
Hoe eet je je eten makkelijk aan tafel of vanaf de bank, ook als je een blessure of handicap hebt? Er zijn verschillende handige hulpmiddelen waarmee je dat goed kan doen, zoals praktische borden en innovatief bestek.
Eten aan tafel
Hoe rechter je aan tafel zit, hoe makkelijker het is om kracht te zetten met je armen natuurlijk. Misschien is het prettig voor je om je stoel iets te verhogen met een kussen. Een stoel met armleuningen geeft je wellicht ook wat meer steun bij het eten aan tafel. Om te zorgen dat je bord of glas niet wegglijdt, is het handig om een antislipplacemat te gebruiken. Er zijn ook speciale borden met antislip, die je in plaats van een antislipplacemat kan gebruiken.
Wil je aan tafel iets snijden, bijvoorbeeld met één hand? Op een fixeerplank omklem je je eten waardoor je er makkelijk sneetjes vanaf snijdt. Om een boterham te smeren, kan je een snijplank gebruiken die omlijnd is met doppen. Zo zet je je brood vast en smeer je makkelijk met één hand.
Bekijk ook de oplossingen en hulpmiddelen om je eten makkelijk op te dienen >
En hoe zorg je dat je eten op je bord blijft liggen, ook als je eet met één hand? Je kan natuurlijk een diep bord gebruiken, zodat de randen je eten tegenhouden. Misschien is een schaal ook handig om uit te eten, dankzij de hoge randen. Er zijn ook speciale borden met een rand aan één kant, ook met een zuignap van onder voor antislip. Een bordrand kan je eventueel ook los kopen.
Eten vanaf een fauteuil, bank of luie stoel
Handig: er zijn dienbladen met een schootkussen eronder. Zo zet je je dienblad op schoot en eet je makkelijk je ontbijt, lunch of avondeten vanaf een fauteuil. Misschien past jouw dienblad ook op je 2 armleuningen. Zo kan je ook goed vanaf schoot eten. Wel goed om glijden te voorkomen, bijvoorbeeld door antislipmateriaal onder je dienblad te plakken. Een bedtafel kan ook een oplossing zijn bij het eten vanaf je stoel of bank. Je kan die ook vrij makkelijk zelf maken, bijvoorbeeld met behulp van deze instructie. Voor je rollator of rolstoel zijn er vast ook speciale dienbladen gemaakt, de producent van jouw hulpmiddel weet daar meer over.
Handig bestek: messen, vorken, lepel
Als je niet zoveel kracht in je handen of vingers hebt, is het misschien prettig om licht be stek te gebruiken. Je kan dit bij veel gewone huishoudwinkels en webshops kopen. Er zijn ook messen met een haakse hoek, waarmee je weinig kracht hoeft te zetten bij het snijden.
Kan je je hand niet zo makkelijk bij je mond krijgen? Om toch je soep of pap te kunnen eten, zijn er speciaal gebogen lepels. Hierdoor hoef je een minder grote bocht te maken naar je mond. Praktisch! En kan je je handen niet buigen en dus een lepel, vork of mes niet vastpakken? Dan is een bestekhouder voor jou misschien de oplossing: deze schuif je om je hand waardoor je het bestek zonder je hand te buigen, toch vasthoudt.
Als je handen of armen trillen, kan eten heel lastig zijn. Hoe voorkom je knoeien? Er is bestek dat het trillen compenseert: Liftware. Een heel mooie innovatie die
je het eten echt makkelijker maakt, ook als je bijvoorbeeld Parkinson hebt. Liftware is helaas nog niet verkrijgbaar in Nederland, maar als dit verandert, laten we
het weten.
Tip: zelf je bestek verdikken
Heb je moeite met grip hebben op je bestek? Wat kan helpen is de greep van je bestek te verdikken. Dit kan je zelf doen met bijvoorbeeld tape of plakband, op de manier waarop de pen op de afbeelding hiernaast ook is verdikt. Er is ook bestek te koop met extra ribbels op de greep, voor meer grip. Vind je deze lifehack leuk? We hebben nog meer lifehacks voor je gescout.
Een pot, blik of fles openen
Hoe open je een pot, blik, pak of fles te openen? . Als je minder kracht of grip hebt of alleen één hand kan gebruiken, zijn er allerlei hulpmiddelen waarmee je makkelijk verpakkingen kan openen of legen. Zo zijn er slimme openers voor blik of glazen potten of melkpakken. En speciale antislip openers waarbij je aan één hand voldoende hebt. Een antislipmatje is ook handig om te gebruiken het openen van een pot, blik of fles, voor extra grip.
Tip: ijs eten zonder te knoeien
Ijsjes zijn super lekker maar smelten vaak snel, vooral in warm weer. Hoe kan je voorkomen dat je niet knoeit? Je kan bijvoorbeeld een cupcakehouder plaatsen op het stokje van je ijsje, zodat de druppels hierin vallen. Er bestaan ook speciale ijsjeshouder, zoals deze ijsjeshouder van vitility.
Benieuwd naar meer lifehacks? We hebben nog meer lifehacks voor je gescout.
Heb je meer tips of wil je je ervaring delen?
Heb je meer tips en oplossingen bij het opdienen van eten? Of heb je ervaring met één van deze oplossingen of aanvragen die je graag deelt? We vullen de informatie graag aan met jouw tips.