Andere elektrische vervoermiddelen

De elektrische vervoermiddelen zijn enorm in ontwikkeling. Er komen ook steeds nieuwe vervoermiddelen bij. Welke passen bij jou om er op uit te gaan? De beste en meest innovatieve elektrische vervoermiddelen op een rij.

Ibot by pond scaled

Het beste elektrisch vervoermiddel kiezen

Er worden steeds meer elektrische vervoermiddelen ontwikkeld. Veel nieuwe elektrische vervoermiddelen zijn net of bijna op de markt, dus soms alleen verkrijgbaar op bestelling en meestal nauwelijks tweedehands te koop of te huur. Niet alle nieuwe type voertuigen zijn door de RDW goedgekeurd, en dan mag je ze officieel niet op straat gebruiken. Hieronder een overzicht van verschillende elektrische vervoermiddelen met de mogelijkheden:

Vervoersmiddel Positie Bediening Max. snelheid Max. afstand Binnen/buiten RDW keuring Prijs in euro’s
Eenwieler (unicycle) Staan Lichaam 16 km/u 65 km Beide Nee 400-1.000
Hoverboard (airboard) Staan Lichaam 16 km/u 65 km Beide Nee 500-2.500
Skateboard scooter Staan Lichaam 16 km/u 65 km Buiten Nee 50-200
Personal transporter (PT of Segway) Staan & zitten Lichaam 20 km/u 30 km Beide Soms 3.000-5.500
Elektrische step Staan & zitten Hand 20 km/u 30 km Beide Soms 100-900
eBikeboard, trike of quad Staan & zitten Hand 6-45 km/u 35-70 km Beide Soms 3.500-4.500
Snorfiets of snorscooter Zitten Hand 25 km/u 30-70 km Buiten  Ja 1.500-3.000

Op de stoep: de regels

Voor bijzondere elektrische voertuigen (zoals de Segway, Stint, Swing, Trikke) die niet harder gaan dan 25 km per uur, is geen rijbewijs, kenteken of helm nodig. Met veel van deze voertuigen mag je ook op de stoep en binnen rijden. Wel gelden de volgende regels vaak voor bijzondere elektrische voertuigen:

  • Minimum leeftijd 16 jaar (gehandicapten jonger dan 16 mogen op een bijzondere bromfiets rijden met een OV begeleiderskaart, Valyspas of WMO-pas op zak)
  • Je rijdt zo veel mogelijk rechts op de stoep of het fietspad
  • Je hebt in het donker reflectoren en verlichting nodig
  • Er is een voertuigidentificatienummer geregistreerd op je vervoermiddel
  • Je bent met je voertuig verzekerd, minimaal tegen wettelijke aansprakelijkheid (WA)

Op het fietspad: de regels

Voor alle andere elektrische voertuigen (naast de bovengenoemde bijzondere elektrische voertuigen) die tot 25 km per uur gaan, hoef je ook geen helm op. Lekker met je haar in de wind, rijden op het fietspad en parkeren op de stoep. Ze zijn daardoor zeer geschikte voor korte afstanden. Verder gelden de snorfietsregels:

  • Minimum leeftijd is 16 jaar (er kan bij een handicap een uitzondering worden gemaakt)
  • Je mag erop rijden met brommer- (AM), motor- (A) of autorijbewijs (B)
  • Op je voertuig zit een blauw kenteken
  • Je voertuig is WA verzekerd
  • Parkeren moet op de stoep

Op het fietspad en de weg: de regels

De elektrische vervoermiddelen die tussen de 25 en 45 km per uur rijden zijn geschikter voor het afleggen van langere afstanden. Hiervoor gelden de brommer regels:

  • Minimum leeftijd is 16 jaar
  • Je mag erop rijden met brommer- (AM), motor- (A) of autorijbewijs (B)
  • Op je voertuig zit een geel kenteken
  • Je voertuig is WA verzekerd
  • Je draagt een goedgekeurde helm
  • Rijden op het bromfietspad of de weg, afhankelijk van de regels binnen jouw gemeente
  • Parkeren op een parkeerplaats

Staan en balanceren: eenwieler en board

Reis je met het openbaar vervoer, maar kan je de afstand van en naar het OV niet goed overbruggen? Of wil je binnen of buiten korte afstanden overbruggen? Dit kan met een elektrische eenwielerelektrisch skateboard of personal transport board (ook wel airboard of hoverboard genoemd). Makkelijk, want ze zijn klein en je neemt ze onder je arm of in je tas mee. Afhankelijk van het model zijn ze wel vrij zwaar. Ideaal als je een blessure hebt waardoor je moeilijk kan lopen, maar wel prima kan staan, balanceren en jezelf kan opvangen met je voeten. Je stuurt met je lichaam en bent dus toch in beweging. De eenwieler is echt een uitdaging, het skateboard iets makkelijker te gebruiken en ‘airboarden’ kan iedereen leren.

Een elektrische eenwieler of self balancing unicycle (SBU) is een wiel met aan beide zijden een klein plankje waarop je je voeten kan zetten. Meer een sport dan een vervoermiddel, want het duurt even voor je het onder de knie hebt. Om erop te leren balanceren zijn er zijwieltjes verkrijgbaar. Een elektrisch skateboard is een elektrisch aangedreven skateboard met 4 wielen. Er zijn boards die je helemaal met je lichaam bestuurt, als je geen skateboard-, snowboard- of surfervaring hebt, is het best even wennen om het board te besturen. Er zijn ook boards die je met een afstandsbediening bestuurt, zoals de E-glide en de Marbel. Met het skateboard kan je geen scherpe bochten maken en remmen op een skateboard zonder stuurtje is een uitdaging. Op de meeste uitvoeringen kan je ook een stuurtje monteren. Een personal transport board is een plank waar je op gaat staan, met aan 2 kanten een wiel. Veel makkelijker om te leren en gebruiken dan de eenwieler en het skateboard. Je kan met deze vervoersmiddelen buiten en binnen uit de voeten. Deze vervoermiddelen zijn niet goedgekeurd door de RDW dus je mag er niet mee op de openbare weg, maar blijft op de stoep. De modellen met kleinere en hardere banden kunnen wel moeite hebben met stoeptegels.

Elektrische step en personal transporter (PT of Segway)

De elektrische step en personal transporter (PT) zijn geschikt als je stabiel staat en een goede rompstabiliteit hebt, want je stuurt mede met je lichaam. Beide zijn makkelijk te besturen, leuk om op te rijden en prima geschikt voor binnen en buiten. De elektrische step en personal transporter heb je in uitvoeringen waarop je staat én met een zadel of stoel, zodat je ook kan zitten.

De elektrische step is doorgaans compacter en vaak opvouwbaar, dus makkelijker mee te nemen en beter betaalbaar. De elektrische step is in opmars, er komen steeds nieuwe modellen bij. 

E-bikeboard, trike en quad

Het e-bikeboard, de trike en de quad, zijn elektrische vervoermiddelen waarop je zittend rijdt. Het e-bikeboard en de trike hebben 3 wielen, de quad 4. Je zit stabiel, start met een sleutel en bedient het gas en de rem met de hand. Ideaal als je iets aan benen of voeten hebt. Deze vervoermiddelen zijn vaak ook te huur. Trikes zijn bijvoorbeeld de Swing Trike (zie foto) en de M Scooter MP.

Snorfiets, snorscooter of high-speed e-bike

Een snorfiets of snorscooter wordt steeds populairder, hipper en mooier. Je kan ze zowel op benzine als elektrisch rijden. Je hoeft geen helm op. Perfect voor korte afstanden. Je rijdt op het fietspad en mag je snorfiets of snorscooter overal neerzetten en parkeren. Wel zo makkelijk.

Brommer of scooter

Een brommer of scooter is geschikt als je langere afstanden af moet leggen. Je gaat harder, maar moet wel een helm op, rijdt op het bromfietspad en de weg en parkeert in de daarvoor bestemde vakken. Een scooter of brommer met automatische versnellingen en handremmen bedien je alleen met de hand en is dus geschikt als je iets aan je benen hebt. Je hebt je benen wel nodig bij het af- en opstappen en stilstaan voor bijvoorbeeld een verkeerslicht. Lees meer over elektrische scooter op de site van de ANWB.

Hulpmiddelen voor elektrische vervoermiddelen