We maken er een potje van in de zomer

20 juli 2017 - Door: Karina Arbete

Koken vind ik niet zo´n probleem, maar al die afwas na afloop, daar heb ik liefst zo weinig mogelijk van. En dan heb ik ook nog hulp bij de afwas: een vaatwasser die ooit door mijn jongste neef van toen 14 de naam Bertha kreeg. Ik ben nog steeds heel blij met haar, al hoeft ze niet alle dagen af te wassen. Dat doe ik ongeveer 2 tot 3 keer per week, pas als de machine vol is.

Karina Arbete

 

Door Karina Arbete

Ik woon alleen en ik gebruik mijn bordje voor de boterham en de beker voor de melk tot de volgende afwas. Ik ben altijd op zoek naar manieren om de afwas te beperken. Dat kan ook, door alle ingrediënten in een en dezelfde pan te bereiden. Er letterlijk één potje van maken.

Alles in één pan

Voor het koken kijk ik wat ik in huis heb. Ik houd niet van boodschappen doen en ik heb altijd grote voorraden. Ik kook regelmatig alle losse ingrediënten – aardappelen, vlees en groente – gewoon in één pan. Klontje boter laten smelten in de pan, of een laagje olie en dat even opwarmen. Rauwe aardappelen snijd ik in partjes en die gaan als eerste in de pan, want die moeten het langste koken. Blijven omscheppen om aanzetten te voorkomen en dan rul gehakt erbij. Even meebakken, uienringen toevoegen, kruiden en eventueel tomatenpuree, wat zout of (een deel van) een bouillonblokje. Een paar eetlepels water toevoegen en dat later aanvullen als er te veel vocht is verdampt. Als laatste voeg je de kleingesneden groente toe: bijvoorbeeld kleine roosjes bloemkool, fijngesneden kool of andere groenten van het seizoen. Je kunt ook mengen: wat bloemkool, plakjes wortel, prei of andere groenten. Wortel voeg je eerder toe, want dat moet langer koken. Het idee van een tajine, de Noord-Afrikaanse schotel met puntige deksel waaraan je ook steeds dingen toevoegt en die zou je er ook voor kunnen gebruiken. Met bruine bonen, linzen, kikkererwten, of kapucijners is de maaltijd nog voedzamer. Een lauwwarme bonenschotel is in de zomer gemakkelijk en lekker.

Jonnie-Boerkruiden

Ik ben erg zuinig met zout, maar ik gebruik wel goede kruiden. Ik zou graag een keer in de Librije in Zwolle met tien Michelinsterren willen eten, maar dat kan ik me niet veroorloven en het is ook veel te ver weg. Gelukkig heeft de kok van de Librije, Jonnie Boer, samen met Euroma, een serie kruidenmengsels op de markt gebracht. Allemaal zonder zout, E-nummers en andere toevoegingen. Er zijn 15 soorten, waarvan ik er een aantal heb. Ik maak geen nasi of bami meer met pakjes of zakjes, maar met een kruidenmengsel van Jonnie Boer.
Voeg ook eens wat kruiden toe aan de gebakken aardappelen voor een lekker smaakje. Of kruid je vlees (bijvoorbeeld speklapje) of groenten (zoals kool, prei, boontjes) met curry madras.

Op de website met het assortiment van de Jonnie-Boerkruiden vind je ook recepten.

De kruiden van Jonnie Boer zitten in groten metalen busjes en ze zijn te koop bij de grotere supermarkten, zoals Albert Heijn en Jumbo. Ook geschikt om vlees mee te marineren, bijvoorbeeld voor de barbecue. Op YouTube laat Jonnie Boer zien wat de kruidenmengsels zijn en wat je er mee kunt doen.

Slaatje

Voor warme dagen is een Slaatje (pdf-bestand) altijd lekker. Je kunt het van tevoren klaarmaken, zodat je niet aan het eind van een hete dag moet koken. Lekker bij de barbecue, of als broodbeleg. Oude aardappelen die nodig op moeten verwerk ik vaak in een slaatje en daarna ga ik een rondje bellen met mijn vaste afnemers. Die komen dan hun bakje met slaatje later ophalen.

Vier keer per week bloemkool en soep

Als je alleen bent eet je van een bloemkool wel vier tot vijf keer. Je kunt variëren met verschillende kruiden, geraspte kaas of een zelfgemaakt sausje, zodat het iedere keer anders smaakt. Ik kook bloemkool vaak in ruim water met een stukje van een bouillonblokje. Na het koken vis ik de gare roosjes eruit om op te eten en van het vocht maak ik soep. Voeg aan de bouillon overgebleven gare stukjes aardappel, wat crème fraîche of kookroom toe, doe dat even in de blender en je hebt een heerlijke, gebonden soep. Daarna kun je gehaktballetjes en/of bijvoorbeeld gefruite uienringen en wat kruiden toevoegen voor extra smaak.

Eet smakelijk!

Een reactie toevoegen

* Verplicht veld
** Verplicht veld, je e-mail adres wordt niet getoond op de site