images (11)

Zitten in bed

Een boek lezen, tv kijken of nog even bijpraten voor het slapen. Hoe zit je goed en comfortabel in bed, om dit te kunnen doen? En hoe ga je makkelijk zitten in bed? Ook als je een blessure of handicap hebt?

Gaan zitten in bed

Hoe kom je makkelijk te zitten vanuit een liggende houding? Om je makkelijker af te zetten met je voeten, kan het fijn zijn om antislipsokken te dragen. Een antislipmatje ter hoogte van je voeten kan ook een oplossing zijn. Als je laken of pyjama bovendien van glad materiaal is, gaat naar boven bewegen makkelijker. Lees hier meer over op de pagina over liggen en draaien in bed >

Extra steun bij het omhoog komen in bed kan ook prettig voor je zijn, zeker als je weinig kracht hebt in je benen. Je kan hiervoor een bedbeugel, bedpapegaai (ook wel bedgalg genoemd) of bedtouwladder gebruiken. Een bedbeugel is een losse ijzeren constructie die je onder je matras vastzet. Niet alleen handig om je aan op te trekken, maar ook voor je veiligheid in bed: je kans op vallen wordt kleiner. Een papegaai en touwladder zijn allebei grote handvatten aan een touw. Een papegaai hangt boven je hoofd. Je kan ‘m aan je plafond, de muur of je bed bevestigen maar ook los naast je bed plaatsen. Een touwladder bevestig je vaak aan het uiteinde van je bed. Vanuit een liggende houding trek je je via de ladder omhoog. Handig zijn de ‘treden’ waardoor je je goed stukje bij beetje omhoog kan trekken.

Een andere oplossing is een verstelbaar bed. Dan is bijvoorbeeld je matras bij je bovenrug omhoog te verstellen. Zo kan je gaan zitten met minimale krachtinspanning. Je kan dan ook nog kan een bedbeugel, bedpapegaai of bedtouwladder gebruiken. Hiermee kan je jezelf ondersteunen om rechter te gaan zitten of stabiel in en uit bed te stappen.

Hulpmiddelen bij het zitten in bed

Wist je dat er allerlei hulpmiddelen zijn om goed te zitten in bed? Super handig! Bekijk alle innovatieve hulpmiddelen.

Comfortabel zitten in bed

Misschien zijn een paar extra kussens voor jou al genoeg voor extra ondersteuning. En met een verstelbaar bed heb je ook een stevige ondersteuning van je rug, nek en hoofd. Andere oplossingen:

  • Een losse rugsteun, bijvoorbeeld voor tijdelijk gebruik of om mee te nemen op vakantie. Deze zet je los op je bed en is met de hand verstelbaar, op dezelfde manier als verstelbare tuinstoelen.
  • Een rugkussen. Dit stevige kussen heeft vaak 2 rechte en één schuine kant (driehoekvormig) en staat daarmee stevig in bed. Een extra groot kussen kan ook een oplossing zijn. 

Eten in bed

Je wil lekker ontbijten op bed. Of je moet bedrust houden en eet daarom op bed. Hoe doe je dat handig, zonder knoeien? Een stevig dienblad kan helpen. Deze kan je naast je neer zetten, maar nog beter is het om die op je schoot te zetten. Door links en rechts van je benen bijvoorbeeld kussens, boeken of plankjes te plaatsen, kan je het dienblad iets verhogen. Zo blijven je benen vrij en wiebelt het dienblad niet. Er zijn ook speciale beddienbladen. Dit zijn dienbladen die meestal van kunststof gemaakt zijn, om op schoot te zetten in bed.

Een bedtafel kan eten op bed ook makkelijker maken: een tafeltje met aan één kant tafelpootjes en meestal ook wieltjes. Doordat de tafel aan één kant open is, draai je het tafeltje gemakkelijk op schoothoogte. Een bedtafel is niet alleen handig voor het eten, maar ook om een boek op te leggen en aan te werken of schrijven. Je kan die ook vrij makkelijk zelf maken, bijvoorbeeld met behulp van deze instructie.

Heb je meer tips of wil je je ervaring delen?

Heb je meer tips en oplossingen bij het zitten in bed? Of heb je ervaring met één van deze oplossingen of aanvragen die je graag deelt? We vullen de informatie graag aan met jouw tips.

Deel jouw ervaring of vraag in de Facebook-groep

Tip de Scouters redactie