Huishouden

Wassen en strijken

Wassen en strijken

Je kleding wassen, ophangen, strijken, vouwen en opruimen. Het komt bij iedereen elke week weer terug. Hoe maak je het jezelf zo makkelijk mogelijk, ook als je een blessure of handicap hebt? Tips, oplossingen en hulpmiddelen op een rij.

Girl white flower color clean wash  pxhere

Was in een makkelijke wasmand

Je vuile was uit de wasmand halen. Als je niet zoveel kracht hebt of bukken niet makkelijk gaat, kan dat een hele klus zijn. Handig: er zijn verhoogde wasmanden op poten. En je kan je wasmand op een tafel of kast zetten, om er goed bij te kunnen. Ook zijn er wasmanden op wielen, zodat tillen niet hoeft.

Als je je was van tevoren al sorteert, scheelt je dat bukken en tillen wanneer je de was gaat doen. Meerdere wasmanden kopen is niet noodzakelijk: er zijn wasmanden met vakken, wel 2 of 3 vakken.

Wassen met een wasmachine

Hoe kan zo makkelijk mogelijk je was in en uit de wasmachine halen? Er zijn wasmachines met voor- en bovenladers. Een bovenlader kan handig zijn, maar goed om te weten: daarbij moet je de trommel altijd nog draaien en openen. Als bukken lastig voor je is, kan het helpen om je wasmachine te verhogen. Daar zijn speciale platen voor, maar zelf iets maken kan natuurlijk ook.

De meeste wasmachines die worden gemaakt, laten van zich horen als ze klaar zijn met wassen. Hoor je dit niet omdat je wasmachine ver weg staat? Dan zijn er wasmachines die je kan aan- en uitzetten met een app, bijvoorbeeld van Samsung. Zo voorkom je dat je moet wachten tot je machine klaar is, omdat je het wasprogramma onderweg naar huis al kan starten.

Was ophangen en drogen

Je was ophangen als je niet zoveel grip hebt. Daar is een oplossing voor: de wasknijper waar je niet in hoeft te knijpen. Deze duw je over je kleding heen op de waslijn of aan je rekje. Heb je ruimte voor een droger? Dan is het goed om te kijken wat het beste bij jou past: een deur die naar rechts of naar links draait. Bekijk op de website van de Consumentenbond welke drogers goed zijn getest.

Strijken

Strijken gaat soepeler als je kleding een beetje vochtig is. Als je een gewoon strijkijzer hebt, kan je je kleding eerst nat maken met een plantenspuit. Er zijn ook stoomstrijkijzers, maar die zijn vaak zwaar door het water dat erin zit. Met een strijkijzer met stoomgenerator strijk je lichter. Een stroomgenerator verschilt van het stoomstrijkijzer omdat het water bij de generator in een aparte bak zit. Je kan bovendien 3 keer meer water kwijt in een generator dan in een stoomstrijkijzer. Uit de meeste recente test van de Consumentenbond in 2013, bleek dat de Siemens TS 22 EXTREM / XTRM en de Tefal GV 5225 Easy Pressing goede stoomgenerators zijn.

Ben je bang dat je kleding verbrandt? Dan is een strijkzool misschien prettig om op je strijkijzer te plaatsen. Deze beschermt je kleding extra tegen eventuele brandplekken.

Als het niet prettig voor je is om achter een strijkplank te staan en zo te strijken, kan een steamer ook een oplossing voor je zijn. Dit is een kleine stoommachine waarbij je een warme lucht naar de stof toe blaast. Een steamer is licht, voorkomt bukken en is makkelijk in gebruik.

En wat als het dragen van de plank niet gaat? Misschien is het een oplossing om een strijkdeken aan te schaffen. Deze leg je op je tafel of een andere stevige ondergrond. En als je een plank bevestigt aan een muur bijvoorbeeld en daarop een strijkdeken legt, heb je geen last van poten en kan je goed zittend strijken. Zittend is strijken sowieso lichter.

Behoorlijk duurder (meer dan 1.000 euro) is de strijkmachine. Deze worden nog veel professioneel gebruikt in hotels en ziekenhuizen bijvoorbeeld, maar ook consumenten kunnen een strijkmachine aanschaffen. Heel handig als je veel strijkgoed hebt of vaak grote stukken stof strijkt. Dit is een rol waarop je je kleding, gordijn of beddengoed legt en waar dan een kap op komt te liggen. Met je voeten laat je de rol rollen, waardoor de stof wordt platgedrukt.

Was vouwen en opruimen

Vouwen met een hand is makkelijk met de Flip Fold. Je legt je shirt, overhemd of broek op de kunststoffen onderdelen en vouwt ze vervolgens door de flips naar binnen te draaien. Inderdaad, dat kan met de hand, maar minder makkelijk. Bovendien vouw je je kleding hiermee strakker. En dat scheelt weer zoeken en rommel in je kledingkast.

Het klinkt zo logisch, maar helpt enorm: sorteer je kleding en leg je meestgebruikte kleding op een makkelijke plek in je kast. Door je kledingkast zo efficiënt mogelijk in te richten, gaat het zoeken naar dat ene kledingstuk makkelijker.

Wil je kleding op (grotere) hoogte overzichtelijk ophangen en weer uit de kast halen, maar kun je je arm niet hoog genoeg optillen, of zit je in een rolstoel, dan kan de kledinglift een uitkomst zijn.

Beddengoed verschonen

Het is een flinke klus, je beddengoed verschonen. Zeker bij een groot bed en al helemaal als je minder goed beweegt. Gelukkig zijn hier verschillende oplossingen voor:

  • dekbedhoezen zijn die je helemaal kan opritsen? Zo leg je je hoes gemakkelijk open om er je dekbed in te doen en de hoes daarna dicht te ritsen. Handig als je weinig kracht hebt of niet je beide handen of armen kan gebruiken.
  • er is een heel slimme truc om je beddengoed makkelijk te verschonen door het op te rollen (gescout door één van onze vrijwilligers).  Bekijk  onderstaande Engelstalige video.

 

Hulp bij het wassen en strijken

Als je wassen en strijken niet meer gaat, kan je ook hulp inschakelen. Je kan bij het WMO-loket in jouw gemeente huishoudelijke hulp aanvragen. Wordt dit niet vergoed of onvoldoende? Misschien kan je een vrijwilliger inschakelen bij jou in de buurt, waarover je meer kan lezen bij schoonmaken.

Heb je meer tips of wil je je ervaring delen?

Heb je meer tips en oplossingen bij het wassen en strijken? Of heb je ervaring met één van deze oplossingen die je graag deelt? We vullen de informatie over wassen en strijken graag aan met jouw tips.

Deel jouw ervaring of vraag in de Facebook-groep

Tip de Scouters redactie

Hulpmiddelen voor wassen en strijken