Andere transfers

Kun je niet makkelijk opstaan uit je (rol)stoel, vanaf het toilet, uit het bed dan zijn er heel veel hulpmiddelen die dat gemakkelijker en veiliger kunnen maken. Kijk bij beugels en pakpalen en laat je inspireren.

En mochten dat soort hulpmiddelen je niet kunnen helpen om een veilige transfer te maken, dan zijn er diverse tilliften, die ingezet kunnen worden. In de meeste gevallen heb je dan wel iemand nodig, die je daarbij helpt. Maar er zijn uitzonderingen. Kijk bij tilliften, daar loodsen we je door de mogelijke opties.

Andere transfers

Beugels

Beugels bevestig je meestal aan de muur. Ze zijn er in heel veel soorten, maten en kleuren. Maar let ook op het materiaal van de beugel. Vooral in de badkamer kan het extra veiligheid bieden als de beugel niet te glad is. En niet onbelangrijk, de muur waar je de beugel op monteert moet sterk genoeg zijn om de beugel te monteren. Als je zelf twijfelt is het verstandig een vakman te vragen de beugel te bevestigen. Soms kan achter een te zwakke muur een achterplaat gemonteerd worden.

Beugels in de badkamer of toilet

Een alternatief, vaak gebruikt bij het toilet, zijn de beugels. Die kunnen ook op de vloer afsteunen. Dat beperkt de kracht die je op de muur zet enorm. Er zijn ook beugels die je met zuignappen kunt bevestigen. Dit kan alleen op een echt gladde betegelde muur. Maar let wel, je moet altijd voor gebruik checken of de beugel nog wel goed vastzit. Dus als blijvende voorziening zijn de zuignap beugels eigenlijk niet geschikt. Wel handig om mee op reis te nemen. Dan zijn er ook nog beugels die je op de rand van het bad kunt monteren. Die kunnen net de extra grip leveren om veilig uit of in het bad te stappen.

Sta op toilet

Naast beugels kun je ook nog denken aan een sta-op toilet. De toiletzitting duwt je langzaam omhoog. De hoek van de zitting verandert, zodat je alvast deels in een staande houding komt.

En heel belangrijk is de hoogte van het oppervlak waarop je zit. Door het plaatsen van een verhoogd toilet kun je soms net wel opstaan. Let bij de hoogte van het toilet wel goed op, dat je nog steeds je voeten plat op de grond kunt zetten. Een te hoog toilet verandert je zithouding. Dit kan een negatief effect hebben op je stoelgang.

Er bestaan ook losse toiletverhogers. Let daarbij goed op of ze wel echt een stabiele zit verzorgen. Voor permanent gebruik is een standaard hogere pot een betere oplossing. Voordeel is wel, dat je de losse toiletverhoger mee kunt nemen.

Opstaan uit een stoel of van de bank

Lukt het niet om op te staan uit een stoel of vanaf de bank dan kan een stoel of bankverhoger soms helpen. En net als het sta-op toilet bestaan er ook sta-op zittingen, die je in een stoel of op de bank kunt leggen. En zijn er hele comfortabele sta-op stoelen. Deze hebben vaak het voordeel, dat je ook in diverse houdingen in de stoel kunt zitten, of half liggen. Handige tips over goed zitten kun je ook vinden in de Ik Wil Beter Zithouding.

 

Opstaan uit bed

Ook voor het opstaan uit bed is de hoogte natuurlijk van grote invloed. Heb je een hoog-laag verstelbaar bed, speel daarmee. Voor het op de rand van het bed komen vind je hulpmiddelen in de Keuzehulp Draaien en verplaatsen in bed. Je kunt daar bijvoorbeeld ook lezen over bedbeugels. Er bestaan bedbeugels die aan het bed worden gemonteerd. Of die je los op het bed plaatst.

Pakpalen

Net als de beugels zijn er ook pakpalen in diverse uitvoeringen, dus orienteer je goed voor je een pakpaal aanschaft. Een pakpaal klem je tussen het plafond en de vloer, meestal is gereedschap niet nodig. En een mooi voordeel, je kunt de pakpaal ook meenemen want is meestal in een aantal delen uit elkaar te halen.

Het voordeel van een pakpaal is dat je deze op alle hoogten vast kunt pakken en je ook echt rechtop kunt gaan staan. Dit kan het risico op vallen tijdens een overstap van bijvoorbeeld rolstoel naar bed aanzienlijk verkleinen.

Soorten pakpalen

e meest simpele pakpaal is een in lengte verstelbare paal met een boven en onderplaat of steun.

Je hebt ook pakpalen, die standaard een extra beugel hebben. Die beugel kan bij een aantal palen ook nog verdraaid worden in diverse standen.

En tot slot is er een pakpaal met een papegaai. Die versie kun je wellicht liggend in bed gebruiken om je te draaien of je te verplaatsen in bed. En ook als ondersteuning bij het in en uit bed stappen.

Genoemde onderdelen kun je soms ook als accessoires bijkopen. Dus ook voor een simpele pakpaal moet je even goed nadenken wat je er precies mee wilt kunnen.

En zorg dat je goed weet wat de afstand is tussen de vloer en het plafond. En of je plafond de kracht kan hebben. De meeste leveranciers hebben dat goed omschreven waar het plafond aan moet voldoen. Soms kun je een extra plaat kopen om de plek waar het plafond belast wordt te vergroten.

Tilliften

Kun je zelf niet uit je (rol)stoel, bed of van het toilet opstaan. Dan kan een tillift een oplossing voor jou zijn. Meestal heb je dan wel hulp van iemand nodig om de tillift te bedienen. Er zijn een paar uitzonderingen, die je wel zelf kunt gebruiken

Indeling tilliften

Tilliften kun je indelen in types waar je veel moet / kan meewerken en zo je eigen spieren nog een beetje kunt inzetten tijdens de transfer. Kun je dat niet meer zo goed, maar je kunt nog wel staan dan volgen de statisten, ook wel actieve tilliften genoemd. Kun je tot stand komen, of je hebt andere beperkingen waarom een actieve tillift niet voldoet dan is er een breed scala aan liften die jou lichaam volledig ondersteunen tijdens de transfer, ook wel passieve tilliften genoemd. En je kunt erover nadenken of het in jouw woonomgeving beter past als de tillift aan het plafond bevestigd wordt. Als je een plafondlift gebruikt, is er meestal minder ruimte nodig. Maar bedenk wel of de plafondlift overal kan komen waar jij over wilt gaan vanuit je rolstoel naar toilet of douchestoel.

En er zijn liften die je op kunt klappen en daardoor mee kunt nemen. Dus denk goed na voor je besluit welke tillift het beste bij jou past.

Om inzicht te krijgen in de opties en alle stappen die je kunt doorlopen om de beste tillift voor jou uit te kiezen, maakten we een Keuzehulp tilliften

Keuzehulp pijl

Keuzehulp

Draaien en verplaatsen in bed

Wat voor soorten hulpmiddelen zijn er om te draaien en verplaatsen in bed en waar let je op? We scoutten de beste hulpmiddelen voor je en zetten de verschillende mogelijkheden op een rij in een onafhankelijke keuzehulp.

Bekijk keuzehulp
Keuzehulp pijl

Keuzehulp

Tilliften

Als je zelf niet meer goed op kunt staan, in en uit bed kunt stappen, bij het toilet kunt komen etc. en kleinere hulpmiddelen zoals een beugel, draaischijf, pootverhogers, opstastoel of glijplank geen oplossing zijn, kan het zijn dat je een tillift nodig hebt. Maar wanneer precies? En welke? Deze Keuzehulp Tilliften helpt je aan de hand van negen vragen de juiste keuze te maken.
Bekijk keuzehulp