraag? Je kan je vraag of dilemma altijd aan andere scouters voorleggen in de Facebook-groep van Scouters.

Aanmelden voor de Facebook-groep

Ben je lid van een patiëntenorganisatie? Daar kan je vaak ook terecht voor vragen en advies. Je kan ook de hulp inschakelen van iemand van een belangenorganisatie, zoals Ieder(in), ANBO en Mezzo.

Vragen en meldingen over je aanvraag bij Ieder(in)

Ieder(in)Heb je een hulpmiddel aangevraagd en krijg je niet wat je echt nodig hebt? Je kan je vragen en meldingen hierover altijd kwijt aan het Nationale Zorgnummer van de belangenorganisatie Ieder(in). Het Nationale Zorgnummer bereikbaar op werkdagen tussen 09.00 en 17.00 uur via telefoonnummer 0900-2356780 (20 cent per gesprek). Als een eenvoudig advies niet voldoende is, dan word je doorverwezen naar het Juridisch Steunpunt van Ieder(in). Het Juridisch Steunpunt kan zelf onderzoek doen (dossieronderzoek) en adviseren  bij complexe procedures.

ANBOPersoonlijke hulp bij aanvragen en vergoedingen bij ANBO

Je persoonlijke vraag over het aanvragen van een hulpmiddel of over vergoedingen kan je ook stellen aan ANBO, belangenbehartiger voor ouderen. Dat kan op 2 manieren. Door te bellen met de Raadslijn, op werkdagen tussen 10.00 en 15.00 uur via het telefoonnummer 0348 46 66 88 of een mail naar raadslijn@anbo.nl. Ben je zelf lid van ANBO? Dan kan je ook gebruik maken van persoonlijk advies van een ANBO consultent. Dit is een getrainde vrijwilliger die jouw thuis kan helpen om een aanvraag in te vullen bijvoorbeeld. Lees meer over Raad en Daad op de website van ANBO.

MezzoAdvies voor mantelzorgers bij Mezzo

Ondersteun je iemand met een bewegingsbeperking en kom je er niet uit met jouw gemeente over een aanvraag? Voor juridisch advies kan je terecht bij Mezzo, belangenbehartiger speciaal voor mantelzorgers. Je kan contact opnemen met de Mantelzorglijn door te bellen naar 0900 – 20 20 496 (€ 0,10 per minuut), op werkdagen tussen 09.00 en 16.00 uur. Je kan je vraag ook stellen via de mail via mantelzorglijn@mezzo.nl.

Meer informatie over vergoedingen en aanvragen van hulp en zorg

Wil je meer weten over de wetten rond vergoedingen, zoals de ZVW, WMO, Participatiewet en WLZ? Er zijn in 2015 veel veranderingen doorgevoerd, waarover je online heel veel kan lezen. Maar veel informatie is lastig te begrijpen als je voor het eerst te maken krijgt met zorg. Ieder(in) heeft de veranderingen daarom in begrijpelijke taal uitgelegd. Je downloadt de informatie via de site van Ieder(in).

Je leest meer over vergoedingen en regelingen, ook specifiek in jouw situatie, op de site van het CAK. Het CAK regelt en incasseert jouw eigen bijdrage bij een vergoeding via de gemeente. Ook patiënten- en belangenorganisaties kunnen je meer vertellen over de regels rond vergoedingen. Vaak kunnen de professionals bij deze organisaties je persoonlijk advies geven. Je vindt een overzicht van patiënten- en belangenorganisaties op de gehandicapten-startpagina bijvoorbeeld.

Een overzicht van zorgaanbieders en hulpverleners bij jou in de buurt vind je bijvoorbeeld op de onafhankelijke websites KiesBeter en ZorgkaartNederland.nl.

Heb je een antwoord gekregen op jouw vraag?

We horen graag wat je van deze informatie vindt. Kunnen we iets verbeteren? Mis je informatie? Laat het ons weten!