Normbesef

Afhankelijkheid

Afhankelijkheid

Toch is afhankelijkheid een raar fenomeen. Wanneer dat in het spel komt, kan het gebeuren dat er zomaar ineens van alles verschuift in de verhoudingen tussen mensen. Zodra je afhankelijk wordt van iemand dan raak je een deel van jezelf kwijt, of in ieder geval raak je een deel van jouw vrijheid kwijt. Je wordt hulpbehoevend. Hoe jij en je omgeving daarmee omgaan hangt af van verschillende factoren. We hebben er een aantal op een rijtje gezet:

  • De aard van de handicap of beperking.
  • Is deze vanaf geboorte of op latere leeftijd ontstaan?
  • Hoe was de opvoeding?
  • Hoe ben je gevormd?
  • Uit welke cultuur kom je?
  • Welke persoonlijkheid heb je? Heb je geen idee? Doe dan een professionele persoonlijkheidstest. Het hebben van een handicap is immers een meer dan een volledige baan. De testjes zijn leuk om te doen en leren je veel over jezelf, de zorg of hulpverleners waar je mee mag of moet dealen. Je gaat minder oordelen en raden welke persoonlijkheden de zorgverleners hebben.
  • En het klinkt gek, maar zelfbeeld en intelligentie zijn misschien wel het allerbelangrijkste.
  • Hoe is de verhouding tussen zorgvrager en zorgverlener? Ben je familie, vrienden of professional? De ene zorgvrager vindt het makkelijker om van een bekende, familielid of vriend afhankelijk te zijn. De ander wordt liever geholpen door een professional. Een professional wordt namelijk betaald. Misschien vanuit de zorgorganisatie waar je woont of vanuit een PGB. Doordat die ander van jou afhankelijk is voor de inhoud van zijn of haar portemonnee, kan het weer wat gelijkwaardiger voelen. Daardoor is het makkelijker hulp te vragen en zo eigen regie terug te pakken.

Dit is natuurlijk zeer persoonlijk want voelen is subjectief.

Inhoud afhankelijkheid:

Zelfregie rolstoel x

Wat is dan die eigen regie?

Hier volgt een mooie definitie: ‘Iedereen voert in principe eigen regie over zijn of haar leven. Voor professionals is het belangrijk dat ze dit ‘voeren van de eigen regie’ niet onnodig belemmeren of hinderen. Eigen regie betekent dus dat een persoon, eventueel bijgestaan door naasten, zélf bepaalt wie welke hulp verleent of ondersteuning biedt en op welke manier dit gebeurt.’