Veiligheid

Het is enorm belangrijk je veilig te voelen in en om je huis. ‘My home is my castle’ zeggen de Engelsen. Dat begint bij jezelf. En hoewel veiligheid thuis een breed begrip is, is met name het vallen een groot risico. Hier wat tips om vallen te voorkomen:

  • Doe oefeningen om je evenwicht en spierkracht te trainen
  • Check je medicijnen. Van sommige medicijnen kun je slaperig of duizelig worden.
  • Controleer je ogen. Hoe beter je ziet, hoe beter je evenwicht.
  • Draag stevige schoenen.
  • Beweeg zo veel mogelijk, ook als je moeilijk loopt. Een goede conditie helpt vallen voorkomen.
  • Eet gezond, niet te veel, maar wel genoeg.
Logo ik wil beter veiligheid scaled

Check je huis

De inrichting van je huis bepaalt voor een groot deel hoe veilig je je voelt, maar ook hoe veilig je bent. Denk aan verlichting, drempels, de vloer van de douche (glad?), rommel op de trap, bladeren op je terras, etc.  Vaak kun je met een paar simpele aanpassingen je huis een stuk veiliger maken. Wacht niet tot het te laat is, maar doe eerste even deze check (vanaf bladzijde 17)

Opstaan na een val

Er zijn veel handige hulpmiddelen en praktische tips hoe te handelen als je gevallen bent. Omdat je door de valstress geen tijd hebt om alles op je gemak door te nemen, is het slim om dat een keer naderhand te doen. Mocht je weer een keer vallen, dan ben je beter voorbereid. Of nog beter, als je een verhoogt risico hebt om te vallen, denk erover na wat je kunt doen om weer van de grond te komen.  Hier vind je diverse filmpjes met technieken als je alleen van de grond kunt komen of met hulp van één helper. Je kunt ook je fysiotherapeut vragen het eens met je te oefenen.

Op de webpagina Oefeningen in de stoel van Samen Beter Thuis staan voorbeelden van oefeningen die je gewoon thuis kunt doen: handige filmpjes met oefeningen voor in de stoel, om je knieën te strekken of te buigen en nog veel meer.

Free Learning “Na een val”

Voor professionals is er een handige gratis E-learning module gemaakt over hoe je iemand na een val op ergonomische wijze van de grond krijgt. Niet alleen handig voor professionals maar ook voor mantelzorgers. In een half uur leer je waar je op moet letten bij het begeleiden van iemand die gevallen is. Klik op Free Learning ,lees meer over de inhoud en start de module.

Keuzehulp pijl

Keuzehulp

Personenalarmering

Een personenalarm is een hulpmiddel om in een noodsituatie externe hulp in te kunnen schakelen. Dit kan op diverse manieren, met bijvoorbeeld een halskoord alarm of via je smartphone. Met deze keuzehulp willen we je graag informeren over de mogelijkheden van een passende personenalarmering in jouw situatie.
Bekijk keuzehulp