Aan- en uitkleden

Orthopedische schoenen

Orthopedische schoenen: Regels & rechten

 


Orthopedische schoenen zijn persoonsgebonden hulpmiddelen, ze ondersteunen je bij het lopen en kunnen deels problemen compenseren zoals een licht beenlengte verschil, afwijkingen aan je voet of instabiele enkels. Orthopedische schoenen worden op maat gemaakt en veelal vergoed als hulpmiddel vanuit de basisverzekering. Voorwaarde is dat je een chronische aandoening hebt en dat je met die aandoening recht hebt op vergoeding van orthopedisch schoeisel. De zorgverzekering hanteert een aantal standaard vergoedingsregels:

  1. Je hebt in beginsel recht op twee paar orthopedische schoenen die voldoen.
  2. Je hebt vervolgens recht op een zogenoemd vervangingspaar iedere 18 of 24 maanden (de exacte termijn kan wisselen per zorgverzekeraar en per kalenderjaar). Je arts kan een indicatie afgeven dat je vaker nieuwe schoenen nodig hebt, maar dat moet je wel zelf aankaarten.
  3. De keuze voor een orthopedische schoenmaker is vrij. Orthopedische schoenen worden in beginsel alleen volledig vergoed als de verzekeraar met de orthopedisch schoenmaker een contract heeft afgesloten. In de praktijk heb je soms minder keuze (zie blog van Karen).
  4. Voor orthopedisch schoeisel geldt altijd een eigen bijdrage waarvan de hoogte per kalenderjaar aangepast kan worden. Daarnaast is het (verplicht) eigen risico van toepassing.
  5. In principe worden je schoenen vergoed door de zorgverzekering bij aflevering. Dit kan tot geharrewar leiden als de productie en levering van de schoenen niet binnen een en hetzelfde kalenderjaar vallen én je overstapt naar een andere zorgverzekeraar. Daarom handig aan te sturen op productie en levering in hetzelfde jaar. 
  6. Je hebt recht op inzage in je schoenendossier. Het is nuttig om zicht te houden op de specificaties en gehanteerde behandelcodes voor de productie en vergoeding van je schoenen. In de praktijk worden eisen aan je schoenen niet altijd goed opgevolgd door producent of schoenmaker wat ervoor kan zorgen dat het geproduceerde paar niet voldoet. Een schoendossier kan helpen bij het bewaken van de voortgang.

 Andere tips:

  1. Onderhoud van je hulpmiddelen, waaronder orthopedische schoenen is in principe aftrekbaar voor de belasting. Het is dan wel belangrijk om bonnetjes of afschriften te bewaren.
  2. Reguliere schoenmakers kunnen normaal onderhoud aan je schoenen plegen tgv slijtage. Dat is handig omdat reguliere schoenmakers ruimere openingstijden hebben, je minder lang hoeft te wachten en je vaak goedkoper uit bent.
  3. Je kunt zelf ook deels je schoenen personaliseren of aanpassen aan de gelegenheid. Zo kun je bijvoorbeeld van veterkleur wisselen of je schoenen pimpen met schoensieraden – kettingen, clips e.d. en schoen of veterlichtjes.
Orthopedische schoenen  bcfcfef

Hulpmiddelen voor orthopedische schoenen