Fietsen

Fietsen: je bent lekker buiten, het is gezond en je bent makkelijk en snel op je bestemming. Wat als fietsen niet goed gaat, omdat je een blessure of handicap hebt? Hieronder staan oplossingen en verschillende soorten fietsen op een rij.

Kswdlblfs

Veilig fietsen

Je wil je op de fiets natuurlijk veilig voelen. Hoe zorg je ervoor dat je stabiel fietst? Enkele tips die je snel kan toepassen:

  • Hebben je banden nog genoeg profiel? Hoe meer versleten, hoe groter de kans op glijden
  • De handgrepen op je stuur kunnen je meer grip geven door extra ribbels of een grotere greep.

Extra brede banden maken de fiets ook stabieler. Je fietsenmaker kan je vertellen of jouw fiets om te bouwen is tot een fiets met bredere banden en welke fiets het beste bij je past.

Ben je misschien bang dat je voeten van je pedalen glijden? Er zijn allerlei oplossingen om die kans te verkleinen, bijvoorbeeld:

  • Draag schoenen met een grof schoenzoolpatroon
  • Vermijd staand fietsen, om de gevolgen van glijden zo klein mogelijk te maken
  • Veel pedalen hebben een anti-sliplaagje, die van jou ook? Zo niet, dan kan je ze vervangen
  • Voor meer grip op je pedalen kan je extra grote trappers aanschaffen, net als grove trappers met antislip of zelfs mountainbike trappers met kleine pinnetjes
  • Om te zorgen dat je helemaal niet van de trapper glijdt, kan je voetriemen of toeclips op je gewone pedaal maken (net als die van wielrenners)

Handig om te weten: de meeste fietspedalen passen op alle fietsen. Alleen kinderfietsen en sommige heel goedkope fietsen hebben een dunnere schroefdraad. Vouwfietsen hebben speciale pedalen die ingeklapt kunnen worden.

Goed om je heen kunnen kijken is ook belangrijk om veilig te fietsen. Als achterom kijken lastig voor je is, kunnen fietsspiegels je helpen. Ook fijn als je gewoon graag snel wat meer zicht hebt op wat er om je heen gebeurt bij het fietsen.

Lichter fietsen, bijvoorbeeld met de elektrische fiets

Om niet onnodig zwaar te hoeven fietsen, zijn er heel simpele tips die direct resultaat opleveren. Bijvoorbeeld:

  • Zorg voor stevige banden, pomp ze regelmatig op
  • Zet je zadel op de juiste hoogte, hoe lager, hoe meer kracht je moet zetten
  • Plaats je stuur laag, dat scheelt je energie

Meer tips lees je op de site van de Fietsersbond

Fietsen met trapondersteuning: elektrische fiets

De Solex, de SpartaMet: snorfietsen zijn er al decennialang. En nu is er natuurlijk de elektrishce fiets (e-bike); de fiets waarmee je tot 25 km per uur kan mét trapondersteuning. De keuze van e-bikes is enorm. Iedere e-bike is gemaakt voor verschillende situaties en fietsers. Er zijn ook elektrische fietsen die 45 km per uur kunnen in plaats van 25, maar die worden gezien als snorfiets of bromfiets en daar gelden speciale verkeersregels voor.

De ontwikkelingen rondom de elektrische fietsen gaan snel. Je kan ze nu niet alleen kant-en-klaar in de fietsenwinkel kopen (kosten zijn al gauw 2.000 euro), maar ook je eigen fiets ombouwen tot een elektrische. Ook hierbij krijg je trapondersteuning, en trap je zelf altijd mee (fietsen waarbij trappen niet hoeft, worden door de wet gezien als snorfiets). Je kan de trapondersteuning bij beide soorten e-bikes makkelijk aan- en uitzetten.

Wat is de beste elektrische fiets?

Elektrische fietsen worden veel getest, onder andere door de Consumentenbond (exclusief voor leden), de Fietsersbond en ANWB. Bekijk de test op de websites van deze organisaties voor de meest actuele resultaten.

Wat zijn de regels rondom de elektrische fietsen?

Met de komst van de e-bike, is de regelgeving in de war gegooid. De regels zijn januari 2017 voor het laatst veranderd. Voor e-bikes die tot 25 km per uur kunnen, geldt dat een verzekering, rijbewijs en helm niet verplicht zijn. Voor het gebruiken van een e-bike die tot 45 km per uur kunnen (high speed e-bike) geldt nu dat een rijbewijs, helm en WA-verzekering nu verplicht zijn.

Je e-bike opladen

Je e-bike laad je op via een gewoon stopcontact. Wil je onderweg opladen? Een goed overzicht van de openbare oplaadpunten staat op Oplaadpalen.nl.

Makkelijker op- en afstappen, bijvoorbeeld met de comfortfiets

Hoe stap je makkelijk je fiets op en af? Enkele tips:

  • Stap op en af bij een stoep zodat je af- of opstap korter is
  • Gebruik een kort zadel (bijvoorbeeld een rokzadel)
  • Met een tweepoot standaard stap je stabieler op en af
  • Al eens gehoord van de zadellift? Hiermee verzet je hoogte met een druk op de knop bij het op- en afstappen
  • Ben je een man? Misschien niet je eerste keuze, maar je stapt wel veel makkelijker op een damesfiets en ook afstappen kost minder moeite.

Fiets met een lage instap: comfortfiets

En dan zijn er ook comfortfietsen: fietsen met een lage instap. Je kent ze vast wel. Een geruststelling: ze zijn er in allerlei soorten en maten, ook die op een gewone fiets lijken. Denk bijvoorbeeld aan de elektrische Sparta ION, de elektrische Balance C7 HF van Gazelle, de Tavara Balance van Van Raam en de elektrische Bikkel iBee.

Wil je makkelijker op- en afstappen en op je zadel kunnen blijven zitten als je stilstaat? Niet erg bekend, maar absoluut handig zijn de speciale balansfietsen met een aanpast frame. Op deze comfortfiets zit het zadel meer naar achteren dan op een gewone fiets. Je kan zo zittend op je zadel altijd bij de grond met je voeten. Je zit heel comfortabel en zet je ook meer naar voren af waardoor je lichter trapt en je lichaam minder wordt belast.

Fietsen met been-, heup- of knieklachten

Als je niet je beide benen of voeten kan gebruiken bij het fietsen, of als je benen verschillen in lengte of je problemen hebt rondom je heup of knie, kan je daar ook je fiets op selecteren of aanpassen:

  • Een stilstaande trapper, zodat je met één been fietst
  • De draai-as van je trapper wordt verkort, door de trapper hoger op de cranck (de verbinding tussen de trapper en draai-as) te plaatsen. Dit is handig als je ene been korter is dan de ander of als je minder kracht kan zetten met een been.

Kan jouw fiets hiermee aangepast worden? Vraag ernaar bij je fietsenmaker.

Ook een oplossing: de scootmobielfiets. Dit is een fiets die lijkt op een scootmobiel en die je zowel met trappers als met een gewone ‘scootmobielmotor’ kan aansturen. Lees er meer over op de pagina over scootmobielen.

Stabieler op een driewieler

Een andere oplossing om stabieler te fietsen is de driewieler. Inderdaad, dat klinkt niet meteen als de meest onopvallende oplossing. Wil je dat niet? Dan kan je ook overwegen een bakfiets aan te schaffen, dat is immers ook een driewieler! Er zijn ook allerlei driewielers te koop in mooie, hippe designs. En als het gaat om functionaliteit zijn er allerlei soorten en maten driewielers:

  • Driewieler met 2 wielen voor
  • Driewieler met 2 wielen achter
  • Driewieler met trapondersteuning of motor
  • Driewieler met lage instap
  • Driewieler voor 2 personen
  • Driewieler met rugleuning

Het is goed om te weten dat het vaak wennen is om op een driewieler te fietsen. Normaal gesproken hel je in een bocht mee op je fiets, maar bij een driewieler hoeft dat niet. Als dat onhandig voor je is, is de Easy Rider Fiets een goede oplossing voor je. Deze beweegt wel mee in de bochten, waardoor het fietsen net zo voelt als op een tweewielfiets.

Wil je graag stabieler zitten op je fiets? Dan kan een zadel met rugleuning handig voor je zijn. Deze geeft extra ondersteuning aan je rug waardoor je waarschijnlijk langer van een fietstocht kan genieten.

Ligfiets ondersteunt rug, nek en schouders

Ligfietsen gaan harder dan gewoon fietsen. Maar omdat je ligt, is het heel ontspannen en worden zitvlak, rug, nek, schouders en polsen goed ondersteund. De ligfiets is de meest ergonomische fiets. Ligfietsen heb je met 2 en 3 wielen. De laatste is een ‘trike’ voor mensen met minder balans. Deze bestaat er ook in een opvouwbare variant. Naast dat de fiets goede stabiliteit en comfort biedt, is ligfietsen hartstikke leuk. Een nieuwe ligfiets kost tussen de 1.500 en 6.000 euro, de laatste is dan overkapt en heet een velomobiel. Er is ook een elektrische overkapte ligfiets verkrijgbaar in Nederland, de E-one.

Fietsen met je handen: handbike

Fietsen met je handen in plaats van je voeten. Dat kan heel handig zijn als je bijvoorbeeld niet zoveel kracht in je benen hebt, last heb je van je knieën of in een rolstoel zit. Er zijn allerlei soorten handbikes, bijvoorbeeld:

  • Fietsen die je zowel met je voeten als handen aandrijft: tweewieler en driewieler: goed om je benen te blijven bewegen, ondanks verminderde kracht.
  • Handbikes waarbij je achterover zit, vooruit zit of op je knieën zit.
  • Een aankoppel handbike, die los te maken is van je rolstoel: manueel, gedeeltelijk ondersteunend en volledig elektrisch.
  • Een vastframe handbike, waarbij de trappers vastzitten aan je rolstoel.

Samen fietsen op de tandem of duofiets

Misschien kan je door je blessure of handicap niet meer zelfstandig fietsen, maar wel samen met iemand anders. Je kan dan een tandem overwegen, zodat je niet allebei hoeft te sturen en je de kracht goed kan verdelen. Er zijn zowel tandems waarbij degene die stuurt achter zit, als waar de bestuurder voor zit. Samen fietsen kan ook terwijl je naast elkaar zit. Er zijn verschillende duofietsen waarbij één persoon stuurt en remt, maar waarop je toch samen fietst.

Vouwfiets

Vouwfietsen zijn hartstikke handig als je met het openbaar vervoer of de auto reist en de stukken tussendoor niet kan lopen. Er zijn veel verschillende vouwfietsen en gelukkig zijn deze ook getest, bijvoorbeeld eind 2012 in De Grote Vouwfietsentest van de Vogelvrije fietser. Uit deze test komt de Brompton het best. Eind 2013 testte de ANWB elektrische vouwfietsen. Hier kwam de Crossfold FE16 als best uit de test en de Nimoto Handy als voordelige keuze.

Gerelateerde hulpmiddelen

Loopfiets

Bij loopfietsen denk je waarschijnlijk direct aan peuters. Niet gek, maar inmiddels zijn er allerlei loopfietsen op de markt speciaal voor volwassenen! Een loopfiets is officieel een loophulpmiddel, en gebruik je dan ook op de stoep.

Heb je meer tips of wil je je ervaring delen?

Wat is jouw ervaring met fietsen? Heb jij zelf een oplossing gevonden die je graag deelt met anderen? We vullen de informatie over fietsen graag aan met jouw tips.

Deel jouw ervaring of vraag in de Facebook-groep

Tip de Scouters redactie

Keuzehulp pijl

Keuzehulp

Tandem en duofiets

Een tandem of duofiets is niet alleen gezellig, maar kan ook heel handig zijn wanneer je een blessure, handicap of bewegingsbeperking hebt. Door samen op één fiets te fietsen, kan je er lekker op uit, ook als je zelf niet zo stabiel bent of weinig kracht hebt bijvoorbeeld. De tandem en duofiets is er in verschillende vormen, maten, kleuren en ontwerpen. We scoutten de beste tandems en duofietsen voor je...
Bekijk keuzehulp

Hulpmiddelen voor fietsen