
Hoe kan je ook met een blessure of handicap goed naar het toilet? En hoe zorg je ervoor dat je toiletbezoek veilig is? Tips, oplossingen en hulpmiddelen op een rij.
Veilig toilet
Een van de scouters vrijwilligers meldde dat voor een gedegen advies voor alle aanpassingen in en om het toilet ToiletopMaat een echte aanrader is. Veel kennis aanwezig en een goed persoonlijk advies.
Uitglijden wil je natuurlijk niet in het toilet. Een speciale greep of beugel kunnen je ook helpen met meer grip en steun op het toilet, bijvoorbeeld inklapbare toiletbeugel, eventueel met poot.
Comfortabel op je toilet
Beugels zijn niet alleen fijn voor je veiligheid, maar helpen je ook bij het gaan zitten op het toilet. Een verhoogde toiletbril of verhoogd toilet kan ook prettig zijn als je niet zo makkelijk op het toilet komt. Wel goed om te weten dat het minder makkelijk is om te ontlasten op een hoog toilet, omdat je met beide voeten op de vloer makkelijker druk kan zetten. Daarnaast zijn er allerlei manieren om het gaan zitten op het toilet comfortabel te maken met een:
- Toiletrugleuning, die je zelf kan maken met een kussen of kant-en-klaar kan aanschaffen.
- Toiletbrilovertrek die maakt je toiletbril zo zachter, of je koopt een zachte toiletbril. Prettig als je een gevoelige huid hebt.
- Extra brede toiletbril zodat je steviger zit
- Toiletbril met armleuningen die je omhoog kan klappen en steun bieden bij het gaan zitten en weer opstaan
In thuiszorgwinkels vind je deze hulpmiddelen ook in combinatie met elkaar, bijvoorbeeld: een toiletverhoger mét leuningen of een handgreep mét toiletrolhouder.
Wil je graag meer ondersteuning bij het gaan zitten op en opstaan van het toilet? Een steun of beugel aan de muur helpt misschien al genoeg. Een mooie andere oplossing is het opstatoilet, dat beweegt met je mee. De twee leuningen geven extra ondersteuning en de zitting beweegt met jouw beweging mee bij het opstaan en gaan zitten.
Makkelijk je toilet op en af
Als je niet zo makkelijk je toilet op en af komt, zijn er verschillende mogelijkheden.Als je heupproblemen hebt kan een opstapje voor of aan beide kanten van je toilet plaatsen helpen. Een prima tijdelijke oplossing, maar een toiletverhoger is wel veiliger. Dit is een soort extra wc-bril die de zitting verhoogt. Je hebt vaste toiletverhogers, losse die je bijvoorbeeld ook mee kan nemen op reis, en zowel harde plastic toiletverhogers en zachte, voor als je pijnlijke gewrichten hebt bijvoorbeeld. Handig! We plaatsen hier wel een belangrijke kanttekening van een Scouter: te hoog zitten is nadelig voor de stoelgang. Als je een verhoogd toilet hebt en last krijgt van je stoelgang is het de moeite waard om te proberen het toilet te verlagen en steunen te plaatsen voor stabiliteit om te kijken of het zo beter gaat.
Afvegen en wassen
Een toiletrol die achter je rug hangt, dat is vaak niet handig. Zorg ervoor dat je makkelijk bij de toiletrol kan. Er zijn ook toiletrolhouders die je niet hoeft op te hangen: losse rekjes die je makkelijk kan verplaatsen. Deze kan je bij alle reguliere huishoudwinkels kopen.
Kan je (tijdelijk) alleen één hand gebruiken? Een toiletrolhouder met een scheurrandje is misschien handig voor je, zodat je het papier kan pakken en afscheuren met één hand. Ook een goed idee: wc-papier gebruiken dat niet op een rol zit, maar bestaat uit losse papiertjes. Je ziet ze veel in restaurants. Op sites van groothandels vind je allerlei ‘toiletpapier bulckpak dispensers’ zoals ze daar heten en kan je ook losse vellen toiletpapier bestellen. Vochtig toiletpapier is ook in losse vellen verpakt en daarmee is voor het afvegen ook nog eens minder kracht nodig.
Gaat afvegen niet zelf? Dan is deze innovatie iets voor jou: het douche-toilet heb je ook inclusief droger. Deze maakt je billen vanuit het toilet schoon en droogt ook af. De temperatuur en sterkte van de waterstraal stel je in naar je voorkeur. Klinkt comfortabel toch?
Toilet doorspoelen
Kan je misschien niet zo goed meer bij de doorspoeler of ontbreekt het je aan de kracht in je handen? Je toilet kan op allerlei manieren worden doorgespoeld. Misschien helpt het je om een stok of helping hand in je toilet te leggen waarmee van een afstand kan doorspoelen. Is dit niet handig voor je? Dan biedt een van deze oplossingen misschien soelaas:
- Doorspoelen met je voet
- Doorspoelbeugel naast je toilet
- Automatisch spoeling voor je toilet die reageert op het zwaaien voor een sensor: al vanaf 100 euro zelf in te bouwen
Heb je meer tips bij het doorspoelen? We vullen deze informatie graag aan met jouw tips. Laat het ons weten.
Handen wassen in het toilet
Kan je goed bij je wastafel? Door deze in hoogte te verstellen, kan je het jezelf makkelijker maken. Je zeep in een dispenser in plaats van een blok zeep, maakt het pakken van zeep ook makkelijker waarschijnlijk. Je kan je kraan ook aanpassen als het opendraaien lastig voor je is. Bekijk op de pagina over douchen wat oplossingen zijn >
Tijdelijk niet naar het toilet kunnen
Als je na een operatie of door een blessure tijdelijk niet zelf naar het toilet kan, wat zijn dan oplossingen voor je? Je zou een bak of emmer kunnen gebruiken en er zijn po’s en postoelen. Een urinaal kan ook een oplossing zijn, ook voor onderweg en tijdens buitenvakanties. Dit is een soort fles waarin je kan plassen. Er zijn urinaals speciaal voor mannen en voor vrouwen.
Heb je meer tips voor iedereen die niet zelf naar het toilet kan?
Kijk voor handige tips ook eens naar dit filmpje.over toilet gebruik
Toilet op je werk
Stel je krijgt een handicap, is er op jouw werk dan een toilet dat je kan bezoeken? Is het antwoord op die vraag ‘nee’, is ons advies met je werkgever in gesprek te gaan. Het kan zijn dat het UWV de aanpassingen die nodig zijn, (deels) vergoedt. Hieraan zijn wel voorwaarden verbonden en al aangeschafte hulpmiddelen worden niet vergoed. Lees er verder over op de site van het UWV voor werkgevers >
Ben je zelfstandig ondernemer? Ook dan kan het zijn dat je aanpassingen worden vergoed, maar ook alleen als je voldoet aan de voorwaarden. Lees erover op de website van het UWV voor ondernemers >
Heb je ervaring met het aanvragen van een aangepast toilet voor je werk? Laat het ons weten, zodat we deze informatie kunnen aanvullen.
Toilet op openbare plekken
Waar kan je op openbare plekken naar het toilet als je bijvoorbeeld in een rolstoel zit? Verschillende bevlogen mensen hebben de laatste jaren apps gemaakt om hier snel en makkelijk inzicht in te krijgen.
- Wheelmate: hiermee zie je op welke plekken in de wereld (!) je een invalidentoilet vindt. Is zowel een app als site. Compleet is het overzicht nog niet, maar als je ook locaties doorgeeft komt dat steeds dichterbij. Nadeel is dat je alleen op locatie kan zoeken en niet op type locatie (restaurant, station, etc.). Voordeel is dat je er ook ziet waar gehandicaptenparkeerplaatsen zijn.
- Ongehinderd: welke winkels, restaurants, musea en andere openbare gelegenheden zijn toegankelijk met een fysieke beperking? Je vindt hiervan overzicht in de app Ongehinderd, nu nog vooral van de plaatsen Maastricht, Eindhoven, Den Haag, Amersfoort, Rotterdam en Apeldoorn. Vrijwillige testers beoordelen locaties onder andere op de aanwezigheid van een invalidentoilet.
Heb je meer tips of wil je je ervaring delen?
Heb je meer tips en oplossingen voor in het toilet? Of heb je ervaring met één van deze oplossingen die je graag deelt?