Stress & zorgen

Als je stijf staat van de stress val je moeilijk in slaap is de kans groot dat je niet door kan slapen of niet fit wakker wordt. Blijf niet tot vlak voor het slapengaan actief, maar bouw de dag langzaam af. Dat kan met ontspanningsoefeningen (yoga) of mindfulness. Daarvan kun je gratis en betaalde apps downloaden op je smartphone. Maak er ook tijd voor.

Zet je smartphone, computers en tv minstens een uur voor je gaat slapen uit. Doe alle felle lichten uit, want licht houd je wakker. Ontspan dit laatste uur voor je naar bed gaat met een kopje warme (kruiden-)thee of melk.

Stressmonster

Somnox 2

Onderzoek toont aan dat een rustige, gecontroleerde ademhaling de sleutel is tot een goede nachtrust. Het vermindert stress en kan drukke gedachten kalmeren. Dat is precies wat Somnox 2 doet. De Adem- en Slaaprobot gebruikt sensoren om het ademhalingstempo van de gebruiker te meten en past zich hierop aan, om die vervolgens langzaam te vertragen. Door met de vertraagde ademhaling van Somnox mee te ademen, ontspan je automatisch en val je sneller in slaap.

De 4-7-8 methode

Wil je snel in slaap vallen? Probeer de 4-7-8 methode:

  • Adem gedurende 4 seconden heel rustig in door je neus.
  • Houd je adem 7 seconden in.
  • Adem heel rustig uit door je mond gedurende 8 seconden.

Herhaal deze stappen tot je in slaap valt. Op de webpagina Razendsnel in slaap vallen met de 4-7-8-methode van Zilveren Kruis lees je meer over deze methode.

Zorgen

Stel je zorgen uit tot de dag van morgen. Ja, makkelijk gezegd, maar hoe doe je dat dan? Door er overdag bewust tijd voor in te plannen. Stel vervelende dingen die je moet doen niet uit, maar doe ze meteen. Dat lucht op, geeft rust.

Liever geen slaappillen

Slik liever geen slaappillen en vooral niet te lang achter elkaar. In bijzondere situaties kan dat voor een korte periode, daarna kun je beter werken aan het oplossen van de problemen die jouw zorgen veroorzaken.

Slaapapneu

We hadden het al eerder over niet fit wakker worden door stress. Niet fit wakker worden kan ook een symptoom zijn van slaapapneu. Ga bij een vermoeden daarvan naar de huisarts.

Iedereen kan slaapapneu krijgen, zowel jong als oud. Zelfs baby´s.

Bij slaapapneu heb je last van ademstops. Er stroomt geen lucht naar je longen en je organen krijgen geen zuurstof. Gelukkig reageren je hersenen op de ademstops: ze zenden een signaal, zodat je weer gaat ademen.

De ademstops belemmeren de diepe slaap die voor goed uitrusten zorgt. Het kan tot wel 40 keer per uur voorkomen. Te weinig diepe slaap is slecht voor je gezondheid.

Voor de meeste mensen geldt dat ze na behandeling van slaapapneu veel beter slapen en fitter zijn.

Kijk voor meer informatie op de website van de Apneu vereniging.

Welterusten!