Contacten

A woman looks happy and confident as she leads a group discussion at her place of work. She is a wheelchair user and has Muscular Dystrophy.

Voor veel mensen met een handicap of beperking zijn vriendschappen en sociale contacten niet altijd vanzelfsprekend. Natuurlijk ons leven ziet er op Facebook prima uit en misschien hebben we daar een heleboel vrienden. Dat is fijn want als je wat minder mobiel bent is internet een geweldig middel om contacten te leggen en te onderhouden. De wereld binnen te halen en daarmee je eigen wereldje te vergroten. Dus daarover hier zeker meer. Maar anno 2023 lijkt het bijna een vervanging te zijn voor echt real live contact. En dat geldt niet alleen voor mensen met een beperking. Er is veel eenzaamheid In de samenleving en veel mensen vinden het over het algemeen niet echt makkelijk om contact te leggen. Volgens eenzaamheid.nl voelt 1 op de 10 Nederlanders zich sterk eenzaam. Nog eens een op de drie Nederlanders voelt zich matig eenzaam. Onder mannen en vrouwen komt eenzaamheid ongeveer evenveel voor. Ook door corona kunnen sociale contacten anders zijn geworden. Er gaat echter niets boven real live contact. Sociale contacten zijn enorm belangrijk, maar door een chronische aandoening, beperking of handicap kan het lastig zijn of worden om deze contacten te leggen en ook goed te onderhouden. Net als het hebben van een beperking of handicap kost het veel energie. Toch is het belangrijk om er tijd in te steken. En de hindernissen die je vanwege je handicap, de onwetendheid van anderen en de nog niet inclusieve maatschappij tegenkomt, te overwinnen. Daar word je namelijk gewoon een blijer mens van. De informatie in deze “Ik wil beter” gaat je hier vast bij helpen.

Een sociaal netwerk wat is dat eigenlijk?

Ieder mens heeft een sociaal netwerk. Dat bestaat uit mensen met wie je af en toe praat of tijd doorbrengt, zoals vrienden, familieleden, collega’s, buren en kennissen. Mensen uit een sociaal netwerk kunnen elkaar helpen als dat nodig is.

Niet iedereen heeft een – groot – sociaal netwerk.

Sommige mensen hebben geen of weinig vrienden. En geen of weinig contact met bijvoorbeeld familie en buren. Je bent waarschijnlijk op deze pagina terechtgekomen omdat je vindt dat jouw netwerk en sociale contacten wel wat uitgebreider kunnen. Of misschien ben je op zoek naar lotgenoten of wordt het tijd om eens flink te gaan daten. Laten we bij het begin beginnen.

Want wat kun je zelf doen om je netwerk te vergroten en nieuwe vrienden te maken?

Je kunt er zelf op uit om mensen te ontmoeten via clubs, door bij je buren langs te gaan, of door samen met anderen te eten. Daarvoor zijn allerlei initiatieven in je stad of dorp bijvoorbeeld in een kerk, wijkgebouw, buurthuis of ontmoetingscentrum. Als je in een beetje grote stad woont kun je door de weeks waarschijnlijk wel elke dag ergens aanschuiven voor een klein bedrag per maaltijd. En meestal kom je dan ook weer dezelfde mensen tegen. Omdat de gebouwen waar dit soort maaltijden zijn, openbare gebouwen zijn, zijn ze vaak goed toegankelijk met een goed aangepast toilet. Een landelijk initiatief is Resto VanHarte. Maar er zijn ook veel lokale initiatieven. Internet, de sociale kaart of je WMO-wijkteam kan je vast verder helpen.

Cursussen

In zo’n zelfde wijkgebouw, buurthuis, bibliotheek of ontmoetingscentrum kun je meedoen met activiteiten of een cursus les of training van jouw interesse volgen. Dankzij corona zijn er ook steeds meer groepslessen en cursussen online, zo kun je via teams of zoom gewoon thuisblijven, iets nieuws leren en toch nieuwe mensen ontmoeten. Kijk bijvoorbeeld eens bij online taal livegroepslessen van Berlitz.

Online spellen, groepen en forums

En als je dan toch online bent kun je je aansluiten bij de vele online spellen, groepen en forums op internet die gaan over de dingen die jij leuk vindt. Weet je niet zo goed wat je leuk vindt? Kijk dan bij ik-wil-beter/ontspannen, dat staat boordevol met leuke activiteiten en hobby’s die je kunt doen om andere mensen te ontmoeten zowel fysiek als online.

Jouw Smartphone Assistent om contact te leggen

We kunnen wel stellen dat je met je telefoon tegenwoordig bijna alles kan! Hieronder vind je wat handige apps en gadgets om nog makkelijker contact te leggen als je een beperking hebt.

De Hable One is het eenvoudigste fysieke braille-toetsenbord voor je smartphone. Het werkt met VoiceOver en TalkBack op smartphones en tablets. Het kan worden gebruikt om nauwkeuriger te typen en dankzij eenvoudige bewegingen en snelkoppelingen kun je gemakkelijk door je telefoon navigeren.

Bij Apple geloven ze dat toegankelijkheid en contact een mensenrecht is.
Innovatieve functies zoals deurdetectie, geluidsherkenning, 
spraakbesturing en meer zijn ontworpen om jou je apparaten te 
laten gebruiken op een manier die voor jou het beste werkt.

2

Gboard is het slimme toetsenbord van Google en heeft allerlei handige verborgen functies. In deze video bekijk je vijf van deze handig tips om zo nog meer uit het virtuele toetsenbord te halen!

Maar wat als je het nou moeilijk vindt om contact te leggen?

Niet iedereen begint even makkelijk een gesprek. Of het lukt niet contacten te onderhouden. Maar waarom lukt het met bekenden dan wel?

Omdat je ze vertrouwt. Je kunt ze inschatten en ze zijn bekend met jouw handicap of beperking, je weet hoe ze over jou denken en wat ze van jou vinden en wat voor je kunnen en willen doen!

Hoe anders is dat met onbekenden.
Je weet niet wat ze over je denken of hoe je overkomt in hun nabijheid. Misschien ben je onzeker over je handicap. Wat zullen ze er van vinden? Zorg dat je duidelijk bent over wat je nodig hebt  tijdens het contact. Dan voel je je daarover vast al zekerder. Los van je handicap ben je natuurlijk gewoon mens dus misschien ben je krampachtig aan het zoeken naar een moment om deel te nemen aan een gesprek. Jij hebt spanning in je lijf een brok in je keel en wilt het liefst weg.

Wees GEWOON jezelf

Mensen die stevig in hun schoenen staan en makkelijk contact leggen zijn 100% zichzelf.
Helemaal jezelf (durven) zijn maakt dat je volledig ontspannen kan. Je hoeft je niet anders voor te doen dan je bent.  Dit voelt natuurlijk en gaat je gemakkelijk af.

Het kost je geen energie omdat je geen rol speelt.
Je lichaam zal niet krampachtig aanvoelen en alles gaat lekker soepel!

Vergelijk jezelf NIET met anderen

Als je jezelf namelijk vergelijkt met anderen is er altijd wel iemand die het beter doet. Dan raak je teleurgesteld en onzeker en dat is zonde van je energie. Je bent namelijk uniek zoals je bent.
Jij hebt weer andere kwaliteiten en talenten!

Mensen waarderen het juist heel erg als jij gewoon jezelf blijft! Dan ben je de beste versie van jezelf.

Wees niet bang om fouten te maken

Baal je enorm als je een fout hebt gemaakt? Dit is één van de redenen waarom het voor jou moeilijk is om contact te leggen. Je bent namelijk bang om fouten te maken.
In het bijzijn van nieuwe mensen kan deze angst erg groot zijn. Mensen met  zelfvertrouwen vinden het helemaal niet erg als ze een keer een fout maken tijdens een gesprek met iemand die ze niet kennen.

Ze lachen dan en zeggen. ‘Oh haha, ik bedoel natuurlijk…’
Wees niet bang om  fouten te maken,  relativeer; iedereen doet het!

Stel vragen en toon interesse!

Vragen stellen heeft meerdere voordelen:

 1. Je toont interesse in de ander ( dat voelt fijn voor de ander)
 2. Jij hoeft zelf niet zoveel te zeggen.
 3. Vragen stellen is simpel en je houdt een gesprek makkelijk op gang!

Tip: Hou het luchtig en stel geen moeilijke vragen.

Laat je ook niet verleiden moeilijke vragen te beantwoorden.
Dit kan zorgen voor onduidelijkheid en hierdoor kan het ongemakkelijk worden.

 • Bereid jezelf voor.
  Ga je een nieuw iemand ontmoeten? Verdiep je in deze persoon en verzin voordat je hem of haar ontmoet een aantal vragen.
 • Laat je gesprekspartner praten.
 • Nogmaals wees niet bang om fouten te maken.
  Maak je een fout? Ga er dan luchtig mee om. Je gesprekspartner is dit vaak binnen 5 minuten vergeten.
 • Mensen houden van een glimlach.
  Gebruik je glimlach als een soort charmeoffensief. Uit onderzoek blijkt dat mensen met een glimlach leuker gevonden worden!
 • Ontwijk nieuwe mensen niet.
  Hoe vaker je nieuwe mensen ontmoet, hoe makkelijker het wordt.  Richt je niet op fouten. Dit kan ervoor zorgen dat je het alleen maar moeilijker maakt voor jezelf.

Behalve deze tips kunnen ook cursussen en trainingen helpen. Waardoor je leert hoe je makkelijker sociaal contact maakt. Kijk op eenzaam.nl voor landelijke cursussen en trainingen.

Op soChicken vind je leuke artikelen en tips over onder andere contact leggen met mensen. Kijk hier en laat je inspireren om het leven mooier te maken!

Voorbijgangers een minuut in de ogen staren
Vreemden op Den Haag Centraal een minuut in de ogen staren. Het leek me geen goed idee. Aldus 1 van de personen in het filmpje van soChicken

Of beter gezegd – het leek me doodeng.

Maar goed. We hadden toegezegd, en hierboven zie je het prachtige resultaat. Het was een geweldige ervaring en ik ben dankbaar dat we meegedaan hebben. Ik deed ook een paar opmerkelijke inzichten op:

Als je vreemden een minuut (of langer) in de ogen kijkt, dan zijn het geen vreemden meer. Dat is ook de reden dat iedereen massaal aan het knuffelen sloeg. Want dat is het gevoel dat je ervan krijgt: ik wil die persoon knuffelen.
Wanneer je mensen zo lang in de ogen kijkt besef je ineens dat je écht contact maakt – dat je de ander écht ziet. En dat het helemaal niet uitmaakt wie je voor je hebt of hoe diegene eruit ziet.

Wat als het door je handicap toch niet lukt om contacten te leggen?

Dan kunnen vrijwilligers je netwerk helpen bouwen. Bijvoorbeeld door:

 • Te luisteren en te praten.
 • Steun te geven bij het omgaan met je handicap, ziekte of problemen in het dagelijks leven.
 • Samen te werken aan een sociaal netwerk.
 • Samen weg te gaan.

Vrijwilligers kunnen ook nog helpen bij het vergroten of versterken van je sociale netwerk. Bijvoorbeeld door te helpen om contact te maken met de buren. Of je te helpen om nieuwe mensen te leren kennen.

Er zijn verschillende organisaties:

De Zonnebloem

De Zonnebloem is er voor iedereen vanaf 18 jaar met een lichamelijke beperking. Met ruim duizend afdelingen door heel het land is de Zonnebloem altijd dichtbij. Hun missie is jouw sociale activiteiten te verrijken. Er zijn verschillende opties mogelijk, precies passend bij jouw voorkeuren:

 • Bezoek aan huis
 • Samen eropuit
 • Groepsactiviteiten
 • Met de afdeling op vakantie

Vereniging Humanitas

Vereniging Humanitas is een landelijke vrijwilligersorganisatie. De vrijwilligers helpen mensen om in hun eigen kracht te staan. Ze bieden praktische hulp, tips, vriendschappelijk contact en een luisterend oor. Ze zijn maatjes waar je veel aan hebt omdat ze naast je staan.

[Buddies]

Wat is [Buddies]? [Buddies] is het vriendschapsprogramma van HandicapNL, dat streeft naar een wereld waarin iedereen gelijk is en waar niemand wordt buitengesloten. Daarom gaan ze na aanmelding en intake op zoek naar een vriend of vriendin die bij je past. Zo hopen ze duurzame, gelijkwaardige vriendschappen te scheppen tussen jongeren mét en zónder een beperking.

.

Citypastoraat een “warm welkom” plekje in je binnenstad

Het citypastoraat is een heel laagdrempelige ontmoetingsplek voor iedereen die behoefte heeft aan aandacht en gezelligheid. Een kop koffie/thee, en wie weet een kop soep of een warme maaltijd. Het is er rustig, je hoeft niets en ze hebben tijd om met je te praten. Kijk op de site van je gemeente of gemeente gids of de plaats waar jij woont er eentje heeft.

De Buurthuiskamer brengt mensen bij elkaar!

Ga op de koffie in een Buurthuiskamer. Buurthuiskamers worden vaak gesubsidieerd. Als je gemeente eraan meedoet is het, het streven om in iedere grote wijk of stadsdeel een Buurthuiskamer te hebben. Ze hebben vaak hetzelfde karakter als een citypastoraat alleen dan zonder pastor.

Alhoewel naast een heleboel andere organisaties heeft het Leger des Heils er heel veel. Als God daar niet aanwezig is, waar is Hij dan? 😊

Een vertrouwde, laagdrempelige omgeving. In de ‘Buurthuiskamer’ ontmoet je elkaar, ben je welkom voor een luisterend oor en advies.  Een plek waar je thuiskomt en waar iedereen welkom is. Je hoort erbij. Je wordt gezien. Kijk voor andere locaties ook weer bij je gemeente

Lotgenoten

Natuurlijk kun je op internet je handicap, beperking of chronische ziekte intypen en de facebookgroepen met lotgenoten rollen je tegemoet. Handicap.nl heeft dat wat handiger aangepakt. Ze hebben een overzicht gemaakt. Soms is het fijn om te sparren met iemand die in dezelfde situatie zit. Iemand die aan één woord genoeg heeft om te begrijpen wat je meemaakt. Hieronder lichten we er een paar uit:

Fysiek in contact

Dutch Adaptives is een sportteam dat bestaat uit mensen met een beperking of chronische aandoening. Omdat zij merken dat reguliere sport nog niet altijd toegankelijk is, vonden zij het tijd voor actie. Dutch Adaptives heeft als missie sport toegankelijk te maken. Zij organiseren verschillende sportieve bijeenkomsten

Dwarslaesie lotgenoten

Dwarslaesie Organisatie Nederland houdt zich bezig met het organiseren van verschillende bijeenkomsten. Zij vinden dat het voor velen belangrijk kan zijn om lotgenoten te ontmoeten. Via deze organisatie kun je contact leggen met mensen die ook een caudalaesie hebben. Met hen kun je bijvoorbeeld ervaringen delen en tips uitwisselen.

Daarnaast is de Facebookgroep Lotgenoten dwarslaesie een plek waar mensen met een dwarslaesie in verschillende soorten en maten contact kunnen leggen met lotgenoten. Binnen deze groep kun je nieuwe technieken, blaas en darmproblemen delen, elkaar leren kennen en wijzer worden van een ander. Ook jouw persoonlijk verhaal is meer dan welkom.

Praten over NAH

Vanuit een goed initiatief zijn er verschillende chatgroepen ontstaan rondom NAH(Niet aangeboren hersenletsel), Binnen deze groepen kun je kletsen met lotgenoten, je verhaal vertellen en steun zoeken. Bijvoorbeeld één groep voor mensen met NAH vanaf 36 jaar en één groep voor mensen met NAH door huiselijk geweld, maar er zijn er nog veel meer! Wil je meer informatie over een van deze groepen? Neem dan contact op met Martin Kuiper via martinkuiper1982@hotmail.com.

CP Café

Wat is het CP Café? Een plek om te kletsen, anderen met Cerebrale Parese te ontmoeten, tips uit te wisselen en ervaringen te delen. Het is een regionale laagdrempelige setting,  meestal online en minimaal één uurtje – waar ze vaak een thema bespreken. Gaat via een aanmelding.

Daten 5 x datingsites voor mensen met een handicap

Een beperking of handicap en een liefde vinden. Dat is best lastig. Toch heb jij net als ieder ander misschien de behoefte aan een leuke liefdesrelatie of wil je op zoek naar een partner? Internet staat vol datingsites voor mensen met een de beperking, handicap of chronische ziekte. Alle reden om eens poging te wagen en op vrijersvoeten te gaan. De Zonnebloem heeft er alvast 5 voor je op een rijtje gezet.

Als laatste: Er wordt vaak gezegd dat er met vriendschappen meteen een klik was, maar wist je dat je minstens 50 uur met iemand door moet brengen, voordat je hem of haar tot  je vrienden rekent. Zo staat in het boek Vriendschap in tijden van eenzaamheid, een ode aan goede vrienden van Selma Franssen. En in een intieme vriendschap moet je minstens tweehonderd uur investeren. Vrienden met iemand worden is een heel langzaam proces.

Bron RTL-nieuws 4 september 2019.

Paradox hierin is dat je als je afhankelijk bent van verzorgers, begeleiders en of Adl. Je zeker meer tijd met hen doorbrengt dan die 200 uur. Meestal mag je vanuit privacyoverwegingen geen vriendschappelijk contact met hen hebben. Logisch misschien, en wie weet, ook beter voor beide partijen… maar wel jammer, want je investeert automatisch wel.

Het is maar goed dat deze spagaat niet fysiek is, dat zou lastig worden met een handicap.