We zijn er bijna!!

15 juni 2017 - Door: Karina Arbete

Nee, dit is geen verslag van een georganiseerde reis van senioren met auto en caravan door een land in Europa onder leiding van Martine van Os van Omroep Max. Ik heb geen caravan. Ook geen auto, trouwens en ik ga die caravan natuurlijk niet persoonlijk trekken. Maar, hoe gaan we het vakantiegeld dit jaar dan besteden? Ideeën genoeg: voor mij geen reisje naar een warm land, maar liever iets spectaculairs, zoals Alaska, IJsland, Zwitserland, of Lapland. Meestal komt het daar niet (meer) van en ga ik steeds naar dezelfde omgeving, circa 700 km ten noorden van Parijs.

Karina Arbete

 

Door Karina Arbete

La Piscine

Jarenlang ging ik van eind april tot begin september naar La Piscine. Heerlijk, elke dag in of aan het water. Zwemvliezen mee, want mijn armen zijn snel buiten werking en met een beetje beweging van je voeten blijf je boven en zink je niet naar de bodem. Je kunt er heel ontspannen mee zwemmen, vooral op de rug. In het begin kreeg ik er veel commentaar op van andere fanatiekelingen: dat was geen zwemmen, het stelde niks voor. Nou, probeer het maar eens. Het is best zwaar zwemmen voor je benen en in het begin houd je het maar een half baantje vol, maar als je het elke dag doet ben je op den duur een turbozwemmer en ga je iedereen voorbij. Wie het laatst lacht, lacht het best. Jaren later waren er veel meer zwemmers die zwemvliezen gebruikten. Het is een goede oplossing om je armen te ontlasten.

Le Jardin

Na La Piscine ging ik een aantal jaren naar Le Jardin, in dezelfde streek. Veel bloemen en planten, vlinders, vogels en ander (on-)gedierte. Ook best fijn, want de Directie kan mee. Ik drink geen alcohol, maar ik word wel graag elke morgen wakker met een kater – een rode of een witte, of allebei. De Directie bestaat uit katers Pirkko (12 jaar) en Honger (net 9 jaar geworden).

Pirkko is eigenlijk een (Finse) meisjesnaam, die de goddelijke, de verhevene betekent. Toen Pirkko de naam kreeg wist ik de betekenis niet, maar hij doet zijn naam echt eer aan: hij is goddelijk en verheven. Bij Honger ligt het natuurlijk voor de hand: meneer had honger. Hij zwierf rond in de buurt, samen met een andere kater en beide heren lustten wel de restjes van de twee katten die ik toen had. En heel veel brokjes erbij. Het was eind januari, het vroor 10° overdag en Honger was graatmager en helemaal kaal van kop tot en met staart. Hij leek wit te zijn, maar toen zijn haar ging groeien was dat rood. Zijn buikje is nu altijd gevuld en hij woont hier naar volle tevredenheid, maar ik kan hem toch niet Ex-Honger gaan noemen? Bij de dierenarts vroegen ze bij het chippen wel drie keer of hij echt zo moest heten. Het maakt Honger niets uit, zolang zijn etensbakje maar gevuld is.

La Maison

Na een aantal natte jaren in Le Jardin viel de keus op La Maison. De katers gaan weer mee en mijn eigen bed ook. De heren hebben elk een eigen rieten mand. Als het mooi weer is mogen ze daarin zitten en dan zet ik de manden buiten op een tafel, maar natuurlijk nooit in de volle zon. Pirkko heeft witte oren en die verbranden snel. De directie kan hier niet los buiten lopen, want er raast nogal wat verkeer langs (vooral politie, brandweer en andere voertuigen met zwaailichten en veel lawaai) en er is een druk kruispunt vlakbij. De winkels ook en dat is dan weer een voordeel. De heren vinden het best, zolang het personeel er maar naast zit. Ze bestuderen alles wat beweegt. Pirkko is de knapste van de twee: hij heeft ornithologie (vogelkunde) gestudeerd. Zittend of liggend in de vensterbank observeerde hij de vogels die aan het door het personeel in de struiken opgehangen voer knabbelden. Koolmezen, roodborstjes en andere soorten vogels waarvan ik de naam niet weet. Pirkko´s specialiteit is de schijtlijster – hij is er zelf ook een. Dat was in het vorige Maison.

NoordkaapNoordkaap met kunstwerk De Hemelpoort

Haha, heb je ´m door? Karina Arbete gaat niet naar Tegelen of Balkonië, want die laatste heeft ze niet. Wel tegels in de tuin. Na de jaren in La Piscine (het zwembad), Le Jardin (de tuin) en La Maison (het huis) wordt het de volgende keer Desmaisons, ook 700 km ten noorden van Parijs. Kijk maar eens waar je dan uitkomt: in het noorden van ons land, in dit geval de provincie Groningen. Groningen heeft een eigen Noordkaap met Hemelpoort (kunstwerk). Er gaat niets boven Groningen, zeggen we hier altijd. Welke plaats wordt bedoeld met Desmaisons?

Ik houd wel van reizen en zou dat ook graag willen, maar mijn lichaam kan dat niet meer hebben en mijn portemonnee ook niet. Een groot deel van het vakantiegeld gaat de laatste jaren op aan het eigen risico in de zorg en andere onvermijdelijke uitgaven waar eigenlijk geen geld meer voor is. Daarom vier ik maar vakantie in mijn hoofd.

De Directie en Karina wensen iedereen net zo´n fijne vakantie!

Een reactie toevoegen

* Verplicht veld
** Verplicht veld, je e-mail adres wordt niet getoond op de site