Veilig lopen

Je wil natuurlijk niet vallen. Zeker niet als je al met krukken loopt, door een operatie of blessure of doordat je een handicap hebt. Welke oplossingen en hulpmiddelen zijn er om veilig te lopen? Op een rij.

Ljocgjssm

Check: praktische tips om thuis veilig te lopen

  • Warm én veilig: sloffen met een stevige zool. Dit is goed voor meer grip op een gladde vloer.
  • Voorkom gedoe met de draden van je elektrische apparaten en berg ze op achter een grote plint, in een kabelgoot of zet ze vast met pinnetjes.

Heb je een kleedje of een mat op de vloer?

Goed om die op te ruimen, om te voorkomen dat je erover struikelt of erachter blijft hangen met bijvoorbeeld krukken. Of dat je erover uitglijdt, bijvoorbeeld in de badkamer. Maar om dat te voorkomen kan je natuurlijk ook antislipmateriaal onder de mat leggen.

Blijf op de hoogte van de beste oplossingen en nieuwste hulpmiddelen

Een veilige vloer

Een vloer van hout, parket, tegels en soms ook zeil, kunnen behoorlijk glad zijn. Zeker als je er met gladde sokken overheen loopt, is de kans op uitglijden groot. Een antislipmatje kan al een groot verschil maken. Er zijn allerlei antislipmatjes in vrolijke kleuren en vormen, te koop bij veel verschillende webshops en in diverse winkels. Vooral bij bochten en deuren kan dit handig zijn. Er zijn ook antislipstrips, die je achter elkaar op de grond plakt. Die vallen minder op. Op tegels, bijvoorbeeld in de keuken of badkamer, kan je ook antislip coating gebruiken, je tegels laten etsen of bij het aanleggen van een vloer kiezen voor antisliptegels.

Gerelateerde hulpmiddelen

Veilige drempels

Je wil natuurlijk niet struikelen over een drempel in je huis. En die kans is groter als je met een hulpmiddel loopt. Misschien zijn je drempels vrij hoog en kan je ze beter weghalen, verlagen of afschuinen. Als je een drempel verwijdert dan houdt de drempel natuurlijk ook geen tocht meer tegen. Een tochtstrip op de deur is hiervoor een oplossing. Als je tijdelijk moeite hebt met drempels kan je ook een drempelhulp neerleggen, zoals:

  • Mobiele meeneemdrempel of makkelijk te plaatsen drempelhulpen (rubber of aluminium) voor alle drempelhoogten.
  • Drempeloploop: kleine drempelbruggen voor lage drempels.
  • Vaste drempelhulpen (rubber of aluminium) voor alle drempelhoogten.
  • Drempelopritten: als alternatief voor een trappetje of bij zeer hoge drempels.

Als je drempels glad zijn, zou je deze kunnen vervangen door antislipdrempels van kunststof. Je zou natuurlijk ook antislipmateriaal op je drempel kunnen plakken.

Ken jij meer oplossingen en hulpmiddelen voor veilige drempels? We vullen deze informatie graag aan met jouw tips. Laat van je horen.

Stabiel lopen

Wil je meer steun bij het lopen in huis? Daar kan je bijvoorbeeld een aantal van je meubels voor gebruiken. Zet ze nog steviger op de grond met antislipmateriaal onder de pootjes. Grepen in je huis kunnen prettig zijn voor meer zekerheid. Wil je graag continue ondersteuning bij het lopen? Lopen met wandelstok of krukken kan prettig voor je zijn. Heb je nog meer steun nodig, dan kan je met de rollator goed rondlopen. Je hebt met beide handen ondersteuning bij het lopen en je kan onderweg even rusten. En old school maar nog in gebruik is het looprek. Deze zijn er zonder en met 2 wieltjes. Dit kan ook een goede oplossing voor je zijn bij het lopen. Natuurlijk komen er ook steeds innovaties op de markt en zijn er veel andere loophulpmiddelen.

Tip: je stoep ijsvrij maken

In de winter is er een grote kans dat het gaat vriezen en de weg glad wordt. Om ervoor te zorgen dat je stoep niet bevriest, kan je een mengsel van afwasmiddel, ontsmettingsalcohol en water over je stoep gieten. Handig!

Blijf op de hoogte van de beste oplossingen en nieuwste hulpmiddelen

Check: praktische tips om veilig buiten te lopen

  • Zorg voor stevige schoenen met een duidelijke zoolprofiel, zo heb je meer grip op de grond.
  • Loop zoveel mogelijk over geasfalteerde wegen, die zijn stevig en egaal.
  • Kom je loszittende stoeptegels tegen? Mijd ze bij het lopen, en meld het eventueel bij je gemeente.

Tip: Schuur je schoenen voor meer grip!

Schuur de zool van je nieuwe schoenen altijd even, voor meer grip met je zool. Zo verklein je de kans op uitglijden. Fijn!

Loop je met een wandelstok of krukken, of met een rollator? Bekijk ook de tips die bij deze onderwerpen worden gegeven.

Hulp bij nood

Wat nu als er iets mis gaat? Je valt en bezeert je. Of er is in huis een gevaarlijke situatie ontstaan. Hopelijk gaat het niet mis, maar voor alle zekerheid kan het verstandig zijn om een persoonlijk alarm te gebruiken. Je kan een alarm kopen voor om je pols, hals of om los in je huis te plaatsen. Ook zijn er verschillende alarmapps die je op je smartphone kan installeren. Als je een alarm ook in de badkamer wilt kunnen gebruiken, is het goed er eentje aan te schaffen voor om je pols of hals. Deze kan je dan altijd bij je dragen.

Goed om hierop te letten bij het kopen van een alarm

  • Hoe ver gaat het bereik van het alarm: alleen in en om huis of verder?
  • Naar wie kan het alarm worden doorgeschakeld: een vriend of familielid, jouw zorgorganisatie of een alarmcentrale?
  • Kan en wil je zelf instellen waar het alarm als eerste naartoe gaat?
  • Kan degene die jouw alarmoproep ontvangt direct zien waar jij bent?
  • Kan je terugpraten tegen degene die jouw alarmoproep ontvangt?
  • Is het alarm waterdicht?
  • Draag je het alarm altijd bij je?
  • Vaak betaal je voor de aanschaf, wat betaal je vervolgens per maand en wat kost een oproep: kortom wat kost het en wat krijg je daarvoor?
  • Hoe lang kan de batterij van het alarm mee zonder opladen?
  • Waarop moet het alarm aangesloten worden en heb jij dat: een vaste telefoonlijn of internet?

Heb je meer tips of wil je je ervaring delen?

Heb je meer tips en oplossingen om veilig te lopen? Of heb je ervaring met één van deze oplossingen die je graag deelt? We vullen de informatie graag aan met jouw tips.

Deel jouw ervaring of vraag in de Facebook-groep

Tip de Scouters redactie

Hulpmiddelen voor veilig lopen